Τρόποι για να μειώσετε το σάκχαρο στο αίμα γρήγορα

Πώς να κατεβάσετε το σάκχαρο όταν ανεβαίνει σε υψηλά επίπεδα

Το υψηλό σάκχαρο στο αίμα, που ονομάζεται επίσης υπεργλυκαιμία, σημαίνει ότι υπάρχει πάρα πολύ γλυκόζη (σάκχαρο) στο αίμα, συχνά λόγω έλλειψης ινσουλίνης ή αδυναμίας του σώματος να χρησιμοποιήσει σωστά την ινσουλίνη. Για τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη, άλλοι παράγοντες μπορούν επίσης να συμβάλουν στα υψηλά σάκχαρα στο αίμα, όπως η κατανάλωση υπερβολικών υδατανθράκων, η έλλειψη αρκετής σωματικής δραστηριότητας, η ασθένεια ή το στρες, η λανθασμένη λήψη ή η μη λήψη αρκετών φαρμάκων για τον διαβήτη ή η λήψη άλλων φαρμάκων που μπορεί να αυξήσει τα σάκχαρα στο αίμα.

Τα αποτελέσματα του υψηλού σακχάρου στο αίμα

Η υπεργλυκαιμία μπορεί να προκαλέσει άμεσες (οξείες) παρενέργειες, όπως δίψα, συχνουρία, πονοκεφάλους, πείνα και θολή όραση. Μπορεί επίσης να σας κάνει να αισθάνεστε κουρασμένοι.

Τα πολύ υψηλά σάκχαρα στο αίμα μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές και δυνητικά απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις όπως η διαβητική κετοξέωση (DKA) και το υπεργλυκαιμικό υπερωσμωτικό σύνδρομο (HHS). Αυτές οι καταστάσεις απαιτούν επείγουσα ιατρική περίθαλψη.

Η μακροχρόνια ή χρόνια υπεργλυκαιμία μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές, όπως καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό επεισόδιο, νεφρική νόσο, νευρική βλάβη, προβλήματα με τα μάτια, προβλήματα στα πόδια, δερματικές παθήσεις, προβλήματα ακοής, ακόμη και νόσο του Αλτσχάιμερ.

Τι θεωρείται υψηλό επίπεδο σακχάρου στο αίμα;

Ένα σάκχαρο νηστείας θεωρείται υψηλό εάν είναι πάνω από 130 mg/dl. Η υπεργλυκαιμία νηστείας (που σημαίνει ότι ελέγχεται το σάκχαρο του αίματος αφού δεν έχετε φάει για τουλάχιστον οκτώ ώρες) είναι συχνή. Υψηλό σάκχαρο αίματος μετά το γεύμα ή μετά το γεύμα είναι εκείνο που είναι πάνω από 180 mg/dl δύο ώρες μετά το φαγητό. Λάβετε επίσης υπόψη σας ότι οι στόχοι του σακχάρου στο αίμα σας μπορεί να είναι διαφορετικοί, επομένως μιλήστε με τον παροχέα σας για τους δικούς σας στόχους.

Φυσικά, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορεί να ανέβουν πολύ υψηλότερα — για παράδειγμα, η διαβητική κετοξέωση μπορεί να εμφανιστεί όταν τα σάκχαρα στο αίμα είναι πάνω από 250 mg/dl. Μερικοί άνθρωποι έχουν ακόμη και επίπεδα σακχάρου στο αίμα στα 400 ή 500 ή υψηλότερα.

Πώς να μειώσετε τα σάκχαρα στο αίμα

Επειδή η υπεργλυκαιμία είναι δυνητικά επικίνδυνη και μπορεί να σας κάνει να αισθανθείτε αδιαθεσία, είναι σημαντικό να λάβετε μέτρα για να μειώσετε το σάκχαρό σας. Δείτε πώς:

Πάρτε ινσουλίνη

Η λήψη ινσουλίνης είναι ο ταχύτερος τρόπος για να μειώσετε το σάκχαρο στο αίμα (φυσικά, το κάνετε μόνο εάν σας έχει συνταγογραφηθεί ινσουλίνη και με την καθοδήγηση του παρόχου υγειονομικής περίθαλψης ή του εκπαιδευτή διαβήτη). Γενικά, ένας τύπος ινσουλίνης ταχείας δράσης, όπως η ινσουλίνη lispro (εμπορική ονομασία Humalog) ή η ινσουλίνη ασπάρτη (Novolog) συνιστάται για τη γρήγορη μείωση του σακχάρου στο αίμα. Μερικοί άνθρωποι λαμβάνουν καθοδήγηση σχετικά με τη χρήση δόσεων «διόρθωσης» ινσουλίνης εάν τα σάκχαρο στο αίμα είναι πολύ υψηλό.

Κάντε κάποια σωματική δραστηριότητα

Η σωματική δραστηριότητα, είτε είναι περπάτημα, τρέξιμο, ποδήλατο ή χορός βοηθά στη μείωση του σακχάρου στο αίμα τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα. Όταν κινείστε, τα κύτταρα σας απορροφούν γλυκόζη από το αίμα για να χρησιμοποιηθούν ως ενέργεια, μειώνοντας έτσι το σάκχαρο στο αίμα. Δεν χρειάζεται να βιαστείτε να πάτε στο γυμναστήριο – το να κάνετε μια βόλτα, να περπατήσετε ή να βάλετε αγαπημένες μουσικές και να χορέψετε στο σπίτι μπορεί να κάνει θαύματα για τα σάκχαρα του αίματός σας. Ωστόσο, εάν παίρνετε ινσουλίνη και το σάκχαρό σας είναι πάνω από 250 mg/dl, θα πρέπει πρώτα να ελέγξετε για κετόνες χρησιμοποιώντας ταινίες κετόνης. Εάν έχετε κετόνες, μην ασκείστε (το σάκχαρο στο αίμα σας θα μπορούσε να αυξηθεί ακόμη περισσότερο) και επικοινωνήστε με τον γιατρό σας.

Μειώστε τους υδατάνθρακες

Τα υψηλά σάκχαρα στο αίμα συμβαίνουν όταν έχετε διαβήτη και ένας άλλος τρόπος για να το αντιμετωπίσετε είναι να τρώτε λιγότερους υδατάνθρακες, προσωρινά. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να φάτε τροφές με υδατάνθρακες, αλλά ο περιορισμός αυτών των υδατανθράκων, βραχυπρόθεσμα, μπορεί να σας βοηθήσει. Περιορίστε ψωμί, ζυμαρικά, ρύζι, φρούτα, γάλα και γιαούρτι – και οτιδήποτε γλυκό. Αυξήστε λαχανικά με χαμηλούς υδατάνθρακες, άπαχες πρωτεϊνούχες τροφές και υγιεινά λιπαρά τρόφιμα (φυτικά έλαια, ξηρούς καρπούς, σπόρους, αβοκάντο).

Ελέγξτε τα φάρμακά σας

Ξεχάσατε να πάρετε την ινσουλίνη σας ή άλλο φάρμακο τύπου διαβήτη; Εάν ναι, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας για να μάθετε εάν πρέπει να πάρετε μια δόση τώρα ή να περιμένετε μέχρι την επόμενη προγραμματισμένη δόση σας. Στη συνέχεια, κάντε απολογισμό άλλων φαρμάκων που μπορεί να παίρνετε και τα οποία θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα σάκχαρά σας. Παραδείγματα περιλαμβάνουν κορτικοστεροειδή (π.χ. πρεδνιζόνη), ορισμένα αντικαταθλιπτικά, στατίνες και αντισυλληπτικά χάπια. Μην σταματήσετε να παίρνετε αυτά τα φάρμακα, αλλά ενημερώστε τον παροχέα σας ότι το σάκχαρό σας είναι υψηλό. Μπορεί να σας προτείνουν να αυξήσετε τη δόση του φαρμάκου για τον διαβήτη ή να αλλάξετε τα άλλα φάρμακα που παίρνετε.

Πίνετε περισσότερο νερό

Οι πιθανότητες είναι ότι εάν το σάκχαρό σας είναι υψηλό, πιθανότατα διψάτε και πίνετε περισσότερα υγρά (βεβαιωθείτε ότι προτιμάτε νερό ή άλλα ροφήματα χωρίς ζάχαρη!). Η υπεργλυκαιμία μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση, επομένως το πόσιμο νερό μπορεί να το αντισταθμίσει, επιπλέον, μπορεί να υπάρχει κάποια αλήθεια στο νερό που βοηθά στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Η ενυδάτωση βοηθά επίσης τα νεφρά σας να ξεπλύνουν την επιπλέον γλυκόζη. Κρατήστε ένα μπουκάλι νερό ή ένα ποτήρι στο οπτικό σας πεδίο για να σας υπενθυμίσει να πίνετε. Ρωτήστε τον γιατρό σας σχετικά με την ποσότητα νερού (και άλλων υγρών) που είναι κατάλληλη για εσάς, καθώς μερικοί άνθρωποι μπορεί να χρειάζονται περισσότερο ή λιγότερο από άλλους.

Φροντίστε να παρακολουθείτε το σάκχαρό σας όταν ξεπερνά τον στόχο. Στην ιδανική περίπτωση, ο στόχος είναι να ελέγχετε κάθε ώρα ή τουλάχιστον πολλές φορές την ημέρα. Είτε κάνετε ένα ραβδί δακτύλου είτε ελέγχετε το CGM σας, το να γνωρίζετε τι συμβαίνει με τα επίπεδα γλυκόζης σας παρέχει πολύτιμες πληροφορίες και μπορεί να σας βοηθήσει να προσαρμόσετε την πρόσληψη τροφών ή/και τα φάρμακά σας.

Πότε να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας

Τέλος, καλέστε τον γιατρό σας ή ακόμη και αναζητήστε επείγουσα ιατρική βοήθεια εάν αντιμετωπίσετε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα:

Συνεχή υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα

Σύγχυση

Υπερβολική δίψα και/ή ούρηση

Πόνος στο στομάχι, ναυτία ή έμετος

δυσκολία στην αναπνοή

Κετόνες στα ούρα

Αναπνοή με άρωμα φρούτου

Total
500
Shares
Σχετικά άρθρα