Πώς η διάρκεια του ύπνου συνδέεται με τον κίνδυνο θανάτου στον διαβήτη τύπου 2

Τα άτομα με διαβήτη είχαν περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν σε μια περίοδο πολλών ετών εάν ανέφεραν ότι κοιμόντουσαν τέσσερις ώρες ή λιγότερο κάθε βράδυ ή ότι κοιμόντουσαν εννέα ή περισσότερες ώρες, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cardiovascular Diabetology.

Είναι γνωστό ότι τα άτομα που δεν κοιμούνται αρκετά διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για ορισμένες ασθένειες και θάνατο από τα άτομα που συνήθως κοιμούνται περισσότερο κάθε βράδυ — αλλά ο πολύς ύπνος μπορεί επίσης να είναι σημάδι ορισμένων ασθενειών και επίσης συνδέεται με χειρότερα αποτελέσματα για την υγεία . Όσον αφορά την ψυχική και γνωστική σας υγεία, η έρευνα δείχνει ότι επτά ώρες ύπνου κάθε βράδυ μπορεί να είναι το γλυκό σημείο – και ο σωστός ύπνος μπορεί να περιορίσει τη γνωστική έκπτωση στα αρχικά στάδια της νόσου του Αλτσχάιμερ. Ο καλός ύπνος μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη και εάν έχετε ήδη διαβήτη, ο ποιοτικός ύπνος συνδέεται με τη μείωση της γλυκόζης στο αίμα μετά το πρωινό. Οι διαταραχές ύπνου συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο θανάτου σε άτομα με διαβήτη, ενώ η θεραπεία των διαταραχών ύπνου έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στη βελτίωση των αποτελεσμάτων που σχετίζονται με τον διαβήτη. Ο επαρκής ύπνος έχει επίσης συνδεθεί με χαμηλότερη κατανάλωση θερμίδων, ενώ ο λιγότερος ύπνος συνδέεται με υψηλότερα επίπεδα σωματικού λίπους. Αν θέλετε να κοιμάστε καλύτερα, η έρευνα επισημαίνει επίσης ορισμένες στρατηγικές που μπορεί να σας βοηθήσουν, όπως η μεγαλύτερη έκθεση στο φως κατά τη διάρκεια της ημέρας και η αρκετή άσκηση.

Για την τελευταία μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν τον κίνδυνο θανάτου σε 12.526 άτομα με διαβήτη τύπου 2 ηλικίας 30 ετών και άνω σε μια μέση περίοδο παρακολούθησης 10,82 ετών, με κάθε συμμετέχοντα να παρακολουθείται για τουλάχιστον τρία χρόνια. Συνολικά 2.918 συμμετέχοντες στη μελέτη πέθαναν κατά την περίοδο παρακολούθησης και εκείνοι που ανέφεραν ότι κοιμόντουσαν μεταξύ πέντε και επτά ωρών τη νύχτα είχαν τον χαμηλότερο συνολικό κίνδυνο θανάτου. Αλλά ο κίνδυνος θανάτου διέφερε με βάση διάφορους παράγοντες, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι όσον αφορά τη διάρκεια του ύπνου, οι περισσότεροι συμμετέχοντες ανέφεραν αυτό που θεωρείται ευρέως ως μέτρια ποσότητα ύπνου. Μόνο το 1,64% των συμμετεχόντων κοιμόταν λιγότερο από τέσσερις ώρες και το 16,04% κοιμόταν πέντε έως έξι ώρες κάθε βράδυ. Ένα άλλο 26,15% ανέφερε ότι κοιμήθηκε επτά ώρες, το 29,32% κοιμήθηκε οκτώ ώρες και το 23,23% κοιμήθηκε εννέα έως 10 ώρες, ενώ το 3,62% κοιμήθηκε περισσότερες από 10 ώρες.

Οι μικρότερες, μεγαλύτερες από τις μέτριες διάρκειες ύπνου συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου

Σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες που κοιμόντουσαν επτά ώρες, εκείνοι που κοιμόντουσαν τέσσερις ώρες ή λιγότερο, ή εννέα ή περισσότερες ώρες, είχαν περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν. Όσοι κοιμόντουσαν τέσσερις ώρες ή λιγότερο είχαν 41% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν, ενώ εκείνοι που κοιμόντουσαν εννέα έως 10 ώρες είχαν 37% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν και εκείνοι που κοιμόντουσαν περισσότερες από 10 ώρες είχαν 82% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν. Ειδικά για τον θάνατο από καρδιαγγειακά νοσήματα, ο κίνδυνος ήταν 54% υψηλότερος για όσους κοιμόντουσαν τέσσερις ώρες ή λιγότερο, 34% υψηλότερος για εκείνους που κοιμόντουσαν εννέα έως 10 ώρες και 88% υψηλότερος για εκείνους που κοιμόντουσαν περισσότερες από 10 ώρες.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος θανάτου που σχετίζεται με τον ύπνο περισσότερο από ή λιγότερο από επτά ώρες ήταν μεγαλύτερος μεταξύ των συμμετεχόντων ηλικίας 65 ετών και άνω – αυτοί οι άνθρωποι είχαν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν εάν δεν ανέφεραν ότι κοιμόντουσαν επτά ώρες. Η διάρκεια ύπνου μικρότερη ή μεγαλύτερη των επτά ωρών συνδέθηκε επίσης με 60% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου για άτομα με διαβήτη διάρκειας τουλάχιστον πέντε ετών, 69% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου για άτομα που έχουν διαγνωστεί με διαβήτη στην ηλικία ή πριν από την ηλικία των 45 ετών. 76% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου για άτομα που έκαναν χρήση ινσουλίνης και 31% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου για άτομα με επίπεδο A1c 7% ή υψηλότερο.

«Παρατηρήθηκε μια συσχέτιση σε σχήμα J μεταξύ της διάρκειας του ύπνου και της θνησιμότητας από κάθε αιτία και [καρδιαγγειακή] θνησιμότητα», με μια διάρκεια ύπνου πέντε έως επτά ωρών να συνδέεται με τον χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου, κατέληξαν οι ερευνητές. Αλλά είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτά τα αποτελέσματα είναι καθαρά παρατηρητικά – δεν σημαίνουν ότι ο κίνδυνος θανάτου θα είναι χαμηλότερος εάν περιορίσετε σκόπιμα την ποσότητα που κοιμάστε ή εάν προσπαθήσετε να κοιμηθείτε περισσότερο εάν δεν μπορείτε να κοιμηθείτε όσο προτείνεται.

Total
103
Shares
Σχετικά άρθρα
Ποιό είναι το χειρότερο πράγμα που φέρνει μαζί του ο διαβήτης; Οι 10 πιο ξεχωριστές απαντήσεις!
Περισσότερα

Ποιό είναι το χειρότερο πράγμα που φέρνει μαζί του ο διαβήτης; Οι 10 πιο ξεχωριστές απαντήσεις!

Όπως κάναμε τη “βόλτα” μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μπήκαμε σε μια από τις μεγαλύτερες ομάδες διαβητικών του…