Ο καφές συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου, ακόμη και με προσθήκη ζάχαρης

Η τακτική κατανάλωση καφέ συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Annals of Internal Medicine

Η κατανάλωση καφέ έχει συνδεθεί με μια σειρά από οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που σχετίζονται ιδιαίτερα με τα άτομα με διαβήτη. Η τακτική κατανάλωση καφέ μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της νεφρικής λειτουργίας σε άτομα με διαβήτη τύπου 2 και μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης ηπατικής νόσου. Συνδέεται επίσης με χαμηλότερο κίνδυνο για αμφιβληστροειδοπάθεια (ασθένεια των ματιών) σε άτομα με διαβήτη τύπου 2 και μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο τόσο για εγκεφαλικό όσο και για άνοια. Η κατανάλωση καφέ εγκυμονεί επίσης ορισμένους κινδύνους για την υγεία, ειδικά σε υψηλά επίπεδα κατανάλωσης. Μπορεί να διαταράξει τον ύπνο σε μερικούς ανθρώπους και η κατανάλωση περισσότερων από περίπου έξι φλιτζανιών καφέ την ημέρα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για άνοια. Και ανάλογα με τη μέθοδο παρασκευής που χρησιμοποιείτε, η κατανάλωση πολλών φλιτζανιών καφέ καθημερινά μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα χοληστερόλης σας.

Για την τελευταία ανάλυση, οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από τη UK Biobank, μια μεγάλη μελέτη γενικής υγείας στη Βρετανία. Στην ανάλυση συμπεριλήφθηκαν συνολικά 171.616 άτομα, με μέση ηλικία τα 55,6 στην αρχή της περιόδου μελέτης. Κανένας από αυτούς δεν είχε ιστορικό καρκίνου ή καρδιαγγειακής νόσου στην αρχή της μελέτης και παρακολουθήθηκαν μεταξύ 2009 και 2018, με διάμεση περίοδο παρακολούθησης 7,0 ετών.

Μειωμένος κίνδυνος θανάτου παρατηρείται με την κατανάλωση καφέ

Κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης, συνολικά 3.177 συμμετέχοντες πέθαναν. Με βάση τις απαντήσεις της διατροφικής έρευνας στην αρχή της μελέτης – και μετά από προσαρμογή για διάφορους παράγοντες που συνδέονται με τον κίνδυνο θανάτου – οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι σε σύγκριση με συμμετέχοντες που δεν έπιναν καφέ, εκείνοι που έπιναν έως και 1,5 φλιτζάνι καφέ χωρίς ζάχαρη καθημερινά είχαν 21% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν. Για όσους έπιναν περισσότερα από 1,5 έως 2,5 φλιτζάνια, ο κίνδυνος θανάτου μειώθηκε κατά 16% – για περισσότερα από 2,5 έως 3,5 φλιτζάνια, μειώθηκε κατά 29% – για περισσότερα από 3,5 έως 4,5 φλιτζάνια, μειώθηκε επίσης κατά 29% – και για πάνω από 4,5 φλιτζάνια, μειώθηκε κατά 23%.

Οι συμμετέχοντες που ανέφεραν ότι έπιναν καφέ με ζάχαρη είδαν επίσης μειωμένο κίνδυνο θανάτου. Σε σύγκριση με όσους δεν έπιναν καφέ, οι συμμετέχοντες που έπιναν έως και 1,5 φλιτζάνι καφέ με ζάχαρη είχαν 9% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν. Για όσους έπιναν περισσότερα από 1,5 έως 2,5 φλιτζάνια, ο κίνδυνος θανάτου μειώθηκε κατά 31%. για περισσότερα από 2,5 έως 3,5 φλιτζάνια, μειώθηκε κατά 28% – και για περισσότερα από 3,5 έως 4,5 φλιτζάνια, μειώθηκε κατά 21%. Αλλά για τους συμμετέχοντες που έπιναν πάνω από 4,5 φλιτζάνια καφέ με ζάχαρη, ο κίνδυνος θανάτου ήταν 5% υψηλότερος από εκείνους που δεν έπιναν καφέ.

Παρόμοιο μοτίβο κινδύνου θανάτου παρατηρήθηκε ανεξάρτητα από το αν οι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι κατανάλωναν αλεσμένο ή στιγμιαίο καφέ ή κανονικό ή χωρίς καφεΐνη. Δεν υπήρχε σταθερό πρότυπο μεταξύ της κατανάλωσης καφέ και του κινδύνου θανάτου για τους συμμετέχοντες που ανέφεραν ότι έπιναν καφέ με πρόσθετο τεχνητό γλυκαντικό.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η μέτρια κατανάλωση τόσο του άγλυκου όσο και του καφέ με ζάχαρη συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου, ενώ σημείωσαν ότι οι συμμετέχοντες που έπιναν καφέ με ζάχαρη πρόσθεταν κατά μέσο όρο περίπου ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη.

Total
1
Shares
Σχετικά άρθρα