Κράμπες στα πόδια: αιτίες, πρόληψη και αντιμετώπιση

Κράμπες και διαβήτης – πώς συνδέονται, όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Οι κράμπες κάθε είδους είναι ενοχλητικές, στην καλύτερη περίπτωση, αλλά μπορεί να είναι εντελώς επώδυνες, ειδικά όταν συμβαίνουν τη νύχτα όταν προσπαθείτε να κοιμηθείτε. Οι κράμπες στα πόδια είναι ιδιαίτερα ενοχλητικές και όταν εμφανίζονται, μπορούν να υποδεικνύουν μια σειρά από πιθανότητες, από κάτι τόσο απλό όπως η μη κατανάλωση αρκετών υγρών έως πιο σοβαρά ζητήματα όπως η νευροπάθεια. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα για τις κράμπες στα πόδια και πώς μπορείτε να τις σταματήσετε!

Τι προκαλεί τις κράμπες στα πόδια;

Οι κράμπες στα πόδια μπορεί να συμβούν για διάφορους λόγους.

Κράμπα (μυϊκός σπασμός)

Η κράμπα είναι ένα άλλο όνομα για τον μυϊκό σπασμό και εμφανίζεται πιο συχνά στα πόδια (αλλά μπορεί να εμφανιστεί σε οποιονδήποτε μυ του σώματος). Οι μυϊκοί σπασμοί στα πόδια, που μπορεί να επηρεάσουν τους μύες του μηρού, της γάμπας και των ποδιών, μπορεί να προκληθούν ξαφνικά και μπορεί να είναι απίστευτα επώδυνοι. Μυϊκοί σπασμοί μπορεί να εμφανιστούν όταν κάνετε υπερβολική χρήση ή τραυματισμό ενός μυ. Πράγματα που μπορεί να τα προκαλέσουν περιλαμβάνουν

• Άσκηση όταν δεν έχετε πάρει αρκετά υγρά (αφυδάτωση)

• Χαμηλά επίπεδα καλίου ή ασβεστίου

Σπασμοί στη γάμπα μπορεί να εμφανιστούν κατά τη διάρκεια μιας κλωτσιάς κατά τη διάρκεια της κολύμβησης ή του τρεξίματος. Οι σπασμοί του άνω μέρους του ποδιού είναι πιο συνηθισμένοι με δραστηριότητες τρεξίματος ή άλματος. Οι κράμπες συνήθως συμβαίνουν όταν κοιμάστε και ο πόνος και η δυσφορία σας ξυπνούν.

Τα συμπτώματα μιας κράμπας περιλαμβάνουν μυϊκό σφίξιμο ή κόμπο. Ο έντονος πόνος είναι επίσης ένα σύμπτωμα.

Θεραπευτική αγωγή

Οι διατάσεις και το μασάζ μπορούν να βοηθήσουν στη χαλάρωση των μυών. Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε τους αντίχειρές σας για να ασκήσετε πίεση στο σημείο του σπασμού. Το να στέκεστε όρθιος και να στέκεστε στις μύτες των ποδιών σας μπορεί επίσης να βοηθήσει. Η χρήση θερμαντικού μαξιλαριού μπορεί επίσης να βοηθήσει στη χαλάρωση των μυών, ακολουθούμενη από μια παγοκύστη για να μειώσει τον πόνο. Εάν οι κράμπες συνεχίζουν να συμβαίνουν, μιλήστε με τον γιατρό σχετικά με τη χρήση αντισπασμωδικού φαρμάκου ή/και φυσικοθεραπείας.

Πρόληψη

Φροντίστε να αντιμετωπίσετε την υποκείμενη αιτία των κραμπών σας, ώστε να μη συμβαίνουν συνέχεια. Η σταθερή ενυδάτωση, οι διατάσεις πριν από την άσκηση και η αντιμετώπιση ορισμένων φαρμάκων όπως τα διουρητικά και οι στατίνες με τον γιατρό σας μπορεί να αποτρέψει ή τουλάχιστον να μειώσει τη συχνότητα αυτών των σπασμών. Τι γίνεται με τη λήψη συμπληρωμάτων καλίου, μαγνησίου ή ασβεστίου; Μιλήστε με τον γιατρό σας πριν πάρετε συμπληρώματα. Αλλά φροντίζοντας να συμπεριλάβετε πηγές τροφίμων αυτών των θρεπτικών συστατικών είναι σίγουρα μια καλή ιδέα. Τρόφιμα που μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη των κραμπών περιλαμβάνουν το αβοκάντο, τις μπανάνες, τα φασόλια και τις φακές, το γάλα και το γιαούρτι, τα φυλλώδη πράσινα και τους ξηρούς καρπούς και τους σπόρους.

Περιφερική νευροπάθεια

Ο διαβήτης είναι η κύρια αιτία νευροπάθειας, η οποία είναι βλάβη ή δυσλειτουργία των νεύρων, με αποτέλεσμα μούδιασμα, μυρμήγκιασμα, μυϊκή αδυναμία και πόνο. Η περιφερική νευροπάθεια (ΠΝ) είναι όταν τα νεύρα έξω από τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό είναι κατεστραμμένα και αυτός ο τύπος νευροπάθειας συχνά επηρεάζει τα νεύρα στα χέρια ή τα πόδια. Τα μακροχρόνια υψηλά σάκχαρα στο αίμα μπορεί να οδηγήσουν σε ΠΝ.

Περίπου το 60% έως 70% των ατόμων με διαβήτη έχουν νευροπάθεια, αλλά αυτή η κατάσταση μπορεί επίσης να οφείλεται σε τραυματισμό, διαταραχές των νεφρών και του ήπατος, αυτοάνοσες διαταραχές, λοιμώξεις, φάρμακα, αγγειακά προβλήματα και αλκοολισμό.

Όταν εμφανίζεται ΠN στα πόδια, μπορεί να προκαλέσει κάψιμο, μυρμήγκιασμα, πόνο, κράμπες και σπασμούς και αυτά τα συμπτώματα μπορεί να δράσουν τη νύχτα.

Θεραπευτική αγωγή

Ο πόνος και οι σπασμοί από το ΠΝ μπορεί να απαιτούν φαρμακευτική αγωγή. Τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, όπως η ακεταμινοφαίνη και τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ), μπορούν να αντιμετωπίσουν τον ήπιο έως μέτριο πόνο. Μπορεί να χρειαστούν συνταγογραφούμενα φάρμακα. Τα αντικαταθλιπτικά, όπως η νορτριπτυλίνη και οι αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης-νορεπινεφρίνης, βοηθούν στον αποκλεισμό των σημάτων πόνου στον εγκέφαλο. Άλλα αποτελεσματικά φάρμακα είναι αυτά που χρησιμοποιούνται για την επιληψία, όπως η γκαμπαπεντίνη, η πρεγκαμπαλίνη και η τοπιραμάτη. Οι τοπικές κρέμες και τα δερματικά επιθέματα που περιέχουν λιδοκαΐνη ή καψαϊκίνη μπορεί να είναι επίσης χρήσιμες.

Οι μη φαρμακευτικές προσεγγίσεις που μπορεί να είναι χρήσιμες περιλαμβάνουν τη φυσικοθεραπεία, τη διαδερμική ηλεκτρική διέγερση νεύρων (TENS), η οποία χρησιμοποιεί ηλεκτρικό ρεύμα χαμηλού επιπέδου για να διαταράξει τα σήματα πόνου, τον βελονισμό, τη γιόγκα, τη συμπεριφορική θεραπεία και τη φαρμακευτική αγωγή. Ορισμένα συμπληρώματα διατροφής πιστεύεται ότι βοηθούν και στον νευροπαθητικό πόνο, όπως το άλφα-λιποϊκό οξύ, η ακετυλο-L-καρνιτίνη και η βιταμίνη Β 12, αλλά δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία που να υποστηρίζουν τη χρήση τους και ορισμένα συμπληρώματα μπορεί να οδηγήσουν σε δυνητικά σοβαρές παρενέργειες. Συζητήστε με τον γιατρό σας σχετικά με το ποιες θεραπείες θα ήταν καλύτερες για εσάς.

Πρόληψη

Το να διατηρήσετε τα επίπεδα σακχάρου και A1C στο αίμα σας όσο το δυνατόν πιο κοντά στον στόχο είναι ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη της ΠΝ, μαζί με άλλες χρόνιες επιπλοκές του διαβήτη. Επιπλέον, η καλή φροντίδα των ποδιών, το να μην καπνίζετε, να τρώτε υγιεινά και να παραμένετε δραστήριοι μπορεί επίσης να βοηθήσουν.

Περιφερική αρτηριακή νόσος

Η περιφερική αρτηριακή νόσος (PAD) στα πόδια είναι η στένωση ή απόφραξη των αρτηριών που μεταφέρουν αίμα από την καρδιά στα πόδια, λέει το CDC (Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων). Το PAD προκαλείται κυρίως από τη συσσώρευση λιπαρών εναποθέσεων (πλάκας) στις αρτηρίες, που ονομάζεται αθηροσκλήρωση.

Το PAD μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε αιμοφόρο αγγείο, αλλά είναι πιο συνηθισμένο στα πόδια. Μεταξύ 8 και 12 εκατομμυρίων Αμερικανών επηρεάζονται από το PAD.

Οι παράγοντες κινδύνου για PAD περιλαμβάνουν:

Υψηλή πίεση του αίματος

Υψηλή χοληστερόλη

Προχωρημένη ηλικία

Κάπνισμα

Διαβήτης

Το κύριο σύμπτωμα της PAD είναι ο πόνος στα πόδια κατά τη διάρκεια σωματικής δραστηριότητας, όπως το περπάτημα. Ο πόνος μπορεί να εμφανιστεί στους μηρούς, τους γοφούς, τους γλουτούς ή τις γάμπες και γενικά υποχωρεί με την ανάπαυση. Άλλα σημάδια της PAD περιλαμβάνουν μυϊκή αδυναμία, έλλειψη τρίχας στα πόδια, γυαλιστερό δέρμα, μειωμένους ή λιγότερους παλμούς στα πόδια, πληγές ή έλκη στα πόδια ή τα πόδια που δεν επουλώνονται και κρύα ή μουδιασμένα δάχτυλα των ποδιών. Αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η PAD μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή, καρδιακή νόσο, εγκεφαλικό επεισόδιο και ακρωτηριασμό (ειδικά σε άτομα που έχουν διαβήτη).

Θεραπευτική αγωγή

Από νωρίς, οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία της PAD. Αυτά περιλαμβάνουν την τακτική άσκηση και τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης. Επίσης, ένα πρόγραμμα διατροφής που είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και χαμηλό σε κορεσμένα λιπαρά και νάτριο μπορεί να βοηθήσει. Η διακοπή του καπνίσματος είναι απαραίτητη. Ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει ασπιρίνη ή άλλους τύπους φαρμάκων για την αραίωση του αίματος και μπορεί να χρειαστείτε φάρμακα για τη διαχείριση της υψηλής αρτηριακής πίεσης και της υψηλής χοληστερόλης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, διαδικασίες όπως η αγγειοπλαστική με μπαλόνι, η αθηρεκτομή ή τα στεντ μπορούν να βοηθήσουν, καθώς μπορεί να απαιτηθεί χειρουργική επέμβαση για την παράκαμψη φραγμένων αρτηριών.

Πρόληψη

Η διαχείριση των επιπέδων σακχάρου, αρτηριακής πίεσης και χοληστερόλης στο αίμα σας είναι ένα βασικό βήμα για την πρόληψη της PAD. Η λήψη φαρμάκων όπως συνταγογραφείται, καθώς και η υγιεινή διατροφή, η τακτική σωματική δραστηριότητα και η διαχείριση του στρες είναι σημαντικά. Δεδομένου ότι ο καπνός είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για PAD (και καρδιακές παθήσεις), η αναζήτηση βοήθειας για το πώς να κόψετε το κάπνισμα αποτελεί προτεραιότητα. Συνεργαστείτε με τον παροχέα σας και τον εκπαιδευτή διαβήτη για να καταλήξετε σε ένα σχέδιο θεραπείας που είναι καλύτερο για εσάς. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το PAD, επισκεφθείτε τον ιστότοπο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Τέλος, να γνωρίζετε ότι οι κράμπες στα πόδια μπορεί να περιλαμβάνουν για λόγους διαφορετικούς από αυτούς που αναφέρονται παραπάνω, όπως:

Μεγαλύτερη ηλικία, λόγω απώλειας μυϊκής μάζας

Εγκυμοσύνη

Άλλες ιατρικές καταστάσεις, όπως διαταραχές του θυρεοειδούς, των νεφρών ή του ήπατος, η σπονδυλική στένωση, η οστεοαρθρίτιδα και η νόσος του Πάρκινσον

Ενημερώστε τον γιατρό σας εάν συνεχίζετε να έχετε κράμπες στα πόδια, ώστε να σας βοηθήσει να διαγνώσετε την αιτία. Επίσης, να έχετε κατά νου ότι το τέντωμα και η ενδυνάμωση των μυών των ποδιών μπορεί να βοηθήσει πολύ στην πρόληψη των κράμπες στα πόδια.

Total
202
Shares
Σχετικά άρθρα
Περισσότερα

Μειώνει η χρήση μετφορμίνης τον κίνδυνο νοσηλείας και θνησιμότητας από κορωνοϊό;

Μια πρόσφατη μελέτη εξετάζει αν η χρήση μετφορμίνης σε ασθενείς κορωνοϊού με διαβήτη επηρεάζει την εξέλιξη του κορωνοϊού, τη σοβαρότητα και τη θνησιμότητα