Η δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων και υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά βελτιώνει την ηπατική νόσο, τον έλεγχο της γλυκόζης στον διαβήτη τύπου 2

Μετά από μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες και λιπαρά βελτιώθηκαν οι μετρήσεις της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος (NAFLD) και ο έλεγχος της γλυκόζης στο αίμα σε άτομα με διαβήτη τύπου 2

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που παρουσιάστηκε στο Διεθνές Συνέδριο Ήπατος του 2022 στο Λονδίνο της Αγγλίας, μετά από μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες και λιπαρά βελτιώθηκαν οι μετρήσεις της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος (NAFLD) και ο έλεγχος της γλυκόζης στο αίμα σε άτομα με διαβήτη τύπου 2, τα στοιχεία δημοσιεύθηκαν σε άρθρο στο Healio.

Η NAFLD είναι ένα ευρέως διαδεδομένο πρόβλημα σε άτομα με διαβήτη τύπου 2 που συχνά δεν αναγνωρίζεται. Αυτή η μορφή ηπατικής νόσου συνδέεται με διάφορους κινδύνους για την υγεία, συμπεριλαμβανομένου ενός υψηλότερου κινδύνου θανάτου σε πιο προχωρημένα στάδια. Το NAFLD συνδέεται επίσης με σοβαρή υπογλυκαιμία (χαμηλά επίπεδα γλυκόζης αίματος) σε άτομα με τύπο 2 και υπάρχουν στοιχεία ότι η ανίχνευση και η θεραπεία μη διαγνωσμένης ηπατικής νόσου θα μπορούσε να οδηγήσει σε βελτιώσεις στην καρδιαγγειακή υγεία. Μπορεί να είστε σε θέση να μειώσετε τον κίνδυνο για NAFLD ακολουθώντας ορισμένα διατροφικά πρότυπα και για άτομα με διαβήτη τύπου 2 και παχυσαρκία, η βαριατρική χειρουργική μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της μέτρησης της εγκατεστημένης ηπατικής νόσου.

Για την τελευταία μελέτη, ερευνητές στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Odense στη Δανία στρατολόγησαν 185 ενήλικες συμμετέχοντες με διαβήτη τύπου 2 και NAFLD. Οι συμμετέχοντες ανατέθηκαν τυχαία να ακολουθήσουν μία από τις δύο δίαιτες για έξι μήνες – είτε μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες, υψηλή σε λιπαρά, είτε μια «κλασική δίαιτα για διαβήτη» που ήταν υψηλή σε υδατάνθρακες και χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά. Δεν υπήρχαν περιορισμοί σε μερίδες ή θερμίδες για καμία δίαιτα – στους συμμετέχοντες είπαν να τρώνε μέχρι να αισθανθούν χορτάτοι.

Η δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων και υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά ήταν υψηλή σε υγιή λίπη όπως αβοκάντο, ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς και σπόρους, αλλά περιείχε επίσης ορισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, όπως τυρί και κρέμα. Η δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά ήταν πλούσια σε δημητριακά ολικής αλέσεως και άλλες μη επεξεργασμένες πηγές υδατανθράκων όπως βρώμη, πατάτες και αμυλούχα λαχανικά.

Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε βιοψία ήπατος -για να εξετάσουν τα επίπεδα λίπους του ήπατος- και μετρήθηκε το επίπεδο A1C (ένα μέτρο μακροπρόθεσμου ελέγχου της γλυκόζης στο αίμα) τόσο στην αρχή της μελέτης όσο και μετά από έξι μήνες μετά την τήρηση της δίαιτας που τους είχε ανατεθεί. Κατά τη διάρκεια αυτών των έξι μηνών, όλοι οι συμμετέχοντες είχαν συνεχείς διαβουλεύσεις με έναν διαιτολόγο και κατέγραφαν την πρόσληψη τροφής σε ένα διαδικτυακό ημερολόγιο τροφίμων – έτσι οι ερευνητές μπορούσαν να δουν, κατά μία έννοια, πόσο προσεκτικά ακολούθησαν οι συμμετέχοντες τη δίαιτά τους.

Δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες, υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά που συνδέεται με οφέλη για το συκώτι

Το κύριο αποτέλεσμα για το οποίο ενδιαφέρθηκαν οι ερευνητές – για τους συμμετέχοντες σε οποιαδήποτε από τις ομάδες δίαιτας – ήταν εάν σημείωσαν τουλάχιστον 2 πόντους βελτίωσης σε αυτό που είναι γνωστό ως NAFLD Activity Score, το οποίο λαμβάνει υπόψη διαφορετικές πτυχές αλλαγών ή βλάβης στο ήπαρ. Όταν επρόκειτο για αυτό το συγκεκριμένο αποτέλεσμα, οι ερευνητές δεν βρήκαν σημαντική διαφορά μεταξύ των συμμετεχόντων στις δύο ομάδες δίαιτας. Ωστόσο, περισσότεροι συμμετέχοντες στην ομάδα με χαμηλούς υδατάνθρακες και υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά παρουσίασαν τουλάχιστον 1 βαθμό βελτίωσης στη Βαθμολογία Δραστηριότητας NAFLD — 70%, σε σύγκριση με το 49% αυτών στην ομάδα με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και χαμηλά λιπαρά.

Αλλά ίσως ακόμη πιο σημαντικό, η δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά φάνηκε να είναι πολύ πιο αποτελεσματική στην ανάσχεση της εξέλιξης της NAFLD. Μόνο το 1% των συμμετεχόντων στην ομάδα με χαμηλούς υδατάνθρακες και υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά παρουσίασε επιδείνωση του Δείκτη Δραστηριότητας NAFLD, σε σύγκριση με το 23% των συμμετεχόντων στην ομάδα με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και χαμηλά λιπαρά. Οι συμμετέχοντες στην ομάδα χαμηλών υδατανθράκων και υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά έτειναν επίσης να έχουν χαμηλότερο επίπεδο A1C και έχασαν σημαντικά περισσότερο βάρος κατά την περίοδο της μελέτης – κατά μέσο όρο 5,7 κιλά σε σύγκριση με 1,8 κιλά η ομάδα με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και χαμηλά λιπαρά. Για τα μέλη της ομάδας χαμηλών υδατανθράκων και υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, αυτό σήμαινε ότι έχασαν κατά μέσο όρο το 5,8% του σωματικού τους βάρους.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι αυτή η μελέτη δείχνει την προοπτική να ακολουθήσουν μια δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων και υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά για άτομα με τύπο 2 και NAFLD, ειδικά επειδή δεν περιελάμβανε περιορισμούς μερίδων ή θερμίδων. Ενώ πολλά διαφορετικά είδη δίαιτας έχουν αποδειχθεί ωφέλιμα σε διάστημα μερικών μηνών, οι ερευνητές ήταν αισιόδοξοι ότι το είδος της δίαιτας χαμηλών υδατανθράκων και υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά που χρησιμοποιήθηκε στη μελέτη τους θα μπορούσε να διατηρηθεί από πολλούς ανθρώπους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Αν και χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθεί ότι οι άνθρωποι μπορούν να τηρήσουν αυτή τη δίαιτα και ότι τα οφέλη της διαρκούν πέρα ​​από έξι μήνες.

Total
13
Shares
Σχετικά άρθρα
Δίαιτα Πλούσια σε Πρωτεϊνες
Περισσότερα

Η καλύτερη δίαιτα: Πολλές πρωτεΐνες – λίγοι υδατάνθρακες

Αν έχετε χάσει κιλά και προσπαθείτε να μην τα ξαναπάρετε, θα σας βοηθήσει να κόψετε τους πολλούς επεξεργασμένους υδατάνθρακες, όπως το λευκό ψωμί και το άσπρο ρύζι, και να τρώτε περισσότερες πρωτεΐνες, όπως άπαχο κρέας, γαλακτοκομικά με λίγα λιπαρά και όσπρια.

Η διατροφή που είναι πλούσια σε φρουκτόζη εμποδίζει τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος
Περισσότερα

Η διατροφή που είναι πλούσια σε φρουκτόζη εμποδίζει τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος

Η διατροφή που είναι πλούσια σε σάκχαρα μπορεί να εμποδίζει τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, σύμφωνα με…