9 εξαιρετικά οφέλη από το τσάι με Φύλλα Συκιάς

Τα φύλλα της συκής δεν είναι μόνο βρώσιμα αλλά έχουν πολλαπλές χρήσεις και οφέλη για την υγεία

Η συκιά, που έχει το βοτανικό όνομα «Ficus carica», σχετίζεται με την οικογένεια «Σικ». Τοπική περιοχή της δυτικής Ασίας και της Μέσης Ανατολής, καλλιεργείται εμπορικά για τον θρεπτικό και μαλακό καρπό «σύκο» που ακούει και στο όνομα «Syconia». Τα φύλλα της συκιάς χρησιμοποιούνται στα θαλασσινά και στο κρέας για να ενισχύσουν τη γεύση. Ο καρπός του μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε φρέσκια και αποξηραμένη μορφή για την παρασκευή διαφόρων τύπων προϊόντων σύκου όπως μαρμελάδα, τουρσί, ρολό σύκου (μπισκότο), αιθέριο έλαιο, τσάι, χυμός, ψωμί, κρασί και μπράουνις. Ακόμη και το λατέξ του χρησιμοποιείται σε θεραπευτικές πρακτικές για την πρόληψη ασθενειών. Υπάρχουν πολλά οφέλη του τσαγιού από φύλλα συκής που μπορούν να σας ωφελήσουν με πολλούς τρόπους.

Διατροφικό προφίλ

Τα φύλλα της συκιάς είναι γεμάτα κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο, μαγγάνιο, βιταμίνη Α, Β1 και Β2 μαζί με αντιπυρετικές, αδυνατιστικές, αντιδιαβητικές, αντιφλεγμονώδεις, αντιμικροβιακές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Οφέλη από τσάι με Φύλλα Συκιάς

Κάνει καλό σε διαβητικούς ασθενείς

Το τσάι, που αποτελείται από τις συκιές, προκαλεί υπογλυκαιμική δραστηριότητα που βοηθά στην πρόληψη του υψηλού σακχάρου στο αίμα μειώνοντας τα επίπεδα γλυκόζης του σώματος. Επιπλέον, η κατανάλωσή του μειώνει την εξάρτηση από ενέσεις ινσουλίνης στους διαβητικούς ασθενείς.

Διαθέτει πολλά αντιοξειδωτικά

Τα φύλλα συκιάς που καταναλώνονται με τη μορφή τσαγιού είναι μια πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών όπως πολυφαινόλες και φλαβονοειδή που καταπολεμούν τη βλάβη από τις ελεύθερες ρίζες. Επιπλέον, βοηθά επίσης στην αποτοξίνωση του σώματός σας αποβάλλοντας τις βλαβερές τοξίνες.

Πλούσιο σε αντιμικροβιακές ιδιότητες

Το τσάι που έχει εγχυθεί με τις συκιές είναι μια τέλεια οικιακή θεραπεία για να σταματήσει την ανάπτυξη των επιβλαβών παθογόνων βακτηρίων όπως ο Staphylococcus aureus, η Escherichia coli και η Pseudomonas, χάρη στις αντιμικροβιακές του ιδιότητες.

Αντιφλεγμονώδης δράση

Το παρασκευασμένο τσάι από συκιές έχει σημαντική δράση κατά της οξείας φλεγμονής, λόγω των πλούσιων σε φλαβονοειδή των ενώσεων του που έχουν αντιφλεγμονώδη δράση. Πίνετε αυτό το τσάι τακτικά για να αξιοποιήσετε τα τεράστια οφέλη του.

Αντιμετωπίστε τον πυρετό

Τα φύλλα της συκιάς είναι αποτελεσματικά στη θεραπεία του πυρετού καθώς έχει ηρεμιστική, αντιπυρετική και αντιφλεγμονώδη δράση που μειώνει την αυξημένη θερμοκρασία στο σώμα.

Δυναμώνει τα οστά

Τα φύλλα της συκής περιέχουν φώσφορο, ασβέστιο και κάλιο, μαζί με μαγνήσιο. Αυτά τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά είναι χρήσιμα για την ανάπλαση και την ενδυνάμωση των οστών. Πίνετε αυτό το ρόφημα τακτικά για να ενισχύσετε την οστική σας πυκνότητα.

Ρυθμίζει την υπερλιπιδαιμία

Η υπερλιπιδαιμία είναι μια κατάσταση υψηλού επιπέδου χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων στο αίμα. Αυτή η κατάσταση μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα, καθώς όταν τα λιπίδια συλλέγονται στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων, εμποδίζουν τη ροή του αίματος στο σώμα. Αλλά μην ανησυχείτε, η κατανάλωση φύλλων συκής με τη μορφή τσαγιού βελτιώνει το λιπιδικό σας προφίλ και ενισχύει την καλή χοληστερόλη (HDL).

Αντιμετωπίζει την ανδρική υπογονιμότητα

Τα φύλλα της συκιάς είναι ευεργετικά στη θεραπεία της ανδρικής υπογονιμότητας. Έχει αντιοξειδωτικούς παράγοντες, δηλαδή μελατονίνη, καφεοϋλομαλικό οξύ, μαγγάνιο και βιταμίνη Ε, που αυξάνουν τον αριθμό των σπερματοζωαρίων στο σώμα.

Βοηθά στην απώλεια βάρους

Καθώς τα φύλλα της συκής έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτοχημικά όπως τανίνες, φλαβονοειδή και αλκαλοειδή, μαζί με στεροειδή, βοηθά στη διαχείριση της παχυσαρκίας. Μαζί με την κατανάλωσή του επιβάλλεται η σωστή διατροφή και η σωματική δραστηριότητα. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε σπόρους κύμινου για απώλεια βάρους.

Πώς να φτιάξετε τσάι από φύλλα συκιάς;

Τι θα χρειαστείτε

3-4 φύλλα συκιάς φρέσκα ή ξερά

Βραστήρας τσαγιού κουζίνας/υγραερίου

1/2 φλιτζάνι νερό

Ένα φλιτζάνι τσαγιού

Βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε

Παίρνουμε 3-4 φρέσκα ή ξερά φύλλα συκιάς και κόβουμε σωστά τα κοτσάνια τους.

Θρυμματίζουμε τα φύλλα και τα προσθέτουμε σε ένα μπρίκι μαζί με 1/2 φλιτζάνι νερό.

Βάλτε τον βραστήρα στη φωτιά για περίπου 10-12 λεπτά, μετά ρίξτε το τσάι σε ένα φλιτζάνι τσαγιού και τώρα είναι έτοιμο για κατανάλωση.

Σημείωση: Συνιστάται να μην αγγίζετε τα φύλλα συκής με γυμνά χέρια, επομένως φοράτε γάντια όταν τα μαζεύετε ή τα χρησιμοποιείτε.

Τα παραπάνω οφέλη αναμφίβολα θα τραβήξουν την προσοχή σας στα εκπληκτικά οφέλη του εμποτισμένου τσαγιού από φύλλα συκής! Προσθέστε φύλλα συκιάς ως ρόφημα στη διατροφή σας και αποκομίστε τα πολλαπλά οφέλη του!

Total
110
Shares
Σχετικά άρθρα
deligios
Περισσότερα

Ιπποφαές & Λουϊζα για ενδυνάμωση και αποτοξίνωση του οργανισμού!

Ένα ποτήρι Deligios ΛΟΥΙΖΑ  & ΙΠΠΟΦΑΕΣ - κρύο ή ζεστό- τονώνει τον οργανισμό και χαρίζει ευεξία κατά τη διάρκεια μιας κοπιαστικής μέρας ή μετά από σωματική άσκηση, ενώ είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά που βοηθούν στη μείωση της κούρασης και της κόπωσης.