Μελέτη: τα εναλλακτικά γλυκαντικά μπορούν να αλλάξουν το μικροβίωμα του εντέρου και να αυξήσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα

Μια νέα μελέτη δημιουργεί σκεπτικισμό ως προς τα οφέλη ή τις παρενέργειες κάποιων γλυκαντικών

Είναι πραγματικά αβλαβή τα γλυκαντικά μηδενικών θερμίδων; Είναι ένα ζήτημα έντονου ενδιαφέροντος για την κοινότητα του διαβήτη, δεδομένου του πόσοι από εμάς βασιζόμαστε σε μεγάλο βαθμό σε αναψυκτικά διαίτης, υποκατάστατα γευμάτων με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, στέβια, αλλυλόζη και παρόμοια προϊόντα.

Αυτές οι εναλλακτικές λύσεις ζάχαρης φέρνουν λίγη γλυκύτητα στη ζωή μας χωρίς να προκαλούν σημαντικές ή εμφανείς αιχμές του σακχάρου στο αίμα και μπορούν να είναι καθοριστικές για πιο χαρούμενο, λιγότερο αγχωτικό έλεγχο της γλυκόζης. Αυτές οι μη θρεπτικές ενώσεις λέγεται ότι περνούν από το σώμα χωρίς σημαντική αλληλεπίδραση με τον μεταβολισμό κάποιου. Ωστόσο, περισσότερες από λίγες μελέτες έχουν βρει ότι τα τεχνητά γλυκαντικά σχετίζονται με δυσάρεστα μεταβολικά αποτελέσματα όπως η αύξηση βάρους και ο κακός γλυκαιμικός έλεγχος. Ορισμένα από αυτά τα στοιχεία έρχονται με τη μορφή αμφίβολης έρευνας παρατήρησης, αλλά είναι ακόμα αρκετά για να κάνουν πολλούς από τους αναγνώστες μας νευρικούς.

Μια νέα και υψηλής ποιότητας μελέτη για το θέμα δημοσιεύτηκε αυτόν τον μήνα στο Cell. Μια ομάδα ερευνητών συνεργάστηκε σε μια νέα τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή (RCT) τεσσάρων κοινών εναλλακτικών σακχάρων: ασπαρτάμη, σακχαρίνη, σουκραλόζη και στέβια. Το RCT θεωρείται ευρέως το χρυσό πρότυπο της διατροφικής έρευνας: ένα δαπανηρό και άκρως ελεγχόμενο πείραμα που ελέγχει άμεσα τις επιπτώσεις ενός τροφίμου στους ανθρώπους.

Στη νέα δοκιμή, 80 υγιείς ενήλικες χωρίστηκαν σε ομάδες των 20 και τους ζητήθηκε να τρώνε έξι εμπορικά διαθέσιμα πακέτα γλυκαντικών την ημέρα. Μια πρόσθετη ομάδα ελέγχου 20 κατανάλωνε μόνο μικρότερες ποσότητες γλυκόζης, που συνήθως χρησιμοποιείται ως παράγοντας διόγκωσης σε πακέτα γλυκαντικών. Μια τελική ομάδα ελέγχου 20 δεν είχε καθόλου γλυκαντικά. Οι συμμετέχοντες παρακολουθούνταν πολύ στενά καθ’ όλη τη διάρκεια του πειράματος. Όλοι φορούσαν συνεχώς μόνιτορ γλυκόζης (CGM) και έκαναν τακτικά τεστ αίματος και ανοχής γλυκόζης. Οι ερευνητές ανέλυσαν ακόμη και δείγματα κοπράνων για να ελέγξουν τυχόν αλλαγές στο μικροβίωμα.

Τα αποτελέσματα;

Δύο από τα γλυκαντικά, η σακχαρίνη και η σουκραλόζη, οδήγησαν σε αιχμές του σακχάρου στο αίμα. Όταν υποβλήθηκαν σε δοκιμασία ανοχής γλυκόζης από το στόμα, ένα τεστ που χρησιμοποιείται συχνά για τη διάγνωση του διαβήτη, οι εθελοντές στις ομάδες σακχαρίνης και σουκραλόζης είχαν σημαντικά πιο απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα. Φαίνεται ότι το ίδιο το γλυκαντικό δεν αύξησε απαραίτητα αμέσως το σάκχαρο στο αίμα, αλλά αντίθετα επηρέασε σημαντικά την ικανότητα του σωστού μεταβολισμού ενός ζαχαρούχου γεύματος.

Η σακχαρίνη βρίσκεται σε λιγότερα προϊόντα διατροφής αυτές τις μέρες, αλλά εξακολουθεί να είναι το κύριο συστατικό των ροζ πακέτων Sweet ‘N Low. Δεν αναφέρεται ως συστατικό σε καμία από τις μεγάλες μάρκες αναψυκτικών διαίτης. Για χρόνια πιστευόταν ότι η σακχαρίνη μπορεί να προκαλέσει καρκίνο, για τον οποίο κάποτε ο FDA απαιτούσε προειδοποιητικές ετικέτες.

Η σουκραλόζη, που βρίσκεται στα πιο διάσημα κίτρινα πακέτα Splenda, είναι πιο κοινή από τη σακχαρίνη. Αποτελεί συστατικό σε ορισμένα αναψυκτικά διαίτης, συμπεριλαμβανομένων των ποτών Diet Mountain Dew και Gatorade Zero και G2, καθώς και σε μια ποικιλία επεξεργασμένων τροφίμων χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη και σε σκόνες αντικατάστασης γευμάτων.

Το μέγεθος αυτών των αλλαγών είναι ασαφές. Τα αποτελέσματα δεν αναφέρθηκαν σε mg/dL ή άλλες μετρήσεις γνωστές σε άτομα με διαβήτη και η ανάλυση των δεδομένων CGM είχε ελαφρώς διαφορετικά συμπεράσματα. Καμία από τις ομάδες δεν έδειξε σημαντικές διαφορές στην A1C, την αρτηριακή πίεση ή άλλες μεταβολικές παραμέτρους.

Αν και μόνο δύο από τα γλυκαντικά επηρέασαν τον μεταβολισμό της γλυκόζης, και τα τέσσερα σχετίστηκαν με σημαντικές αλλαγές στα προφίλ μικροβιώματος του εντέρου, έρχονται σε άμεση αντίθεση με την ιδέα ότι τα μη θρεπτικά γλυκαντικά είναι «αδρανή» και περνούν από το σώμα χωρίς να αλληλεπιδρούν.

Πώς μπορούμε να γνωρίζουμε εάν το μικροβίωμα και οι μεταβολές του σακχάρου στο αίμα σχετίζονται μεταξύ τους; Για να επιβεβαιώσουν μια αιτιολογική σχέση μεταξύ των δύο, οι ερευνητές πήραν δείγματα κοπράνων από ανθρώπους που συμμετείχαν και τα μεταμόσχευσαν σε ποντίκια με εντελώς αποστειρωμένα πεπτικά συστήματα. Τα ποντίκια σύντομα έδιωξαν εξαιρετικά παρόμοιες αλλαγές με τα δικά τους αποτελέσματα γλυκόζης στο αίμα. Είναι μια ισχυρή πρόταση ότι οι μεταβολικές αλλαγές που προκύπτουν από την κατανάλωση γλυκαντικών είναι άμεσο αποτέλεσμα αλλαγών στο μικροβίωμα.

Η μελέτη έχει ήδη προκαλέσει σάλο. Λιγότερο σχολαστικές πηγές, όπως η New York Post, έχουν ανακοινώσει στους τίτλους ότι «τα τεχνητά γλυκαντικά θα μπορούσαν να προκαλέσουν διαβήτη», ένας ισχυρισμός που δεν υποστηρίζεται καν από την ίδια την έρευνα.

Ο ανώτερος συγγραφέας Δρ. Eran Elinav, ανοσολόγος και ερευνητής μικροβιώματος στο Ινστιτούτο Επιστήμης Weizmann και στο Γερμανικό Εθνικό Κέντρο Καρκίνου (DKFZ), τόνισε ότι οι γλυκαιμικές αλλαγές που εντοπίστηκαν στη μελέτη εμφανίστηκαν με «πολύ εξατομικευμένο τρόπο». Διαφορετικοί εθελοντές είχαν διαφορετικές ανταποκρίσεις και επειδή όλοι έχουμε μοναδικά μικροβιώματα, είναι αδύνατο να προβλέψουμε ακριβώς πώς μπορεί να αντιδράσει κάποιος από εμάς στα ίδια συστατικά. Τα αποτελέσματα του μικροβιώματος παραμένουν σε μεγάλο βαθμό μυστηριώδη και πιθανότατα απέχουμε χρόνια από το σημείο όπου οι μοναδικές αποικίες μικροοργανισμών μας μπορούν να τροποποιηθούν ή να αξιοποιηθούν με στοχευμένο τρόπο.

Ως εκ τούτου, είναι δύσκολο να γνωρίζουμε τι να αφαιρέσουμε από τη μελέτη. Είναι πιθανό τα αποτελέσματα να μην είναι τα ίδια το ίδιο σε άτομα με διαβήτη και είναι πιθανό οι μεμονωμένοι αναγνώστες να μην συγκαταλέγονται στους «κορυφαίους ανταποκρινόμενους» στη σακχαρίνη ή τη σουκραλόζη. Η σύντομη διάρκεια της μελέτης περιορίζει επίσης τη δυνατότητα εφαρμογής της. Ενώ η επίδραση της αιχμής της γλυκόζης βρέθηκε να εξασθενεί την εβδομάδα αφότου οι εθελοντές σταμάτησαν να καταναλώνουν τα γλυκαντικά τους, δεν γνωρίζουμε τι θα συνέβαινε μετά από μεγαλύτερα πειράματα ή εάν η μεγαλύτερη διάρκεια θα είχε ως αποτέλεσμα πιο σημαντικές μεταβολικές αλλαγές.

Τα μη θρεπτικά γλυκαντικά μπορεί να έχουν μεγαλύτερη επίδραση από ό,τι υποψιαζόταν αρχικά, αλλά σίγουρα παραμένουν πιο υγιεινά από τη ζάχαρη. Ο Δρ Ελίναβ τόνισε ότι, παρά τα αποτελέσματα της μελέτης του, η ζάχαρη «είναι σαφώς πιο επιβλαβής για τη μεταβολική μας υγεία». Η μελέτη μπορεί να ενισχύσει τους αναγνώστες που είναι ήδη σκεπτικοί σχετικά με τις εναλλακτικές λύσεις ζάχαρης ή εκείνους που έχουν ήδη επιλέξει φυσικές εναλλακτικές λύσεις όπως η στέβια, η οποία βρέθηκε ότι δεν έχει καμία επίδραση στο σάκχαρο του αίματος.

Ας ελπίσουμε ότι, μελλοντικές μελέτες θα υποβάλουν μοντέρνες σύγχρονες εναλλακτικές λύσεις ζάχαρης, όπως το monkfruit και η αλλυλόζη σε παρόμοια πειράματα. Υπάρχουν κάποιες προκαταρκτικές ενδείξεις ότι η αλλυλόζη, ένα από τα αγαπημένα μας, μπορεί πραγματικά να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Study: Alternative Sweeteners Can Alter the Gut Microbiome and Raise Blood Sugar Levels – Diabetes Daily

Total
16
Shares
Σχετικά άρθρα
Περισσότερα

 «Ο Διαβήτης Τύπου 2 δεν Είναι Πραγματική Νόσος» Δηλώνει ένας από τους Κορυφαίους Γιατρούς της Βρετανίας

Ο διαβήτης τύπου 2 πρέπει να μετονομαστεί σε «Σύνδρομο Έλλειψης Περπατήματος» (Walking Deficiency Syndrome) γιατί δεν είναι «πραγματική…