Πώς η ζάχαρη διαταράσσει το μικροβίωμα κι εξαλείφει την προστασία από την παχυσαρκία και τον διαβήτη

Μελέτη αναδεικνύει τη σημασία του μικροβιώματος για την πρόληψη του μεταβολικού συνδρόμου, του διαβήτη και της παχυσαρκίας

Μια μελέτη σε ποντίκια διαπίστωσε ότι η διατροφική ζάχαρη μεταβάλλει το μικροβίωμα του εντέρου, πυροδοτώντας μια αλυσίδα γεγονότων που οδηγούν σε μεταβολικές ασθένειες, προδιαβήτη και αύξηση βάρους. Τα ευρήματα δείχνουν ότι η διατροφή έχει σημασία, αλλά ένα βέλτιστο μικροβίωμα είναι εξίσου σημαντικό για την πρόληψη του μεταβολικού συνδρόμου, του διαβήτη και της παχυσαρκίας.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο Cell, υποδηλώνουν ότι η διατροφή έχει σημασία, αλλά ένα βέλτιστο μικροβίωμα είναι εξίσου σημαντικό για την πρόληψη του μεταβολικού συνδρόμου, του διαβήτη και της παχυσαρκίας.

Η διατροφή αλλάζει το μικροβίωμα

Μια δυτικού τύπου δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και ζάχαρη μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία, μεταβολικό σύνδρομο και διαβήτη, αλλά το πώς η δίαιτα ξεκινά ανθυγιεινές αλλαγές στο σώμα είναι άγνωστο.

Το μικροβίωμα του εντέρου είναι απαραίτητο για τη διατροφή ενός ζώου, έτσι ο Ivalyo Ivanov, PhD, αναπληρωτής καθηγητής μικροβιολογίας και ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο Columbia Vagelos College of Physicians and Surgeons, και οι συνεργάτες του ερεύνησαν τις αρχικές επιδράσεις της δυτικού τύπου διατροφής στο μικροβίωμα των ποντικών. .

Μετά από τέσσερις εβδομάδες στη δίαιτα, τα ζώα εμφάνισαν χαρακτηριστικά μεταβολικού συνδρόμου, όπως αύξηση βάρους, αντίσταση στην ινσουλίνη και δυσανεξία στη γλυκόζη. Και τα μικροβιώματά τους είχαν αλλάξει δραματικά, με την ποσότητα των τμηματοποιημένων νηματοειδών βακτηρίων — κοινά στη μικροχλωρίδα του εντέρου των τρωκτικών, των ψαριών και των κοτόπουλων — να μειώνεται απότομα και άλλα βακτήρια να αυξάνονται σε αφθονία.

Οι αλλαγές στο μικροβίωμα μεταβάλλουν τα κύτταρα Th17

Η μείωση των νηματοειδών βακτηρίων, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, ήταν κρίσιμη για την υγεία των ζώων μέσω της επίδρασής της στα ανοσοποιητικά κύτταρα Th17. Η πτώση των νηματωδών βακτηρίων μείωσε τον αριθμό των κυττάρων Th17 στο έντερο και περαιτέρω πειράματα αποκάλυψαν ότι τα κύτταρα Th17 είναι απαραίτητα για την πρόληψη της μεταβολικής νόσου, του διαβήτη και της αύξησης βάρους.

«Αυτά τα κύτταρα του ανοσοποιητικού παράγουν μόρια που επιβραδύνουν την απορρόφηση των “κακών” λιπιδίων από τα έντερα και μειώνουν την εντερική φλεγμονή», εξηγεί ο Ivanov. «Διατηρούν δηλαδή το έντερο υγιές και προστατεύουν τον οργανισμό από την απορρόφηση παθογόνων λιπιδίων».

Ζάχαρη vs. Λίπος

Ποιο συστατικό της δίαιτας υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και ζάχαρη οδήγησε σε αυτές τις αλλαγές; Η ομάδα του Ivanov διαπίστωσε ότι φταίει η ζάχαρη.

«Η ζάχαρη εξαλείφει τα νηματώδη βακτήρια και ως συνέπεια εξαφανίζονται τα προστατευτικά κύτταρα Th17», λέει ο Ivanov. «Όταν ταΐσαμε ποντίκια με δίαιτα χωρίς ζάχαρη, πλούσια σε λιπαρά, διατηρούσαν τα εντερικά κύτταρα Th17 και προστατεύονταν πλήρως από την ανάπτυξη παχυσαρκίας και προδιαβήτη, παρόλο που κατανάλωναν τον ίδιο αριθμό θερμίδων».

Αλλά η εξάλειψη της ζάχαρης δεν βοήθησε όλα τα ποντίκια. Μεταξύ εκείνων που δεν είχαν κανένα νηματοειδές βακτήριο στην αρχή, η εξάλειψη της ζάχαρης δεν είχε ευεργετική επίδραση και τα ζώα έγιναν παχύσαρκα και ανέπτυξαν διαβήτη.

«Αυτό υποδηλώνει ότι ορισμένες δημοφιλείς διατροφικές παρεμβάσεις, όπως η ελαχιστοποίηση των σακχάρων, μπορεί να λειτουργήσουν μόνο σε άτομα που έχουν συγκεκριμένους βακτηριακούς πληθυσμούς στο μικροβίωμά τους», λέει ο Ivanov.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, ορισμένα προβιοτικά μπορεί να είναι χρήσιμα. Στα ποντίκια του Ivanov, τα συμπληρώματα νηματοειδών βακτηρίων οδήγησαν στην ανάκτηση των κυττάρων Th17 και στην προστασία από το μεταβολικό σύνδρομο, παρά την κατανάλωση δίαιτας υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά από τα ζώα.

Αν και οι άνθρωποι δεν έχουν τα ίδια νηματοειδή βακτήρια με τα ποντίκια, ο Ivanov πιστεύει ότι άλλα βακτήρια στους ανθρώπους μπορεί να έχουν τα ίδια προστατευτικά αποτελέσματα.

Η παροχή κυττάρων Th17 στα ποντίκια παρείχε επίσης προστασία και μπορεί επίσης να είναι θεραπευτική για τους ανθρώπους. «Τα προβιοτικά είναι σημαντικά, αλλά η πραγματική προστασία προέρχεται από τα κύτταρα Th17 που προκαλούνται από τα βακτήρια», λέει ο Ivanov.

«Η μελέτη μας τονίζει ότι μια πολύπλοκη αλληλεπίδραση μεταξύ της διατροφής, της μικροχλωρίδας και του ανοσοποιητικού συστήματος παίζει βασικό ρόλο στην ανάπτυξη της παχυσαρκίας, του μεταβολικού συνδρόμου, του διαβήτη τύπου 2 και άλλων καταστάσεων», λέει ο Ivanov. «Υποδηλώνει ότι για βέλτιστη υγεία είναι σημαντικό όχι μόνο να τροποποιήσετε τη διατροφή σας αλλά και να βελτιώσετε το μικροβίωμα ή το εντερικό ανοσοποιητικό σας σύστημα, για παράδειγμα, αυξάνοντας τα βακτήρια που προκαλούν τα κύτταρα Th17».

Sugar disrupts microbiome, eliminates protection against obesity and diabetes — ScienceDaily

Total
23
Shares
Σχετικά άρθρα