Το φαγητό κατά τη διάρκεια της ημέρας, σε αντίθεση με το βραδινό, μπορεί να ωφελεί την ψυχική υγεία

Μια μελέτη σχετικά με τον χρόνο των γευμάτων διαπίστωσε ότι το βραδινό φαγητό αύξησε την κατάθλιψη και τα επίπεδα διάθεσης άγχους

Προσπαθείς να ανεβάσεις τη διάθεσή σου με φαγητό; Μια νέα μελέτη προσθέτει στοιχεία ότι η ώρα των γευμάτων μπορεί να επηρεάσει την ψυχική υγεία, συμπεριλαμβανομένων των επιπέδων διάθεσης που σχετίζεται με την κατάθλιψη και το άγχος. Ερευνητές από το Νοσοκομείο Brigham and Women’s Hospital, ιδρυτικό μέλος του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης Mass General Brigham, σχεδίασαν μια μελέτη που προσομοίωσε τη νυχτερινή εργασία και στη συνέχεια δοκίμασε τις επιπτώσεις του φαγητού κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας έναντι του φαγητού μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η ομάδα διαπίστωσε ότι, μεταξύ των συμμετεχόντων στην ομάδα διατροφής κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας, τα επίπεδα διάθεσης που μοιάζουν με την κατάθλιψη αυξήθηκαν κατά 26 τοις εκατό και τα επίπεδα διάθεσης παρόμοια με το άγχος κατά 16 τοις εκατό. Οι συμμετέχοντες στην ομάδα που έτρωγαν μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας δεν παρουσίασαν αυτή την αύξηση, γεγονός που υποδηλώνει ότι η ώρα του γεύματος μπορεί να επηρεάσει την ευαλωτότητα της διάθεσης. Τα αποτελέσματα δημοσιεύονται στο Proceedings of the National Academy of Sciences.

«Τα ευρήματά μας παρέχουν στοιχεία για το χρονοδιάγραμμα πρόσληψης τροφής ως μια νέα στρατηγική για την πιθανή ελαχιστοποίηση της ευαλωτότητας της διάθεσης σε άτομα που παρουσιάζουν κιρκαδική κακή ευθυγράμμιση, όπως άτομα που ασχολούνται με βάρδιες, αντιμετωπίζουν jet lag ή πάσχουν από διαταραχές του κιρκάδιου ρυθμού», είπε ο συν-αντίστοιχος συγγραφέας Frank A. J. L. Scheer, PhD, Διευθυντής του Προγράμματος Ιατρικής Χρονοβιολογίας στο Τμήμα του Brigham’s Sleep and Circadian Disorders. «Απαιτούνται μελλοντικές μελέτες σε εργαζόμενους σε βάρδιες και σε κλινικούς πληθυσμούς για να διαπιστωθεί αν οι αλλαγές στον χρόνο των γευμάτων μπορούν να αποτρέψουν την αυξημένη ευαλωτότητα στη διάθεσή τους. Μέχρι τότε, η μελέτη μας φέρνει έναν νέο “παράγοντα” στο τραπέζι: ο χρόνος λήψης τροφής έχει σημασία για τη διάθεσή μας» .

Οι εργαζόμενοι σε βάρδιες αντιπροσωπεύουν έως και το 20 τοις εκατό του εργατικού δυναμικού στις βιομηχανικές κοινωνίες και είναι άμεσα υπεύθυνοι για πολλές νοσοκομειακές υπηρεσίες, εργασίες σε εργοστάσιο και άλλες βασικές υπηρεσίες. Οι εργαζόμενοι σε βάρδιες συχνά βιώνουν μια κακή ευθυγράμμιση μεταξύ του κεντρικού κιρκάδιου ρολογιού τους στον εγκέφαλο και των καθημερινών τους συμπεριφορών, όπως οι κύκλοι ύπνου/αφύπνισης και νηστείας/φαγητού. Είναι σημαντικό ότι έχουν επίσης 25 έως 40 τοις εκατό υψηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης και άγχους.

«Οι εργαζόμενοι σε βάρδιες — καθώς και άτομα που αντιμετωπίζουν διαταραχές του κιρκάδιου, συμπεριλαμβανομένου του jet lag — μπορεί να ωφεληθούν από την παρέμβασή μας για τον χρόνο των γευμάτων», δήλωσε η συν-ανταποκρίτρια συγγραφέας Sarah L. Chellappa, MD, PhD, η οποία ολοκλήρωσε την εργασία σε αυτό το έργο ενώ βρισκόταν στο Μπρίγκαμ. Ο Chellappa είναι τώρα στο Τμήμα Πυρηνικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Κολωνίας, Γερμανία. «Τα ευρήματά μας ανοίγουν την πόρτα για μια νέα στρατηγική ύπνου/κιρκαδικής συμπεριφοράς που μπορεί επίσης να ωφελήσει άτομα που αντιμετωπίζουν διαταραχές ψυχικής υγείας. Η μελέτη μας προσθέτει σε ένα αυξανόμενο σύνολο στοιχείων που διαπιστώνουν ότι οι στρατηγικές που βελτιστοποιούν τον ύπνο και τους κιρκάδιους ρυθμούς μπορεί να βοηθήσουν στην προώθηση της ψυχικής υγείας».

Για τη διεξαγωγή της μελέτης, ο Scheer, ο Chellappa και οι συνεργάτες του ενέταξαν 19 συμμετέχοντες (12 άνδρες και 7 γυναίκες) σε μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη μελέτη. Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε ένα πρωτόκολλο Forced Desynchrony σε αμυδρό φως για τέσσερις «ημέρες» 28 ωρών, έτσι ώστε την τέταρτη «ημέρα» οι κύκλοι συμπεριφοράς τους αντιστράφηκαν κατά 12 ώρες, προσομοιώνοντας τη νυχτερινή εργασία και προκαλώντας κιρκαδική κακή ευθυγράμμιση. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν τυχαία σε μία από τις δύο ομάδες χρονομέτρησης γευμάτων: την Ομάδα Ελέγχου Γευμάτων κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας, η οποία είχε γεύματα σύμφωνα με έναν κύκλο 28 ωρών (με αποτέλεσμα να τρώνε τόσο κατά τη διάρκεια της νύχτας όσο και της ημέρας, κάτι που είναι τυπικό μεταξύ των εργαζομένων τη νύχτα) και η Ομάδα Παρέμβασης Μόνο για Γεύματα Ημέρας, η οποία είχε γεύματα σε 24ωρο κύκλο (με αποτέλεσμα να τρώει μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας). Η ομάδα αξιολογούσε τα επίπεδα διάθεσης που μοιάζουν με κατάθλιψη και άγχος κάθε ώρα.

Η ομάδα διαπίστωσε ότι ο χρόνος των γευμάτων επηρέασε σημαντικά τα επίπεδα διάθεσης των συμμετεχόντων. Κατά τη διάρκεια της προσομοιωμένης νυχτερινής βάρδιας (ημέρα 4), εκείνοι στην Ομάδα Ελέγχου Γεύματος ημέρας και νύχτας είχαν αυξημένα επίπεδα διάθεσης παρόμοια με την κατάθλιψη και επίπεδα διάθεσης παρόμοια με το άγχος, σε σύγκριση με την αρχική (ημέρα 1). Αντίθετα, δεν υπήρξαν αλλαγές στη διάθεση στην Ομάδα Παρέμβασης Ημερήσιου Γεύματος κατά τη διάρκεια της προσομοιωμένης νυχτερινής βάρδιας. Οι συμμετέχοντες με μεγαλύτερο βαθμό κιρκαδικής απόκλισης παρουσίασαν περισσότερη διάθεση που μοιάζει με κατάθλιψη και άγχος.

«Η ώρα των γευμάτων αναδεικνύεται ως μια σημαντική πτυχή της διατροφής που μπορεί να επηρεάσει τη συνολική υγεία», είπε ο Chellappa. «Αλλά ο αιτιώδης ρόλος του χρόνου λήψης τροφής στην ψυχική υγεία μένει να ελεγχθεί. Μελλοντικές μελέτες απαιτούνται για να διαπιστωθεί εάν οι αλλαγές στον χρόνο των γευμάτων μπορούν να βοηθήσουν άτομα που αντιμετωπίζουν καταθλιπτικές και αγχώδεις διαταραχές που σχετίζονται με το άγχος».

Daytime eating may benefit mental health: A study on meal timing found that eating at night increased depression and anxiety-related mood levels among participants — ScienceDaily

Total
4
Shares
Σχετικά άρθρα
eat right
Περισσότερα

Πέντε «υπερτροφές» που συμβάλλουν στη μείωση του σακχάρου

Οι διατροφικές επιλογές και συνήθειες ενός ατόμου που πάσχει από διαβήτη συνδέονται άμεσα με τη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, που αποτελεί το βασικότερο παράγοντα για την εξέλιξη της νόσου.