Η ελάττωση της κατανάλωσης αλατιού κατά ένα γρ. καθημερινά μειώνει τις καρδιακές προσβολές και τα εγκεφαλικά

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό BMJ Nutrition, Prevention & Health

Η μείωση της πολύ υψηλής πρόσληψης αλατιού κατά ένα γραμμάριο κάθε μέρα θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τα καρδιαγγειακά συμβάντα όπως καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό BMJ Nutrition, Prevention & Health.

Το αλάτι μερικές φορές παραβλέπεται καθώς τα άτομα με διαβήτη προσπαθούν να ακολουθήσουν μια υγιεινή διατροφή, καθώς δεν επηρεάζει άμεσα τη γλυκόζη του αίματος με τον τρόπο που επηρεάζουν τα τρόφιμα που περιέχουν υδατάνθρακες. Αλλά υπάρχουν ενδείξεις ότι ο περιορισμός του αλατιού στη διατροφή θα μπορούσε να είναι εξαιρετικά ωφέλιμος για τα άτομα με διαβήτη. Η έρευνα δείχνει ότι η υψηλή πρόσληψη αλατιού μπορεί να επηρεάσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα και να αυξήσει τη φλεγμονή – κινδύνους που αντιμετωπίζουν ήδη τα άτομα με διαβήτη από τα αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Ταυτόχρονα, τα άτομα με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού – αυτά με υπάρχοντες παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση – μπορεί να μειώσουν αυτόν τον κίνδυνο χρησιμοποιώντας ένα υποκατάστατο αλατιού. Η υψηλότερη πρόσληψη αλατιού συνδέεται ακόμη και με υψηλότερα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, πιθανώς συμβάλλοντας στην αντίσταση στην ινσουλίνη στα κύτταρα σε όλο το σώμα.

Για την τελευταία μελέτη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στατιστική μοντελοποίηση για να υπολογίσουν ποιες θα ήταν οι επιπτώσεις, με την πάροδο του χρόνου, από τη μείωση της πρόσληψης αλατιού στον κινεζικό πληθυσμό. Η Κίνα έχει μία από τις υψηλότερες κατά μέσο όρο πρόσληψη αλατιού στον κόσμο με περίπου 11 γραμμάρια την ημέρα, σημείωσαν οι συγγραφείς της μελέτης. Έτσι, ακόμη και μια μείωση 1 γραμμαρίου την ημέρα θα άφηνε τη μέση πρόσληψη αλατιού πολύ υψηλή – οδηγώντας στο ερώτημα εάν η επίτευξη αυτού του επιπέδου μείωσης του αλατιού θα είχε σημαντικά οφέλη για την υγεία σε ολόκληρο τον πληθυσμό.

Η ημερήσια μείωση 1 γραμμαρίου στην κατανάλωση αλατιού θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τα καρδιαγγειακά συμβάντα

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι με βάση προηγούμενες μελέτες που έδειχναν πώς η κατανάλωση αλατιού σχετίζεται με καρδιαγγειακά επεισόδια, η μείωση της πρόσληψης αλατιού ανά άτομο στην Κίνα κατά 1 γραμμάριο την ημέρα θα μείωνε τον κίνδυνο για ισχαιμική καρδιακή νόσο (ασθένεια που σχετίζεται με τη ροή του αίματος) κατά 4%. , και ο κίνδυνος για εγκεφαλικό κατά 6%. Εάν αυτή η μείωση της κατανάλωσης αλατιού διαρκούσε από τώρα έως το 2030, θα μπορούσε να αποτρέψει περίπου 9 εκατομμύρια καρδιαγγειακά συμβάντα, συμπεριλαμβανομένων περίπου 4 εκατομμυρίων θανατηφόρων συμβάντων. Από την άλλη πλευρά, μια σταδιακή μείωση της κατανάλωσης αλατιού σε επίπεδο 30% χαμηλότερο έως το 2025, θα μπορούσε να αποτρέψει 1,5 φορές περισσότερα καρδιαγγειακά επεισόδια και θανάτους, ενώ θα πετύχει τον στόχο της κινεζικής κυβέρνησης για μείωση κατά 5 γραμμάρια ανά άτομο έως το 2030, θα μπορούσε να αποτρέψει διπλάσια καρδιαγγειακά επεισόδια και θανάτους.

Ενώ ο στόχος της κινεζικής κυβέρνησης μπορεί να είναι πιο επωφελής, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι είναι πολύ πιο φιλόδοξος και δυνητικά δύσκολο να επιτευχθεί. Η μείωση της κατανάλωσης αλατιού μόνο κατά περίπου το ένα πέμπτο, από την άλλη πλευρά, θα μπορούσε να αποτρέψει τα μισά καρδιαγγειακά επεισόδια και θανάτους – ένας στόχος που οι ερευνητές περιέγραψαν ως «εύκολα εφικτό».

Τα μαθήματα αυτής της μελέτης δεν περιορίζονται στην Κίνα, φυσικά. Διαπίστωσε ότι ακόμη και μια μέτρια μείωση της πρόσληψης αλατιού από υψηλό επίπεδο θα μπορούσε να έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία σε ολόκληρο τον πληθυσμό – κάτι που μπορούν να λάβουν υπόψη οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και οι καταναλωτές σε όλο τον κόσμο καθώς προσπαθούν να μειώσουν το βάρος των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Total
18
Shares
Σχετικά άρθρα
Περισσότερα

Διατροφικές προτάσεις στην πρόληψη σακχαρώδη διαβήτη

Τα γεύματα και ροφήματα με βάση τη σόγια αποτελούν μια παραδοσιακή ευρέως διαδομένη συνήθης διατροφή σε πολλούς ασιατικούς πληθυσμούς. Πολλές μελέτες έχουν αποδείξει την μεγάλη συνεισφορά της διατροφής με σόγια σε μια σειρά παθολογικών καταστάσεων

Ο ρόλος της διατροφής στη διαχείριση του σακχάρου

Τα άτομα με διαβήτη πρέπει να προσέχουν πολύ τη διατροφή τους, όσον αφορά στην ποσότητα των μερίδων, στη συχνότητα των γευμάτων και στους υδατάνθρακες. Οι υδατάνθρακες στην τροφή που τρώτε αποτελούν την κύρια πηγή γλυκόζης

Πιπεριές τσίλι: ερευνητές λένε ότι μπορεί να μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα και καρκίνο
Περισσότερα

Πιπεριές τσίλι: ερευνητές λένε ότι μπορεί να μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα και καρκίνο

Σύμφωνα με ερευνητές, η τακτική κατανάλωση πιπεριάς τσίλι ίσως προστατεύει από πρόωρο θάνατο και από κάποιους τύπου καρκίνου.…