Διαβήτης και κολπικές μυκητιάσεις: όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Ενώ οι μυκητιάσεις μπορεί να μην είναι επικίνδυνες, σε συνδυασμό με τον διαβήτη χρειάζονται μεγαλύτερη προσοχή

Οι γυναίκες με διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2 είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν κολπικές μολύνσεις. Είναι μια από τις λιγότερο γνωστές επιπλοκές του διαβήτη – και μια για την οποία μπορεί να είναι δύσκολο να μιλήσουμε. Αλλά είναι καλή ιδέα να μάθετε πώς και γιατί συμβαίνει, έτσι ώστε οι λοιμώξεις να μπορούν να αντιμετωπιστούν άμεσα ή ακόμη και να προληφθούν εξαρχής.

Γιατί ο διαβήτης βοηθά στην πρόκληση μολύνσεων από ζυμομύκητες

Οι κολπικές μολύνσεις προκαλούνται κυρίως από την υπερανάπτυξη ενός μικροσκοπικού μύκητα, Candida albicans.

Είναι φυσικό να ζουν αυτοί οι μικροσκοπικοί οργανισμοί μέσα και πάνω στο σώμα μας. Η Candida albicans μπορεί να βρεθεί στο έντερο και το στόμα πολλών υγιών ενηλίκων και στον κόλπο περίπου 20 τοις εκατό των ενήλικων γυναικών και είναι συνήθως αβλαβής. Αλλά η υπερβολική ανάπτυξη μπορεί να μετατραπεί σε ένα άβολο (και περιστασιακά επικίνδυνο) πρόβλημα.

Τις περισσότερες φορές το σώμα μας κρατά αποτελεσματικά την ανάπτυξη του μύκητα Candida υπό έλεγχο, αλλά ο διαβήτης εκτοξεύει την ισορροπία με διάφορους τρόπους.

Πρώτον, τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα αυξάνουν επίσης τις συγκεντρώσεις σακχάρου σε άλλα σωματικά υγρά, συμπεριλαμβανομένης της βλέννας που καλύπτει τον κόλπο και τον αιδοίο. Επειδή η μαγιά και άλλοι μύκητες ευδοκιμούν στη ζάχαρη, αυτό κάνει το διαβητικό σώμα ένα ασυνήθιστα φιλόξενο μέρος για αυτούς τους μικροοργανισμούς. Δεύτερον, τα άτομα με διαβήτη έχουν συχνά σε κίνδυνο το ανοσοποιητικό σύστημα και μειωμένη ικανότητα να καταπολεμούν τις λοιμώξεις μόλις επικρατήσουν.

Φυσικά, ο διαβήτης δεν είναι σε καμία περίπτωση η μοναδική αιτία λοιμώξεων από ζυμομύκητες και άτομα με καλά ελεγχόμενο σάκχαρο στο αίμα μπορούν επίσης να αναπτύξουν μυκητιάσεις. Διάφορες ιατρικές θεραπείες μπορούν να κάνουν πιο πιθανές τις μολύνσεις ζύμης, όπως και η εγκυμοσύνη και η σεξουαλική δραστηριότητα, αλλά μπορεί να συμβούν σε οποιονδήποτε. Πιστεύεται ότι η πλειονότητα των γυναικών θα εμφανίσει τουλάχιστον μία μυκητίαση κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Τα άτομα με διαβήτη είναι επιρρεπή σε διάφορους άλλους μυκητιάσεων, παρεμπιπτόντως, για τους ίδιους λόγους, συμπεριλαμβανομένου του έλκους ποδιού και της περιοδοντίτιδας η οποία προκαλείται επίσης από την Candida albicans.

Διάγνωση λοιμώξεων από ζυμομύκητες

Είναι σημαντικό για τα άτομα με διαβήτη να εντοπίζουν και να αντιμετωπίζουν έγκαιρα τις μολύνσεις από ζυμομύκητες, λόγω της λιγότερο αποτελεσματικής άμυνας του οργανισμού έναντι της μόλυνσης.

Οι κολπικές μυκητιάσεις μπορεί να οδηγήσουν σε πολλαπλά δυσάρεστα συμπτώματα:

Υγρό κόκκινο εξάνθημα και/ή οίδημα

Φαγούρα

Λευκή κολπική έκκριση

Μικροσκοπικές φουσκάλες και εξάνθημα

Πόνος, δυσφορία ή αίσθημα καύσου κατά την ούρηση ή κατά τη σεξουαλική επαφή

Τα συμπτώματα μπορεί να είναι ήπια στην αρχή, ελάχιστα αισθητά. Η έγκαιρη εφαρμογή μιας μη συνταγογραφούμενης αντιμυκητιακής θεραπείας μπορεί να είναι αποτελεσματική, αλλά τα άτομα με διαβήτη μπορεί να είναι συνετό να αναζητήσουν γιατρό νωρίτερα παρά αργότερα.

Οι κολπικές μυκητιάσεις δεν θα πρέπει να διαγιγνώσκονται μόνοι τους. Τα ίδια συμπτώματα μπορεί να προκληθούν από άσχετες και δυνητικά επικίνδυνες καταστάσεις και η αυτοδιάγνωση είναι συχνή. Ένας γιατρός θα θελήσει να επιβεβαιώσει ότι η κολπική έκκριση είναι γεμάτη Candida πριν συστήσει θεραπεία.

Εάν αντιμετωπίζετε πιο ακραία συμπτώματα όπως πυρετό, αίμα στα ούρα, βασανιστικό πόνο ή κίτρινη έκκριση, είναι αιτία για άμεση προσοχή.

Θεραπευτική αγωγή

Είτε έχετε διαβήτη είτε όχι, η θεραπεία για τη μυκητίαση είναι η ίδια.

Οι θεραπείες χωρίς ιατρική συνταγή λειτουργούν καλά και μπορούν να θεραπεύσουν αποτελεσματικά πολλές ήπιες λοιμώξεις από ζυμομύκητες χωρίς την ανάγκη συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Αυτές περιλαμβάνουν αντιμυκητιακές κρέμες, όπως το Vagisil, και υπόθετα, όπως το Monistat.

Εάν η λοίμωξη δεν βελτιωθεί ή ακόμα και αν επανέρχεται συνέχεια, είναι καιρός να επισκεφτείτε έναν γιατρό, ο οποίος θα είναι σε θέση να συστήσει και να συνταγογραφήσει πιο ισχυρούς αντιμυκητιακούς παράγοντες.

Όσο νωρίτερα αρχίσετε να θεραπεύετε μια μόλυνση ζύμης, τόσο πιο αποτελεσματική είναι η θεραπεία.

Πρόληψη

Η υπεργλυκαιμία είναι ο υποκείμενος λόγος που τα άτομα με διαβήτη είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν μολύνσεις ζύμης. Το υψηλό σάκχαρο στα σωματικά υγρά δημιουργεί ένα ζαχαρούχο περιβάλλον στο οποίο μπορούν να ευδοκιμήσουν οι μύκητες και το υψηλό σάκχαρο στο αίμα μειώνει την αποτελεσματικότητα του ανοσοποιητικού συστήματος.

Επομένως, η πρώτη γραμμή άμυνας είναι να φέρετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας όσο το δυνατόν πιο κοντά στο εύρος στόχου σας. Τα υγιή επίπεδα γλυκόζης – σε (ή χαμηλότερα) διεθνή κριτήρια αναφοράς για το A1C και/ή το χρονικό όριο – είναι ο καλύτερος τρόπος για να βεβαιωθείτε ότι το σώμα σας μπορεί να αποτρέψει και να καταπολεμήσει τις μυκητιάσεις με τον τρόπο που έχει από τη φύση εξοπλιστεί.

Total
73
Shares
Σχετικά άρθρα