Πώς ο συνδυασμός μετφορμίνης και τεστοστερόνης μειώνει τι πιθανότητες καρκίνου στους άνδρες

Η θεραπεία με μετφορμίνη και τεστοστερόνη μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου στους άνδρες σύμφωνα με νέα έρευνα

Η λήψη είτε του φαρμάκου για τον διαβήτη τύπου 2, μετφορμίνη είτε της ορμόνης τεστοστερόνης – ειδικά όταν λαμβάνονται μαζί – συνδέθηκε με μειωμένο κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη και του παχέος εντέρου στους άνδρες, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Clinical Endocrinology.

Για χρόνια, οι ερευνητές εξέταζαν εάν ορισμένα κοινώς χρησιμοποιούμενα φάρμακα για τον διαβήτη –συγκεκριμένα η μετφορμίνη και η ινσουλίνη– συνδέονται με τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου. Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα που λαμβάνουν μετφορμίνη είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν καρκίνο του παχέος εντέρου (καρκίνος του παχέος εντέρου και του ορθού), αν και αυτή η μείωση του κινδύνου μπορεί να περιορίζεται στους άνδρες. Αν και οι ερευνητές δεν είναι ακριβώς σίγουροι γιατί αυτό το πιθανό όφελος μπορεί να συνδέεται με τη μετφορμίνη, μπορεί να σχετίζεται με τη βελτιωμένη μιτοχονδριακή λειτουργία (ένα βασικό μέτρο της κυτταρικής υγείας) σε άτομα που λαμβάνουν το φάρμακο. Η μετφορμίνη δεν είναι πάντα χωρίς κινδύνους που αφορούν τους άνδρες – μια μελέτη έδειξε ότι όταν λαμβάνεται τη στιγμή της γονιμοποίησης από τους μελλοντικούς πατέρες, το φάρμακο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο γενετικών ανωμαλιών. Η ινσουλίνη, από την άλλη πλευρά, έχει συνδεθεί με υψηλότερο μακροπρόθεσμο κίνδυνο καρκίνου όταν λαμβάνεται σε υψηλές ημερήσιες δόσεις.

Για την πιο πρόσφατη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν τη σχέση μεταξύ της λήψης μετφορμίνης ή τεστοστερόνης και του κινδύνου για καρκίνο που σχετίζεται με ορμόνες στους άνδρες – καρκίνου του προστάτη, του παχέος εντέρου και του ανδρικού μαστού. Ήθελαν επίσης να μάθουν αν αυτή η σχέση ήταν διαφορετική ανάλογα με το εθνικό ή φυλετικό υπόβαθρο ενός άνδρα. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη ήταν 143.035 άνδρες ηλικίας 65 ετών και άνω, από τους οποίους 110.430 (77,2%) αναγνωρίστηκαν ως λευκοί, 13.520 (9,5%) ως μαύροι και 19.085 (13,3%) ως άλλη φυλή ή εθνικότητα. Όλοι οι συμμετέχοντες είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του προστάτη, του παχέος εντέρου ή του ανδρικού μαστού και οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ιατρικά αρχεία για να μάθουν εάν καθένας από αυτούς έπαιρνε μετφορμίνη ή τεστοστερόνη πριν από τη διάγνωση του καρκίνου.

Η θεραπεία με μετφορμίνη, τεστοστερόνη συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου

Πριν από τη διάγνωση του καρκίνου, περίπου το 18% των συμμετεχόντων έπαιρνε μετφορμίνη, το 1,5% έλαβε τεστοστερόνη και το 0,5% έλαβε και τις δύο θεραπείες, όπως σημειώνεται σε άρθρο για τη μελέτη στο Medscape. Μετά από προσαρμογή για διάφορους παράγοντες που συνδέονται με τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη, του παχέος εντέρου ή του ανδρικού καρκίνου του μαστού –όπως η ηλικία, η αρτηριακή πίεση, η κατάσταση του διαβήτη και η σύσταση του σώματος– οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνδρες που έπαιρναν και μετφορμίνη και τεστοστερόνη είχαν δραματικά λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνου του προστάτη (56% λιγότερο πιθανό) ή καρκίνου του παχέος εντέρου (53% λιγότερες πιθανότητες), αλλά όχι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού στους άνδρες. Επιπλέον, οι άνδρες που πήραν και τα δύο αυτά φάρμακα είχαν 64% λιγότερες πιθανότητες για να έχουν πιο προχωρημένο στάδιο καρκίνου του προστάτη τη στιγμή της διάγνωσης. Όλες αυτές οι σχέσεις ήταν αρκετά συνεπείς ανεξάρτητα από το φυλετικό ή εθνικό υπόβαθρο των συμμετεχόντων.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι ενώ αυτά τα ευρήματα είναι πολλά υποσχόμενα, δεν λένε στους γιατρούς πολλά για το ποιος πρέπει να παίρνει μετφορμίνη και τεστοστερόνη ή εάν ο κίνδυνος καρκίνου πρέπει να λαμβάνεται υπόψη όταν συνταγογραφούνται αυτές οι θεραπείες. Απαιτούνται μεγαλύτερες μελέτες, έγραψαν, για να επιβεβαιωθούν αυτά τα ευρήματα και ενδεχομένως να ρίξουν φως στα πλεονεκτήματα της συνταγογράφησης μετφορμίνης ή τεστοστερόνης σε ορισμένες περιπτώσεις.

Metformin, Testosterone Treatment May Reduce Cancer Risk in Men – DSM (diabetesselfmanagement.com)

Total
6
Shares
Σχετικά άρθρα