Πώς ο διαβήτης μπορεί να οδηγήσει σε ξηροφθαλμία

Όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε για τη σύνδεση διαβήτη-ξηροφθαλμίας

Εάν τα μάτια σας καίγονται ή τσούζουν ή νιώθετε συνεχώς άβολα, μπορεί να έχετε μια κατάσταση γνωστή ως ξηροφθαλμία. Αν είναι κάτι παρηγορητικό, δεν είστε μόνοι – εκατομμύρια υποφέρουν από ξηροφθαλμία. Μάθετε περισσότερα για την ξηροφθαλμία, συμπεριλαμβανομένου του τι μπορείτε να κάνετε για να την αντιμετωπίσετε, καθώς και πώς η ξηροφθαλμία συνδέεται με τον διαβήτη.

Τι είναι η ξηροφθαλμία;

Η ξηροφθαλμία συμβαίνει όταν τα μάτια σας δεν κάνουν αρκετά δάκρυα για να παραμείνουν υγρά ή όταν τα δάκρυά σας δεν λειτουργούν σωστά. Τα δάκρυα αποτελούνται από ένα ελαιώδες στρώμα, ένα υδαρές στρώμα και ένα στρώμα βλέννας. Κάθε ένα από αυτά τα στρώματα διαδραματίζει βασικό ρόλο στην προστασία των ματιών και επιτρέποντάς τα να παραμείνουν υγρά. Αλλά εάν τα μάτια δεν κάνουν αρκετά δάκρυα ή εάν κάτι επηρεάζει τα στρώματα των δακρύων, μπορεί να εμφανιστεί φλεγμονή και βλάβη στην επιφάνεια των ματιών.

Πώς θα καταλάβετε αν έχετε ξηροφθαλμία;

Η ξηροφθαλμία συνήθως επηρεάζει και τα δύο μάτια. Κι εμφανίζει τα ακόλουθα συμπτώματα:

  • Τσούξιμο και κάψιμο
  • Θολή όραση, ειδικά κατά την ανάγνωση
  • Τραχιά αίσθηση σαν γρατσούνισμα στα μάτια σας
  • Βλέννη μέσα ή γύρω από τα μάτια σας
  • Κόκκινα ή ερεθισμένα μάτια, ειδικά στον αέρα ή κοντά στον καπνό
  • Πολλά δάκρυα στα μάτια
  • Πόνος όταν φοράτε φακούς επαφής

Ποιος παθαίνει ξηροφθαλμία;

Υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο ξηροφθαλμίας. Αυτά περιλαμβάνουν:

  • Τα να είστε ηλικίας 50 ετών και άνω
  • Οι γυναίκες, λόγω ορμονικών αλλαγών
  • Το να φοράτε φακούς επαφής ή να έχετε ιστορικό διαθλαστικής επέμβασης (δηλαδή χειρουργική επέμβαση LASIK)
  • Το να μην παίρνετε αρκετή βιταμίνη Α ή ωμέγα-3 λιπαρά οξέα
  • Το να έχετε ορισμένες αυτοάνοσες παθήσεις, όπως το σύνδρομο Sjogren, ο λύκος ή η ρευματοειδής αρθρίτιδα
  • Το να περνάτε ώρες στην οθόνη του υπολογιστή για μεγάλες χρονικές περιόδους

Επίσης, ορισμένα φάρμακα μπορεί να οδηγήσουν σε ξηροφθαλμία, όπως:

  • Διουρητικά (χάπια νερού)
  • Βήτα-αναστολείς για υψηλή αρτηριακή πίεση ή καρδιακά προβλήματα
  • Φάρμακα για την αλλεργία και το κρυολόγημα
  • υπνωτικά χάπια
  • Φάρμακα για το άγχος και τα αντικαταθλιπτικά
  • φάρμακα για την καούρα

Τι ρόλο παίζει ο διαβήτης;

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2016 στο Journal of Ophthalmology, η ξηροφθαλμία (ή το σύνδρομο ξηροφθαλμίας) είναι συχνή σε άτομα με διαβήτη: ο επιπολασμός είναι 15% έως 33% σε άτομα με διαβήτη ηλικίας άνω των 65 ετών και αυξάνεται με ηλικία. Επίσης, η συχνότητα της ξηροφθαλμίας συσχετίζεται με τα επίπεδα A1C: όσο υψηλότερη είναι η A1C, τόσο μεγαλύτερη είναι η συχνότητα της ξηροφθαλμίας.

Η ξηροφθαλμία φαίνεται να συμβαδίζει με τη διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, καθώς αυτή η πάθηση συνδέεται με μείωση της λειτουργίας του δακρυϊκού φιλμ. Ακολουθούν άλλοι τρόποι με τους οποίους ο διαβήτης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ξηροφθαλμίας:

Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορούν να βλάψουν τα νεύρα των ματιών, συμπεριλαμβανομένων των νεύρων των δακρυϊκών (δακρύων) αδένων, που παρέχουν δακρυϊκό υγρό.

Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορεί να οδηγήσουν στη συσσώρευση σορβιτόλης στα κύτταρα που οδηγεί σε βλάβη στους δακρυϊκούς αδένες.

Ο διαβήτης μπορεί να προκαλέσει βλάβη στον κερατοειδή και στο επιθήλιο του επιπεφυκότα, επηρεάζοντας τη λειτουργία του δακρυϊκού φιλμ.

Η έκκριση δακρύων μειώνεται, όπως και το λιπιδικό στρώμα του δακρυϊκού φιλμ.

Τα χρόνια υψηλά σάκχαρα στο αίμα, η νευροπάθεια, τα μειωμένα επίπεδα ινσουλίνης και η φλεγμονή είναι όλα ένοχοι για την ανάπτυξη της ξηροφθαλμίας.

Τα συμπτώματα της ξηροφθαλμίας είναι συνήθως σοβαρά σε άτομα με διαβήτη των οποίων ο γλυκαιμικός έλεγχος είναι ανεπαρκής. Επίσης, πιο σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσουν σε βλάβες του κερατοειδούς, επιπεφυκίτιδα και κερατοπάθεια (φλεγμονή του κερατοειδούς). Η ποιότητα ζωής επηρεάζεται από την ξηροφθαλμία λόγω δυσκολίας στην εκτέλεση καθημερινών δραστηριοτήτων.

Πώς γίνεται η διάγνωση της ξηροφθαλμίας;

Ένας οφθαλμίατρος μπορεί να ελέγξει για ξηροφθαλμία ως μέρος μιας περιεκτικής εξέτασης διασταλμένου οφθαλμού. Αυτό γίνεται διαστέλλοντας τις κόρες με οφθαλμικές σταγόνες.

Ο γιατρός μπορεί επίσης να ελέγξει εάν κάνετε αρκετά δάκρυα. Για να γίνει αυτό, θα μουδιάσουν το μάτι με σταγόνες και θα βάλουν ένα μικρό κομμάτι χαρτί στην άκρη του βλεφάρου σας. Στη συνέχεια, θα κλείσετε τα μάτια σας για πέντε λεπτά και μετά ο γιατρός θα δει πόση υγρασία υπάρχει στο χαρτί.

Ένα άλλο τεστ είναι το τεστ «Tar breakup time» (TBUT). Με αυτό το τεστ, ο γιατρός σας θα βάλει μια μικρή ποσότητα χρωστικής ουσίας στο μάτι σας και θα σας ζητήσει να ανοιγοκλείσετε τα μάτια. Στη συνέχεια θα χρειαστεί να κοιτάξετε μπροστά χωρίς να κινείτε τα μάτια σας ή να ανοιγοκλείνετε. Ο γιατρός θα δει πόσο καιρό χρειάζεται για να καλύψει το μάτι η χρωστική ουσία. Αν δεν αργήσει πολύ, μπορεί να έχετε ξηροφθαλμία.

Μπορούν επίσης να γίνουν και άλλες εξετάσεις, όπως δοκιμή ωσμωτικότητας δακρύων και εξέταση δειγμάτων δακρύων για δείκτες ξηροφθαλμίας.

Πώς αντιμετωπίζεται η ξηροφθαλμία;

Περιστασιακά συμπτώματα ξηροφθαλμίας μπορούν να αντιμετωπιστούν με οφθαλμικές σταγόνες που δεν συνταγογραφούνται ή με τεχνητά δάκρυα. Μπορείτε να τα χρησιμοποιείτε όσο συχνά χρειάζεται. Μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε τεχνητά δάκρυα χωρίς συντηρητικά εάν διαπιστώσετε ότι τα χρησιμοποιείτε περισσότερες από έξι φορές την ημέρα. Επίσης, σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε μια ειδική αλοιφή για τα μάτια πριν πάτε για ύπνο.

Για πιο συχνά και επίμονα συμπτώματα, η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει:

Συνταγογραφούμενα φάρμακα για τη μείωση της φλεγμονής των βλεφάρων (αντιβιοτικά), τον έλεγχο της φλεγμονής του κερατοειδούς (οφθαλμικές οφθαλμικές σταγόνες κυκλοσπορίνης, εμπορική ονομασία Restasis) ή κορτικοστεροειδή ή την τόνωση της παραγωγής δακρύων (χολινεργικά). Ένα άλλο συνταγογραφούμενο φάρμακο είναι το lifitegrast (Xiidra).

Βύσματα σιλικόνης (που ονομάζονται punctal βύσματα) για να κλείσετε μερικώς ή πλήρως τους δακρυϊκούς πόρους σας.

Ειδικοί φακοί επαφής για την προστασία της επιφάνειας των ματιών.

Χειρουργική επέμβαση, εάν τα βλέφαρά σας είναι πολύ χαλαρά για να βοηθήσουν τα δάκρυα να μείνουν στα μάτια σας.

Μπορείτε επίσης να λάβετε μέτρα για την ανακούφιση, ακόμη και την πρόληψη των συμπτωμάτων της ξηροφθαλμίας. Εδώ είναι τι μπορεί να βοηθήσει:

  • Περιορίστε την έκθεση στον καπνό, τον άνεμο και τον κλιματισμό.
  • Χρησιμοποιήστε έναν υγραντήρα για να προσθέσετε υγρασία στον αέρα του σπιτιού σας.
  • Φοράτε υψηλής προστασίας γυαλιά ηλίου όταν είστε έξω.
  • Προσπαθήστε να περιορίσετε τον χρόνο χρήσης της οθόνης και να κάνετε διαλείμματα όταν είστε στον υπολογιστή.
  • Μείνετε ενυδατωμένοι πίνοντας άφθονο νερό.
  • Εφαρμόστε μια ζεστή κομπρέσα στα μάτια σας για να διεγείρετε τη ροή του λαδιού στα μάτια.
  • Χρησιμοποιήστε ένα ήπιο σαπούνι στα βλέφαρά σας και ξεπλύνετε εντελώς.
  • Προσθέστε λιπαρά ψάρια ή λιναρόσπορο στη διατροφή σας για ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Ή μιλήστε με τον οφθαλμίατρό σας σχετικά με τη λήψη συμπληρώματος ωμέγα-3 λιπαρών οξέων.
  • Φροντίστε να συμπεριλάβετε πηγές βιταμίνης Α στη διατροφή σας – τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, οι ντομάτες, οι κόκκινες πιπεριές, το πεπόνι, το μάνγκο, το γάλα και τα αυγά είναι εξαιρετικές πηγές.

Μην ξεχνάτε να εστιάσετε στον διαβήτη σας και στη διαχείριση των σακχάρων στο αίμα σας, για να βοηθήσετε στην πρόληψη και τον περιορισμό των συμπτωμάτων ξηροφθαλμίας.

Total
17
Shares
Σχετικά άρθρα
Αντλία Ινσουλίνης και CGM Συστήματα: Tips στερέωσης για πιο αποτελεσματική λειτουργία
Περισσότερα

Αντλία Ινσουλίνης και CGM Συστήματα: Tips στερέωσης για πιο αποτελεσματική λειτουργία

Η επιτυχημένη αντιμετώπιση του Διαβήτη με αντλία βασίζεται στην κατάλληλη φροντίδα και προστασία του σημείου έγχυσης. Διαβάστε έξυπνες…