Μελέτη: Η μοναξιά είναι ένας κύριος παράγοντας κινδύνου για διαβήτη 2

Μια νέα μελέτη έδειξε ότι η μοναξιά μπορεί να είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου 2022 στο περιοδικό Diabetologia, εξέτασε ένα μεγάλο σύνολο δεδομένων δημόσιας υγείας που περιγράφει λεπτομερώς τη σωματική και ψυχική υγεία περίπου 24.000 ενηλίκων Νορβηγών. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο στα μέσα της δεκαετίας του ’90 και οι ερευνητές παρακολούθησαν την πρόοδό τους μέχρι σήμερα. Μέχρι το τέλος του 2019, περισσότεροι από χίλιοι είχαν διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 2. Μια ανάλυση έδειξε ότι όσοι ανέφεραν το υψηλότερο επίπεδο μοναξιάς είχαν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη από εκείνους που δεν είχαν αισθήματα μοναξιάς.

Γιατί η μοναξιά, από όλους τους παράγοντες, θα βοηθούσε στην πρόκληση διαβήτη; Αν και η μελέτη δεν σχεδιάστηκε για να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα, οι συγγραφείς έκαναν εικασίες σχετικά με πιθανούς μηχανισμούς, τόσο χημικούς όσο και συμπεριφορικούς:

Είναι γνωστό ότι η μοναξιά πυροδοτεί μια χημική αντίδραση στρες, συμπεριλαμβανομένης της υπερβολικής έκκρισης της ορμόνης κορτιζόλης, η οποία προκαλεί φλεγμονή, αυξημένα επίπεδα γλυκόζης και αντίσταση στην ινσουλίνη.

Η μοναξιά επηρεάζει την όρεξη και τη διατροφική συμπεριφορά, αυξάνοντας την επιθυμία για ζάχαρη και άλλες κακές διατροφικές επιλογές.

Οι μοναχικοί άνθρωποι μπορεί επίσης να είναι λιγότερο πιθανό να κάνουν επιλογές υγιεινού τρόπου ζωής. Οι φίλοι, τα αγαπημένα πρόσωπα και οι γνωστοί στην κοινότητα μπορούν να αποτελέσουν πηγή θετικής πίεσης από τους συνομηλίκους. Και μπορεί να είναι πιο πιθανό να ασκηθείτε, να φύγετε από το σπίτι ή ακόμα και να σηκωθείτε από τον καναπέ, αν έχετε φίλους να δείτε.

Οι ερευνητές εντόπισαν επίσης μια σχέση μεταξύ της μοναξιάς, του διαβήτη και της αϋπνίας. Η έλλειψη ύπνου, η οποία μπορεί να επιταχυνθεί από το χρόνιο στρες που σχετίζεται με τη μοναξιά, έχει συνδεθεί ανεξάρτητα με κινδύνους διαβήτη και με λαχτάρα για ζάχαρη.

Η μελέτη δεν είναι, σε καμία περίπτωση, οριστική. Δεν θα ήταν σοφό να δώσουμε υπερβολική πίστη στα αποτελέσματα ενός σύντομου ερωτηματολογίου που συμπληρώθηκε πριν από σχεδόν 30 χρόνια. Ωστόσο, δεν είναι η πρώτη τέτοια μελέτη που συνδέει τον διαβήτη και τη μοναξιά. Μια μελέτη του 2017 διαπίστωσε ότι οι κοινωνικά απομονωμένοι ενήλικες είναι πιο πιθανό να έχουν διαβήτη τύπου 2, ενώ μια μελέτη του 2021 διαπίστωσε ότι η μοναξιά είναι ισχυρότερος προγνωστικός παράγοντας υψηλότερων επιπέδων A1C από την κατάθλιψη.

Φαίνεται ότι η αιτιότητα μπορεί να προχωρήσει και προς τις δύο κατευθύνσεις: Τα άτομα με διαβήτη είναι πιο πιθανό να είναι μόνοι και τα άτομα με μοναξιά πιο πιθανό να αναπτύξουν διαβήτη, μια αμφίδρομη οδός με τη δυνατότητα να δημιουργήσει έναν φαύλο κύκλο. Στην πραγματικότητα, η μοναξιά συνδέεται με πολλά ατυχή αποτελέσματα για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων και της άνοιας.

Αν και η παρούσα μελέτη δεν ελέγχει την επίδραση των παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση της μοναξιάς σε άτομα που έχουν ήδη διαβήτη τύπου 2, άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι η κοινωνική δραστηριότητα μπορεί να αποφέρει μεταβολικές βελτιώσεις. Φαίνεται πιθανό ότι οι συμπεριφορές που έχουν σχεδιαστεί για την καταπολέμηση της μοναξιάς σε άτομα με διαβήτη θα μπορούσαν να προσφέρουν βελτιώσεις στην υγεία για πολλούς.

Οι συγγραφείς, μια ομάδα εμπειρογνωμόνων από το Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών της Δυτικής Νορβηγίας, πιστεύουν ότι η έρευνά τους θα πρέπει να βοηθήσει τους κλινικούς ιατρούς και τους εκπαιδευτές του διαβήτη να επικεντρωθούν περισσότερο στον σημαντικό μεταβολικό αντίκτυπο της μοναξιάς.

Συνιστούν η μοναξιά να περιλαμβάνεται στις κλινικές κατευθυντήριες οδηγίες για τις διαβουλεύσεις και τις παρεμβάσεις που σχετίζονται με τον διαβήτη τύπου 2. Είναι σημαντικό οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης να είναι ανοιχτοί σε διάλογο σχετικά με τις ανησυχίες ενός ατόμου κατά τη διάρκεια κλινικών διαβουλεύσεων, μεταξύ άλλων όσον αφορά τη μοναξιά και την κοινωνική αλληλεπίδραση.

Total
1
Shares
Σχετικά άρθρα
διαβήτης τυπου 2, γλυκουλι, φρουτα, χυμοι, ρυζι
Περισσότερα

Διαβήτης τύπου 2: Τρεις διατροφικές αλλαγές για καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου!

Σημαντική αύξηση παρουσιάζει ο διαβήτης τα τελευταία χρόνια σε παγκόσμια κλίμακα, με τον αριθμό των πασχόντων να ανέρχεται στα 422 εκατομμύρια,…
Ευχάριστα νέα σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο εμβληματικό περιοδικό Circulation της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.
Περισσότερα

Μια απλή εξέταση αίματος μπορεί να προβλέψει τον μελλοντικό κίνδυνο καρδιάς και νεφρών για άτομα με διαβήτη τύπου 2

Ευχάριστα νέα σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο εμβληματικό περιοδικό Circulation της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.