Διαβήτης και γρίπη: όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Η γρίπη χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή από τα άτομα με διαβήτη
Η γρίπη χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή από τα άτομα με διαβήτη

Αυτό το άρθρο εξηγεί γιατί η γρίπη είναι ασυνήθιστα επικίνδυνη για άτομα με διαβήτη, προσφέρει οδηγίες για το πώς να προστατευτείτε και συμβουλές για το πώς να φροντίσετε τον εαυτό σας εάν αρρωστήσετε.

Διαβήτης και γρίπη

Οι περισσότεροι υγιείς ενήλικες μπορούν να αντιμετωπίσουν μια περίοδο με γρίπη χωρίς πολύ σοβαρό κίνδυνο, ακόμη και μερικές άβολες μέρες. Αλλά ο συνδυασμός του διαβήτη με τη γρίπη δεν είναι αστείο – οι πιθανότητες πραγματικού κινδύνου είναι πολύ αυξημένες. Τα άτομα με διαβήτη έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να καταλήξουν στο νοσοκομείο και τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να εισαχθούν στη μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ).

Μερικά πράγματα που συμβαίνουν στο σώμα των ατόμων με διαβήτη και γρίπη:

Για αρχή, ο διαβήτης σχετίζεται με δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, γεγονός που καθιστά πιο δύσκολο για τον οργανισμό να καταπολεμήσει λοιμώξεις όπως η γρίπη λόγω πολλών μηχανισμών. Το υψηλό σάκχαρο στο αίμα προκαλεί παραγωγή κυτοκίνης, ελαττώματα στη φαγοκυττάρωση, δυσλειτουργία των κυττάρων του ανοσοποιητικού και αποτυχία εξόντωσης μικροβίων. Εάν το σάκχαρό σας είναι υπό καλό έλεγχο, είναι πιθανό αυτοί οι κίνδυνοι να μειώνονται κάπως. Οι ειδικοί έχουν προτείνει ότι η βέλτιστη διαχείριση της γλυκόζης στο αίμα είναι «υψίστης σημασίας» για την πρόληψη και την καταπολέμηση μολυσματικών ασθενειών. Ωστόσο, πιστεύουν ότι ακόμη και τα άτομα με εξαιρετικά καλά ελεγχόμενο διαβήτη διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο από λοιμώξεις όπως η γρίπη.

Δεύτερον, η γρίπη, όπως και άλλες ασθένειες, μπορεί να προκαλέσει άμεσα αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Σε ακραίες περιπτώσεις, αυτή η οξεία υπεργλυκαιμία μπορεί να απαιτεί θεραπεία στο νοσοκομείο, καθώς μπορεί να επισπεύσει τη διαβητική κετοξέωση. Επιπλέον, μπορεί να κάνει τη μάχη με τη γρίπη ακόμα πιο άβολη και άθλια από το κανονικό.

Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτή η προειδοποίηση απευθύνεται σε αναγνώστες με διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2. Η γρίπη μπορεί να προκαλέσει χάος του σακχάρου στο αίμα για οποιονδήποτε πάσχει από διαβήτη, ακόμη και σε εκείνους που κατά τα άλλα είναι καλά στην υγεία τους.

Πρόληψη της γρίπης

Ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη της γρίπης είναι ο εμβολιασμός. Οι αρχές δημόσιας υγείας προτρέπουν συνεχώς όλα τα άτομα με διαβήτη να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης. Μπορείτε επίσης να ενθαρρύνετε τους ανθρώπους γύρω σας να εμβολιαστούν – εάν τα μέλη της οικογένειας, οι φίλοι, οι συνάδελφοι και οι φροντιστές είναι όλοι εμβολιασμένοι, συμβάλλει επίσης στη μείωση των πιθανοτήτων μόλυνσης.

Τέλος, οι προφυλάξεις της κοινής λογικής – οι συστάσεις αποστασιοποίησης και υγιεινής που λάβαμε τόσο σοβαρά υπόψη κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού – μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου μόλυνσης. Πλένετε τακτικά τα χέρια σας, μείνετε μακριά από άρρωστους ανθρώπους και μείνετε σπίτι εάν αρχίσετε να εμφανίζετε συμπτώματα (είναι το ευγενικό πράγμα που πρέπει να κάνετε). Και, αν προτιμάτε, φορέστε μάσκα.

Διαχείριση του διαβήτη με τη γρίπη

Η διαχείριση του διαβήτη κατά τη διάρκεια της ασθένειας είναι μια σοβαρή υπόθεση.

Προσέξτε για το υψηλό σάκχαρο στο αίμα. Η γρίπη και άλλες ασθένειες μπορεί να προκαλέσουν υψηλό σάκχαρο στο αίμα. Ελέγχετε λοιπόν συχνά το σάκχαρό σας και συμβουλευτείτε το γιατρό σας για το πώς να διατηρήσετε τους αριθμούς σας σε ευθυγράμμιση. Μπορεί να χρειαστείτε περισσότερη ινσουλίνη από το κανονικό.

Μείνετε ενυδατωμένοι. Η αφυδάτωση μπορεί να κάνει το DKA πολύ πιο πιθανό. Η ασθένεια είναι ο μοναδικός πιο κοινός παράγοντας που προκαλεί την εμφάνιση DKA, κυρίως επειδή μπορεί να βυθίσει γρήγορα έναν ασθενή σε τόσο σοβαρή αφυδάτωση.

Να είστε έτοιμοι να παρακολουθείτε τις κετόνες. Τα μικρά επίπεδα κετονών δεν είναι ανθυγιεινά, αλλά μεγαλύτερες ποσότητες μπορεί να υποδηλώνουν ότι βρίσκεστε στο μονοπάτι προς το DKA. Πολλοί γιατροί ζητούν από τους διαβητικούς τους, ειδικά αυτούς που χρειάζονται ινσουλίνη, να παρακολουθούν τις κετόνες κατά τη διάρκεια της ασθένειας.

Δώστε προσοχή σε εμετό, διάρροια ή απώλεια όρεξης. Εάν δεν μπορείτε να φάτε ή δεν μπορείτε να κρατήσετε το φαγητό μέσα σας, γίνεται δύσκολο να χρησιμοποιήσετε κανονικά την ινσουλίνη και γρήγορα γίνεται πιο πιθανό η ασθένειά σας και τα προβλήματα σακχάρου στο αίμα σας να ξεφύγουν από τον έλεγχο. Ο γιατρός σας συνιστά ότι τα άτομα με διαβήτη θα πρέπει να πηγαίνουν στα επείγοντα εάν έχουν σοβαρό εμετό ή διάρροια που διαρκεί περισσότερο από έξι ώρες ή εάν δεν μπορούν να κρατήσουν τα υγρά κάτω για τέσσερις ώρες.

Επιλέξτε προσεκτικά το φάρμακο κατά της γρίπης. Εάν παίρνετε ένα φάρμακο χωρίς ιατρική συνταγή για την καταπολέμηση των συμπτωμάτων της γρίπης, φροντίστε να διαβάσετε προσεκτικά την ετικέτα. Πολλά φάρμακα περιέχουν πολλή ζάχαρη και μπορεί να αυξήσουν το σάκχαρο στο αίμα σας. Ρωτήστε τον φαρμακοποιό ή το γιατρό σας για μια σύσταση.

Total
191
Shares
Σχετικά άρθρα