Πώς η χημειοθεραπεία και ο διαβήτης αλληλοεπηρεάζονται

Διαβήτης και χημειοθεραπεία, όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε

Η διάγνωση του καρκίνου εκτός από μια χρόνια πάθηση όπως ο διαβήτης μπορεί να μοιάζει σαν χτύπημα. Η χημειοθεραπεία είναι μια θεραπεία που χρησιμοποιείται για πολλούς τύπους καρκίνου και μπορεί να σκοτώσει καρκινικά κύτταρα που έχουν εξαπλωθεί ή έχουν δώσει μεταστάσεις σε διάφορα μέρη του σώματος. Μάθετε περισσότερα σχετικά με τις επιπτώσεις της χημειοθεραπείας στον διαβήτη και τα βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να διαχειριστείτε τον διαβήτη κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας.

Στόχοι χημειοθεραπείας

Η χημειοθεραπεία («χημειοθεραπεία») είναι η χρήση φαρμάκων για τη θεραπεία ασθενειών. Όταν οι περισσότεροι άνθρωποι σκέφτονται τη χημειοθεραπεία, σκέφτονται τον καρκίνο. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του καρκίνου και ορισμένα λειτουργούν καλύτερα από άλλα. Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία δηλώνει ότι η χημειοθεραπεία είναι μια «συστημική» θεραπεία επειδή τα φάρμακα ταξιδεύουν σε όλο το σώμα, ενώ η ακτινοβολία και η χειρουργική επέμβαση στοχεύουν ένα συγκεκριμένο μέρος του σώματος.

Οι τρεις κύριοι στόχοι για τη χημειοθεραπεία, σύμφωνα με την American Cancer Society, είναι:

Θεραπεία — να καταστρέψει τον καρκίνο για να μην επανέλθει

Έλεγχος — για τον έλεγχο του καρκίνου, ακόμα κι αν δεν υποχωρήσει εντελώς

Ανακούφιση — για την ανακούφιση των συμπτωμάτων του καρκίνου και τη βελτίωση της άνεσης

Πώς ο διαβήτης μπορεί να επηρεάσει τη χημειοθεραπεία

Μεταξύ 8% και 18% των ανθρώπων που έχουν καρκίνο έχουν επίσης διαβήτη. Πολλοί άνθρωποι έχουν ήδη διαβήτη όταν διαγνωστούν με καρκίνο, ενώ άλλοι μπορεί να αναπτύξουν διαβήτη μετά τη διάγνωση του καρκίνου τους ή κατά τη διάρκεια της θεραπείας του καρκίνου.

Η λήψη χημειοθεραπείας μπορεί να είναι δύσκολη από μόνη της. Ενώ η χημειοθεραπεία χορηγείται για να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα, επηρεάζει και τα υγιή κύτταρα. Συγκεκριμένα, η χημειοθεραπεία είναι πιο πιθανό να βλάψει τα κύτταρα που σχηματίζουν αίμα στον μυελό των οστών, στους θύλακες των τριχών και στα κύτταρα στο στόμα, το πεπτικό σύστημα και το αναπαραγωγικό σύστημα.

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες ποικίλλουν σε συχνότητα και σοβαρότητα, αλλά συχνά περιλαμβάνουν:

  • Απώλεια μαλλιών
  • Κούραση
  • Εμφάνιση μωλώπων και αιμορραγία
  • Μόλυνση
  • Αναιμία
  • Ναυτία και έμετος
  • Δυσκοιλιότητα και διάρροια
  • Απώλεια βάρους
  • Αλλαγές όρεξης
  • Πληγές και πόνος στο στόμα και στο λαιμό
  • Περιφερική νευροπάθεια
  • Προβλήματα ουροδόχου κύστης και νεφρών
  • Αλλαγές διάθεσης
  • «Χημειοεγκέφαλος» ή πρόβλημα συγκέντρωσης
  • Προβλήματα γονιμότητας

Ο διαβήτης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο θεραπείας του καρκίνου, λέει η Αμερικανική Εταιρεία Κλινικής Ογκολογίας (ASCO), με τους εξής τρόπους:

  • Προκαλώντας το σάκχαρο στο αίμα να πέσει πολύ ψηλά ή πολύ χαμηλά
  • Επιδείνωση των προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με τον διαβήτη
  • Αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης πιο σοβαρών παρενεργειών από τη χημειοθεραπεία

Αυτά τα ζητήματα μπορεί να κάνουν πιο δύσκολη την ολοκλήρωση της θεραπείας του καρκίνου. Η ομάδα υγειονομικής περίθαλψης θα πρέπει να συνεργαστεί μαζί σας για να ελαχιστοποιήσει αυτούς τους κινδύνους θεραπείας. Επίσης, το πολύ υψηλό ή μη ελεγχόμενο σάκχαρο στο αίμα μπορούν να κάνουν ορισμένες επιδράσεις της χημειοθεραπείας πιο έντονες – για παράδειγμα, αφυδάτωση, συχνουρία, απώλεια βάρους και μόλυνση.

Πώς επηρεάζει η χημειοθεραπεία τον διαβήτη;

Η ASCO αναφέρει ότι ορισμένοι τύποι χημειοθεραπείας θα αυξήσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Αυτά περιλαμβάνουν:

Χημειοθεραπεία με βάση 5-φθοροουρακίλη (5-FU).

Ασπαραγινάση (εμπορική ονομασία Elspar)

Busulfan (Busulfex, Myleran)

Χημειοθεραπεία με βάση την πλατίνα, όπως η σισπλατίνη (πλατινόλη)

Τα φάρμακα χημειοθεραπείας μπορεί επίσης να επιδεινώσουν την υπάρχουσα νευροπάθεια.

Τα στεροειδή φάρμακα, που ονομάζονται κορτικοστεροειδή, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία των παρενεργειών της χημειοθεραπείας, όπως η ναυτία και ο πόνος – μπορεί επίσης να αποτελούν μέρος της θεραπείας του καρκίνου. Αυτά τα φάρμακα προκαλούν υψηλά σάκχαρα στο αίμα αυξάνοντας την αντίσταση στην ινσουλίνη. Η δεξαμεθαζόνη, η υδροκορτιζόνη, η πρεδνιζόνη και η μεθυλπρεδνιζολόνη είναι κοινά στεροειδή που χρησιμοποιούνται στη θεραπεία του καρκίνου. Επειδή αυτά τα φάρμακα έχουν τόσο βαθιά επίδραση στο σάκχαρο του αίματος, μπορεί να χρειαστεί να τα πάρετε σε πολλές μικρότερες δόσεις ή να τα λάβετε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Και, μπορεί να χρειαστεί να πάρετε περισσότερη ινσουλίνη ή ακόμα και να αρχίσετε να παίρνετε ινσουλίνη ενώ παίρνετε στεροειδή.

Οι παρενέργειες από τη χημειοθεραπεία μπορεί να κάνουν πιο δύσκολη τη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα σας:

Ναυτία και εμετός

Αυτά μπορεί να δυσκολέψουν το φαγητό και το ποτό όπως θα κάνατε συνήθως, προκαλώντας πιθανώς υπογλυκαιμία (χαμηλό σάκχαρο στο αίμα).

Αφυδάτωση

Η ναυτία, ο έμετος και η διάρροια μπορεί να οδηγήσουν σε αφυδάτωση, όπως και το υψηλό σάκχαρο στο αίμα.

Αλλάζει η όρεξη

Η χημειοθεραπεία μπορεί να μειώσει ή να αυξήσει την όρεξή σας. Το να τρώτε περισσότερο ή λιγότερο από το συνηθισμένο θα επηρεάσει τα σάκχαρα στο αίμα σας και μπορεί να χρειαστεί να προσαρμόσετε ανάλογα τα φάρμακα για τον διαβήτη.

Αύξηση βάρους

Η χημειοθεραπεία και τα στεροειδή μπορεί να σας προκαλέσουν αύξηση βάρους που, με τη σειρά της, μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Κούραση

Η κόπωση από τη χημειοθεραπεία είναι συχνή και μπορεί να είστε λιγότερο δραστήριοι ως αποτέλεσμα. Λιγότερη σωματική δραστηριότητα μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Συμβουλές για τη διαχείριση του διαβήτη κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας

Συζητήστε με την ομάδα υγειονομικής περίθαλψης σχετικά με τον καλύτερο τρόπο διαχείρισης του διαβήτη σας ενώ κάνετε χημειοθεραπεία. Συζητήστε τους στόχους σας για τον διαβήτη και καταλήξτε σε ένα σχέδιο για τη λήψη φαρμάκων για τον διαβήτη και την παρακολούθηση του σακχάρου στο αίμα σας.

Παρακολουθείτε συχνά τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σας. Κάτι τέτοιο μπορεί να βοηθήσει εσάς και την ομάδα υγειονομικής περίθαλψής σας να δείτε τον αντίκτυπο της χημειοθεραπείας στον διαβήτη σας και να προσαρμόσετε το σχέδιο θεραπείας του διαβήτη, όπως απαιτείται. Η διατήρηση των σακχάρων στο αίμα σας όσο το δυνατόν πιο κοντά στο εύρος στόχου σας μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση των παρενεργειών από τη χημειοθεραπεία.

Συνεργαστείτε με έναν διαιτολόγο για να αναπτύξετε μια πραγματικότητα πρόγραμμα διατροφής για να σας βοηθήσει να καταναλώνετε μια ποικιλία από υγιεινές τροφές. Ένας διαιτολόγος μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να προσαρμόσετε το διατροφικό σας πρόγραμμα εάν αισθάνεστε ναυτία, εάν έχετε αλλαγές στη γεύση ή εάν σας λείπει η όρεξή σας. Μπορούν να προτείνουν εύκολα στην προετοιμασία γεύματα ή συμπληρώματα αντικατάστασης γεύματος ή ροφήματα για να σας βοηθήσουν να καλύψετε τις διατροφικές σας ανάγκες.

Άσκηση. Η σωματική δραστηριότητα θα βοηθήσει το σάκχαρο στο αίμα σας και μπορεί να εξουδετερώσει μέρος της κούρασης που μπορεί να έχετε από τις χημειοθεραπείες. Ακόμα και μικρές δραστηριότητες μπορούν να βοηθήσουν!

Δώστε προσοχή στην ψυχική σας υγεία. Είναι φυσιολογικό να νιώθετε θυμό, θλίψη ή κατάθλιψη όταν έχετε καρκίνο. Το να έχετε κάποιες στρατηγικές αντιμετώπισης στην πίσω τσέπη σας μπορεί να σας βοηθήσει να παραμείνετε δυνατοί, διανοητικά. Η υποστήριξη από την οικογένεια, τους φίλους και την ομάδα υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να σας βοηθήσει, όπως και η συμμετοχή σε μια ομάδα υποστήριξης.

Μείνετε συνδεδεμένοι με την ομάδα διαβήτη σας. Θα έχετε μια ογκολογική (καρκινική) ομάδα για τον καρκίνο σας, αλλά η ομάδα διαβήτη σας είναι ακόμα εκεί για να σας υποστηρίξει και ελπίζουμε να συντονίσει τη θεραπεία του διαβήτη σας με την ογκολογική σας ομάδα.

How Chemotherapy and Diabetes Affect Each Other – DSM (diabetesselfmanagement.com)

Total
20
Shares
Σχετικά άρθρα