Τρόποι για να κατεβάσεις την Α1C σου

Ο έλεγχος της Α1C είναι σημαντικός για τη διαχείριση του διαβήτη
Ο έλεγχος της Α1C είναι σημαντικός για τη διαχείριση του διαβήτη

Η αιμοσφαιρίνη A1C –συντομογραφία HbA1C ή απλώς A1C– είναι το μοναδικό πιο σημαντικό σημείο αναφοράς για την επιτυχία της διαχείρισης του σακχάρου στο αίμα. Είναι ο πρώτος αριθμός που θέλει να δει ο γιατρός ή ο ενδοκρινολόγος σας για να σας βοηθήσει να αξιολογήσετε την επιτυχία της θεραπείας σας και πιθανώς τον αριθμό που χρησιμοποιήθηκε για τη διάγνωση του διαβήτη σας αρχικά.

Πολλά περισσότερα πηγαίνουν στην A1C από τις τεχνικές που συνήθως ονομάζουμε «διαχείριση διαβήτη». Κατά κάποιο τρόπο, είναι σχεδόν ένα ολιστικό μέτρο της συνολικής υγείας. Η διατροφή, η άσκηση, η ψυχική υγεία και η ποιότητα του ύπνου παίζουν ρόλο στην ώθηση του A1C προς (ή μακριά) από τον στόχο σας.

Παλεύετε με υψηλό A1C; Έχουμε κάποιες ιδέες, μερικές λιγότερο προφανείς από άλλες, που μπορεί να είναι χρήσιμες:

Τρώτε λιγότερους υδατάνθρακες

Ας βγάλουμε το μεγάλο από τη μέση, έτσι δεν είναι; Κανένα στοιχείο της τροφής μας δεν προκαλεί αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα όπως οι υδατάνθρακες. Οι ειδικοί πιστεύουν παγκοσμίως ότι οι εξαιρετικά επεξεργασμένοι υδατάνθρακες, όπως αυτοί που βρίσκονται σε τροφές όπως η προσθήκη ζάχαρης, το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη και το λευκό αλεύρι, είναι ιδιαίτερα επιβλαβείς για την υγεία μας. Το γνωρίζετε ήδη, αλλά αξίζει να το επαναλάβετε: όσο λιγότερο πρόχειρο φαγητό, τόσο το καλύτερο.

Εάν ελέγχετε συχνά το σάκχαρό σας, μπορεί επίσης να μάθετε ότι ακόμη και πιο υγιεινοί υδατάνθρακες από φρούτα και δημητριακά ολικής αλέσεως μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα γλυκόζης στα ύψη. Υπάρχει ακόμη κάποια συζήτηση σχετικά με το πόσο κατάλληλη είναι μια δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων για άτομα με διαβήτη, αλλά υπάρχει σχετικά μικρή αμφιβολία ότι είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να ελέγχετε το σάκχαρό σας και ίσως ο καλύτερος.

Η ουσία είναι ότι οι υδατάνθρακες και το σάκχαρο του αίματος είναι άρρηκτα συνδεδεμένα. Είναι κάτι που πρέπει να προσέχετε κάθε φορά που τρώτε. Σας συνιστούμε να φάτε, να ελέγξετε το σάκχαρό σας και να δείτε τι συμβαίνει. Μπορεί να εκπλαγείτε από τα τρόφιμα που αποφασίζετε να κόψετε.

Σταματήστε να αποδέχεστε το υψηλό στρες

Το άγχος σημαίνει υψηλά σάκχαρα στο αίμα. Οι ορμόνες του στρες μπορούν να αυξήσουν άμεσα τα επίπεδα γλυκόζης – πολλοί άνθρωποι γνωρίζουν ότι το σάκχαρό τους αυξάνεται αξιόπιστα όταν αντιμετωπίζουν αγχωτικές καταστάσεις στη δουλειά, στο σχολείο, στον αθλητισμό ή αλλού. Οι ίδιες ορμόνες μπορούν επίσης να οδηγήσουν στην αντίσταση στην ινσουλίνη. Στην πραγματικότητα, αυτές οι συνδέσεις είναι τόσο βαθιές που ορισμένοι ειδικοί έχουν ενοχοποιήσει το άγχος στην ανάπτυξη τόσο του διαβήτη τύπου 1 όσο και του τύπου 2.

Και μετά υπάρχουν τα δευτερεύοντα αποτελέσματα: Το άγχος μπορεί εύκολα να μας κάνει να παραμελήσουμε την αυτοφροντίδα μας. Όταν αισθανόμαστε καταβεβλημένοι, μπορεί να κόψουμε τις μετρήσεις, να παρακολουθούμε λιγότερο ενεργά το σάκχαρό μας ή να αναζητήσουμε πρόχειρο φαγητό. Σε πιο ακραίες περιπτώσεις εξουθένωσης διαβήτη, οι ασθενείς παραμελούν τα πιο σημαντικά στοιχεία της φροντίδας του διαβήτη και διακινδυνεύουν ως αποτέλεσμα πραγματικές συνέπειες για την υγεία τους.

Το να απαλλαγείτε από το άγχος είναι πιο εύκολο να το λέτε παρά να το κάνετε, αλλά σας ενθαρρύνουμε να σταματήσετε να σκέφτεστε το άγχος ως απαραίτητο μέρος της σύγχρονης ζωής. Το υψηλό άγχος δεν πρέπει να είναι κάτι με το οποίο πρέπει να ζήσετε. Ρίξτε μια ματιά στη λίστα των πόρων ψυχικής υγείας για άτομα με διαβήτη.

Κινηθείτε περισσότερο

Η επιστήμη είναι απολύτως σαφής: όσο περισσότερο χρόνο περνάτε καθιστοί, τόσο χειρότερο είναι για τον έλεγχο του διαβήτη. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2 ωφελούνται από την άσκηση οποιασδήποτε έντασης. Μια προπόνηση μπορεί να μειώσει αμέσως το σάκχαρό σας και να ενισχύσει την ευαισθησία σας στην ινσουλίνη για να σας βοηθήσει να διατηρήσετε χαμηλά το σάκχαρό σας στο μέλλον.

Ακόμη και οι ασκήσεις με τη χαμηλότερη επίδραση, όπως το περπάτημα και οι δουλειές του σπιτιού, έχουν σοβαρά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένου του χαμηλότερου A1C. Το να σηκωθείτε από τον καναπέ είναι πιθανό να σας βοηθήσει να βελτιώσετε τη φυσική σας κατάσταση, τους καρδιομεταβολικούς παράγοντες κινδύνου και την ψυχική σας κατάσταση. Εάν μπορείτε να δεσμευτείτε για πιο έντονη άσκηση, αυτό είναι ακόμα καλύτερο.

Κάντε τον καλό ύπνο προτεραιότητα

Ο καλός ύπνος είναι εκπληκτικά σημαντικός για τη διαχείριση του διαβήτη. Ο κακός ύπνος σχετίζεται με υψηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και η σχέση ήταν ακόμη πιο ισχυρή για εκείνους με υπνική άπνοια.

Οι ειδικοί συμφωνούν ότι ο σωστός ύπνος –για τους περισσότερους, αυτό σημαίνει 7-9 ώρες ύπνου τη νύχτα– έχει ολοκληρωμένα οφέλη για την υγεία. Και αν δεν κοιμάστε αρκετά, είναι δύσκολο να μετρήσετε τους πολλούς τρόπους με τους οποίους μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη διαχείριση του διαβήτη, βάζοντάς σας σε πιο αδύναμο μέρος, τόσο σωματικά όσο και πνευματικά, για να αντιμετωπίσετε τις ακραίες καταστάσεις της καθημερινής ζωής.

Πάρτε τον ύπνο στα σοβαρά! Υπάρχουν τόσα πολλά νέα πράγματα εκεί έξω για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να κοιμηθούν, από βαριές κουβέρτες και μηχανήματα λευκού θορύβου έως βίντεο ASMR στο YouTube. Και αν τα προβλήματά σας απαιτούν ιατρική παρέμβαση, όπως η υπνική άπνοια, ζητήστε να τα αντιμετωπίσει ένας επαγγελματίας. Μην αποδέχεστε τον κακό ύπνο.

Λύστε το φαινόμενο της αυγής

Είναι μια από τις πιο δύσκολες προκλήσεις διαχείρισης της γλυκόζης και χτυπά περισσότερους από τους μισούς ανθρώπους με διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2: φαινόμενο αυγής, όταν τα σάκχαρα στο αίμα σας αυξάνονται το πρωί χωρίς προφανή λόγο.

Υπάρχουν στην πραγματικότητα μερικοί λόγοι που μπορεί να συμβαίνει αυτό, και ευτυχώς, είναι όλοι επιλύσιμοι. Έχουμε ένα άρθρο αφιερωμένο στο θέμα: Πώς να αντιμετωπίσετε την πρωινή υπεργλυκαιμία.

Ξεκινήστε την παρακολούθηση λίπους και πρωτεΐνης

Όλοι με διαβήτη γνωρίζουν ότι οι υδατάνθρακες προκαλούν αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα. Λιγότεροι γνωρίζουν, ωστόσο, τις επιπτώσεις του λίπους και της πρωτεΐνης στο σάκχαρο του αίματος. Έχετε παρατηρήσει ποτέ το σάκχαρό σας να αυξάνεται ώρες μετά από ένα λιπαρό γεύμα όπως η πίτσα; Υπάρχει λόγος που συμβαίνει.

Η πρωτεΐνη προκαλεί καθυστερημένη αύξηση του σακχάρου στο αίμα που είναι πιο ύπουλη από την επίδραση που έχουν οι υδατάνθρακες. Το λίπος έχει μόνο μια πολύ μικρή άμεση επίδραση στο σάκχαρο του αίματος, αλλά μπορεί να αλλάξει ουσιαστικά τον τρόπο με τον οποίο απορροφώνται οι υδατάνθρακες από το σώμα, ενισχύοντας τον αντίκτυπό τους στο σάκχαρο στο αίμα.

Μπορείτε να ανεβάσετε τη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα σας στο επόμενο επίπεδο, κατανοώντας τον τρόπο με τον οποίο αυτά τα δύο μακροθρεπτικά συστατικά.

Αλλάξτε τη δόση της ινσουλίνης σας

Πότε είναι η τελευταία φορά που προσαρμόσατε τον βασικό ρυθμό, τον διορθωτικό συντελεστή ή την αναλογία ινσουλίνης προς υδατάνθρακες; Εάν χρησιμοποιείτε ινσουλίνη για τη θεραπεία του διαβήτη σας, θα πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι αυτές οι δόσεις και οι αναλογίες είναι κινούμενοι στόχοι, θα αλλάξουν καθώς το σώμα σας αλλάζει με την ηλικία και αντιμετωπίζετε αλλαγές στη μεταβολική σας υγεία.

Μερικοί άνθρωποι με διαβήτη αισθάνονται άνετα να προσαρμόζουν όλα αυτά τα κινούμενα μέρη μόνοι τους, ενώ άλλοι προτιμούν να εμπιστεύονται την καθοδήγηση ενός ειδικού διαβήτη. Είτε έτσι είτε αλλιώς, είναι σημαντικό να παρακολουθείτε τα δεδομένα σας όσο καλύτερα μπορείτε –είτε με ένα CGM, μια εφαρμογή διαχείρισης διαβήτη ή πιο κλασικούς τρόπους– ώστε εσείς και ο γιατρός σας να καταλάβετε ποιες αλλαγές θα λειτουργήσουν καλύτερα.

Είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε τη σωστή ποσότητα ινσουλίνης για να διατηρείτε το σάκχαρό σας σε ένα ασφαλές εύρος. Με αυτά τα λόγια, η ινσουλίνη είναι λίγο δίκοπο μαχαίρι – μειώνει το σάκχαρο στο αίμα σας, αλλά συμβάλλει επίσης στην αύξηση της αντίστασης στην ινσουλίνη. Μακροπρόθεσμα, θα επωφεληθείτε περισσότερο από τις καλές συνήθειες που βελτιώνουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη και σας επιτρέπουν να χρησιμοποιείτε λιγότερη ινσουλίνη για να παραμείνετε στο εύρος του σακχάρου στο αίμα σας.

Καταπολεμήστε την αντίσταση στην ινσουλίνη

Η αντίσταση στην ινσουλίνη είναι ένα καθοριστικό χαρακτηριστικό του διαβήτη τύπου 2. Είναι επίσης μια απογοητευτικά κοινή επιπλοκή στον διαβήτη τύπου 1. Η αντίσταση στην ινσουλίνη καθιστά πιο δύσκολη τη διατήρηση του σακχάρου στο αίμα σας σε ένα ασφαλές εύρος –χρειάζεστε όλο και περισσότερη ινσουλίνη και φάρμακα για να έχετε τα ίδια αποτελέσματα γλυκόζης– και τείνει να αυξάνεται καθώς μεγαλώνουμε. Ακόμα κι αν φαίνεται ότι τα κάνετε όλα σωστά, το A1C σας μπορεί να συνεχίσει να ανεβαίνει.

Μιλήστε με τον γιατρό σας. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να αυξήσετε την ευαισθησία σας στην ινσουλίνη. Μπορείτε να καταπολεμήσετε την αντίσταση στην ινσουλίνη τόσο με φάρμακα όσο και με επιλογές τρόπου ζωής.

Λάβετε σοβαρά υπόψη το Pre-Bolusing (πριν την έναρξη γεύματος)

Εάν παίρνετε ινσουλίνη ταχείας δράσης πριν από τα γεύματα, δοκιμάστε και θυμηθείτε αυτή την τεχνική που μπορεί να έχει σημαντική ευεργετική επίδραση στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα: πάρτε την ώση σας πριν ξεκινήσετε να τρώτε.

Όταν τρώτε, το σάκχαρό σας αυξάνεται γρήγορα, πολύ πιο γρήγορα από ό,τι μπορεί να συμβαδίσει η ενέσιμη ινσουλίνη. Με άλλα λόγια, η ινσουλίνη σας χρειάζεται ένα ξεκίνημα. Η Pre-Bolusing χορήγηση μπορεί να ενισχύσει σημαντικά τον μεταγευματικό έλεγχο της γλυκόζης, μειώνοντας τόσο τις κορυφές όσο και τις κοιλάδες του σακχάρου στο αίμα (υπογλυκαιμία).

Οι ειδικοί συνιστούν να χορηγείτε ώσεις την ώρα του γεύματος 15 λεπτά πριν αρχίσετε να τρώτε. Ο ακριβής χρόνος ενός τέλειου pre-bolus, ωστόσο, μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με την ακριβή ινσουλίνη που χρησιμοποιείτε, το γεύμα, το αρχικό επίπεδο γλυκόζης στο αίμα σας και τη δική σας μοναδική φυσιογνωμία.

Ελέγξτε τον θυρεοειδή σας

Πολλά άτομα με διαβήτη –τόσο τύπου 1 όσο και τύπου 2– έχουν επίσης προβλήματα με τον θυρεοειδή. Τα προβλήματα του θυρεοειδούς μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστούν και μπορεί να επηρεάσουν το μεταβολισμό σας, καθιστώντας τη διαχείριση του διαβήτη πιο μπερδεμένη και απογοητευτική από ό,τι είναι ήδη.

Ο υποθυρεοειδισμός μπορεί επίσης να κάνει τα αποτελέσματα της A1C σας παραπλανητικά υψηλά.

Η πιο κοινή αιτία υποθυρεοειδισμού είναι μια αυτοάνοση διαταραχή που ονομάζεται νόσος του Hashimoto. Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν κόπωση, δυσανεξία στο κρύο, αύξηση βάρους και δυσλειτουργία ύπνου. Ευτυχώς, τα προβλήματα του θυρεοειδούς είναι γενικά εύκολο να διαγνωστούν με μια εξέταση και είναι εύκολο να αντιμετωπιστούν.

Λανθασμένη διάγνωση

Τέλος, το A1C σας συνεχίζει να ανεβαίνει, ό,τι κι αν κάνετε; Είναι πιθανό να έχετε κάνει λάθος διάγνωση!

Η λανθασμένη διάγνωση είναι ένα πραγματικό πρόβλημα στην κοινότητα του διαβήτη. Έως και το 38 τοις εκατό των ηλικιωμένων ενηλίκων που αναπτύσσουν διαβήτη τύπου 1 διαγιγνώσκονται εσφαλμένα με τύπου 2, για παράδειγμα, αλλά οι λανθασμένες διαγνώσεις μπορεί να συμβούν και προς την αντίθετη κατεύθυνση και ορισμένοι ασθενείς δεν θα μάθουν την αλήθεια για χρόνια. Εν τω μεταξύ, όσοι έχουν λιγότερο συχνές μορφές διαβήτη, όπως ο λανθάνοντας αυτοάνοσος διαβήτης σε ενήλικες (LADA) και ο Αδιάγνωστος Μονογονιδιακός Διαβήτης (MODY), μπορεί να δυσκολεύονται ακόμη περισσότερο να αναγνωρίσουν τη φύση των καταστάσεων τους.

Γνωρίζουμε ότι πολλά μέλη της κοινότητάς μας χρειάστηκε να πιέσουν για περισσότερες δοκιμές προτού τελικά προσγειωθούν σε μια ακριβή διάγνωση. Εάν υποψιάζεστε ότι η πάθησή σας έχει διαγνωστεί εσφαλμένα, μοιραστείτε τις αμφιβολίες σας με το γιατρό ή τον ενδοκρινολόγο σας.

Total
4
Shares
Σχετικά άρθρα
Μια νέα μελέτη διαπιστώνει ότι ο υπαίθριος τεχνητός φωτισμός τη νύχτα (LAN) σχετίζεται με μειωμένο έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα και αυξημένο κίνδυνο διαβήτη
Περισσότερα

Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι η έκθεση σε τεχνητό φως εξωτερικού χώρου τη νύχτα σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη

Μια νέα μελέτη διαπιστώνει ότι ο υπαίθριος τεχνητός φωτισμός τη νύχτα (LAN) σχετίζεται με μειωμένο έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα και αυξημένο κίνδυνο διαβήτη