Η πρώιμη διάγνωση του διαβήτη συνδέεται με την πρώιμη εμμηνόπαυση

Το πότε θα διαγνωσθεί μια γυναίκα με διαβήτη επηρεάζει και την έναρξη της εμμηνόπαυσης

Για τις γυναίκες, μια πρώιμη διάγνωση διαβήτη τύπου 1 ή τύπου 2 συνδέεται με πρώιμη εμμηνόπαυση, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που παρουσιάστηκε στη συνάντηση του 2022 της Βορειοαμερικανικής Εταιρείας Εμμηνόπαυσης και περιγράφεται σε άρθρο στο Healio.

Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι οι αλλαγές στην υγεία που περιβάλλουν την εμμηνόπαυση μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντικές για άτομα με διαβήτη. Για τις γυναίκες με διαβήτη τύπου 1, ο κίνδυνος για καρδιακή νόσο φαίνεται να είναι ακόμη μεγαλύτερος κατά την εμμηνόπαυση από ό,τι σε άλλες περιόδους. Η πρώιμη εμμηνόπαυση συνδέεται επίσης με μεγαλύτερο κίνδυνο για άνοια (προχωρημένη γνωστική εξασθένηση) – μια ιδιαίτερη ανησυχία για τα άτομα με διαβήτη, καθώς ο χειρότερος έλεγχος της γλυκόζης στο αίμα έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τον κίνδυνο για άνοια. Από τη θετική πλευρά, η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης (HRT) για την εμμηνόπαυση δεν φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Για την τελευταία μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από μια καναδική μελέτη για τη γήρανση, η οποία περιελάμβανε 11.436 γυναίκες που είχαν διαγνωστεί με διαβήτη – τύπου 1, τύπου 2 ή κύησης – πριν από την εμμηνόπαυση. Οι ερευνητές ενδιαφέρθηκαν για το πώς ο χρόνος της διάγνωσης του διαβήτη των συμμετεχόντων συνδέθηκε με τον χρόνο της φυσικής εμμηνόπαυσης – που ορίζεται ως 12 μήνες από την τελευταία έμμηνο ρύση μιας γυναίκας. Η διάμεση ηλικία εμμηνόπαυσης για όλες τις συμμετέχουσες με διαβήτη ήταν τα 52 έτη.

Η πρώιμη διάγνωση του διαβήτη συνδέεται με την πρώιμη εμμηνόπαυση

Μετά την προσαρμογή για διάφορους παράγοντες, όπως η εθνικότητα, το επίπεδο εκπαίδευσης και η κατάσταση καπνίσματος των συμμετεχόντων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που είχαν διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 1 πριν από την ηλικία των 30 ετών είχαν 55% περισσότερες πιθανότητες να έχουν μικρότερη ηλικία έναρξης στην εμμηνόπαυση από τις γυναίκες χωρίς διαβήτη. Οι γυναίκες που είχαν διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 2 μεταξύ 30 και 39 ετών είχαν 82% περισσότερες πιθανότητες να έχουν μικρότερη ηλικία εισόδου στην εμμηνόπαυση από τις γυναίκες χωρίς διαβήτη. Δεδομένου ότι οι περισσότερες γυναίκες (και άνδρες) διαγιγνώσκονται με διαβήτη τύπου 2 σε μεγαλύτερη ηλικία, δεν ήταν προηγουμένως γνωστό ή υποψιασμένο στους ερευνητές ότι υπήρχε οποιαδήποτε σχέση μεταξύ του διαβήτη τύπου 2 και μιας μικρότερης ηλικίας στην εμμηνόπαυση.

Για τις γυναίκες με ιστορικό διαβήτη κύησης, ωστόσο, δεν υπήρχε σχέση με κάποια προγενέστερη ηλικία στην εμμηνόπαυση. Οι γυναίκες που είχαν διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 2 μετά την ηλικία των 50 ετών είχαν 61% λιγότερες πιθανότητες από εκείνες χωρίς διαβήτη να έχουν μικρότερη ηλικία στην εμμηνόπαυση – που σημαίνει ότι έτειναν να έχουν μεγαλύτερη ηλικία στην εμμηνόπαυση, το αντίθετο από αυτό που παρατηρήθηκε σε αυτές που είχαν διαγνωστεί με διαβήτης τύπου 2 μεταξύ 30 και 39 ετών.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι αυτά τα αποτελέσματα δεν δείχνουν κάποια συγκεκριμένη ιατρική παρέμβαση, καθώς κανείς δεν επιλέγει την ηλικία στην οποία θα διαγνωστεί με διαβήτη. Αντίθετα, είπαν, οι γιατροί θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να ενημερώσουν τις νεότερες γυναίκες με διαβήτη για τη πιθανή σχέση με την πρώιμη εμμηνόπαυση, ώστε να έχουν καλύτερη αίσθηση του τι μπορεί να βιώσουν στο μέλλον. Σε ευρύτερο επίπεδο, ωστόσο, οι ερευνητές είπαν ότι αυτά τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν τη σημασία της όσο το δυνατόν μεγαλύτερης πρόληψης του διαβήτη σε μικρότερες ηλικίες.

Earlier Diabetes Diagnosis Linked to Earlier Menopause – DSM (diabetesselfmanagement.com)

Total
26
Shares
Σχετικά άρθρα
insulin
Περισσότερα

Χωρίς ινσουλίνη κινδυνεύουν να μείνουν 40 εκατομμύρια διαβητικοί μέσα στα επόμενα 12 χρόνια.

Κίνδυνο έλλειψης ινσουλίνης για περίπου 40 εκατομμύρια πάσχοντες μέσα στα επόμενα 12 χρόνια, έδειξε νέα έρευνα που δημοσιεύεται…