Έξι συμπτώματα της κατάθλιψης που σπάνια λαμβάνουμε υπόψη μας

Η θλίψη δεν είναι η μοναδική ένδειξη για τη διάγνωση με κατάθλιψη.
Η θλίψη δεν είναι η μοναδική ένδειξη για τη διάγνωση με κατάθλιψη.
A sad and depressed woman sitting down alone outdoors

περισσότερα από 300 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, ενώ θεωρείται αδιαμφισβήτητο ότι οι συνθήκες της πανδημίας, αλλά και γενικά οι ρυθμοί της ζωής και η οικονομική κρίση, έχουν αυξήσει το ποσοστό των πασχόντων.

Η κατάθλιψη μπορεί να είναι ήπια, μέτρια ή σοβαρή ανάλογα με την ένταση και τη διάρκεια των συμπτωμάτων της, όπως και το βαθμό δυσλειτουργίας που αυτά προκαλούν στη ζωή του πάσχοντα, στην εργασία, στο οικογενειακό περιβάλλον και στις προσωπικές του σχέσεις. Για τα σοβαρότερα περιστατικά κατάθλιψης, συχνά χρησιμοποιούνται οι όροι «κλινική κατάθλιψη» ή «μείζων καταθλιπτική διαταραχή».

Η κατάθλιψη για τους περισσότερους ανθρώπους είναι μια κατάσταση συνώνυμη της ακραίας, μη διαχειρίσιμης θλίψης. Στην πραγματικότητα όμως πρόκειται για πολλά παραπάνω, γεγονός που την καθιστά όχι μόνο μια νόσο «μάστιγα» του 21ου αιώνα, αλλά και αρκετά δύσκολη στο να γίνει αντιληπτή από τους πάσχοντες.

Τα συναισθήματα θλίψης, απαξίωσης και η απώλεια ενδιαφέροντος για  δραστηριότητες που παλιότερα χαροποιούσαν τον πάσχοντα αποτελούν χαρακτηριστικά συμπτώματα της κατάθλιψης. Ωστόσο αυτά δεν είναι τα μόνα όταν έχουμε να κάνουμε με την κατάθλιψη. Ακολουθούν μερικά χαρακτηριστικά σημάδια που μαρτυρούν ότι το πρόβλημα δεν είναι μια απλή στεναχώρια, αλλά πολλά παραπάνω.

Αίσθημα απελπισίας

Η απελπισία και η απαξίωση για τη ζωή είναι ίσως το συχνότερο συμπτώματα της κατάθλιψης. Άλλα συναισθήματα που κυριαρχούν είναι η αίσθηση αναξιότητας και η αδικαιολόγητη ενοχή. «Για όλα φταίω εγώ», «ποιο το νόημα;» είναι οι σκέψεις που κυριαρχούν στο μυαλό του πάσχοντα.

Η απώλεια ενδιαφέροντος

Η κατάθλιψη «ρουφάει» την απόλαυση και τη χαρά της ζωής. Κυριαρχεί η ανηδονία. Καμπανάκι κινδύνου είναι η απουσία ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που μέχρι πρότινος ανυπομονούσατε να κάνετε π.χ. αθλήματα, χόμπι, έξοδος με τους φίλους.

Στην περίπτωση της σεξουαλικής συμπεριφοράς, μπορεί επίσης να παρουσιαστεί μειωμένη επιθυμία έως και σεξουαλική δυσλειτουργία.

Διαρκής κούραση

Η διαρκής αίσθηση εξάντλησης, μια μόνιμη κούραση που πολλοί την περιγράφουν σαν απώλεια ενέργειας, αποτελεί χαρακτηριστικό σημάδι της ψυχικής νόσου. Ο πάσχων συχνά αναφέρει ότι αισθάνεται διαρκώς κουρασμένος.

Ανεξήγητη επιθετικότητα

Η κατάθλιψη μπορεί να επηρεάσει τα δύο φύλα με διαφορετικό τρόπο. Έρευνες δείχνουν πως οι άνδρες με κατάθλιψη εμφανίζουν συμπτώματα όπως η ευερεθιστότητα, η επιθετικότητα,  η ριψοκίνδυνη συμπεριφορά, η χρήση ουσιών και ο ανεξέλεγκτος θυμός.

Διαταραχές όρεξης

Είτε πρόκειται για ανεξήγητη μείωση της όρεξης, είτε για αυξημένη όρεξη που οδηγεί σε αύξηση βάρους, οι διαταραχές της όρεξης είναι συχνές σε περιπτώσεις κατάθλιψης.

Συναισθηματικές μεταβολές

Σήμα κινδύνου είναι και οι κυκλοθυμικές μεταβολές της διάθεσης π.χ. από το γέλιο στο κλάμα, χωρίς κάποιο εξωτερικό ερέθισμα να δικαιολογεί αυτή το rollercoaster συναισθημάτων.

Total
72
Shares
Σχετικά άρθρα