Tραγανά μανιτάρια με βαλσάμικο και παρμεζάνα

Γρήγορη, απολαυστική κι υγιεινή λιχουδιά για να απολαμβάνεις σε κρίση λιγούρας

Αυτά τα τραγανά θρυμματισμένα μανιτάρια παίρνουν τις γεύσεις του γλυκού και πικάντικου βαλσαμικού ξιδιού και της αλμυρής παρμεζάνας σε έναν απολαυστικό συνδυασμό για ένα γρήγορο και υγιεινό σνακ. Κάνοντας ένα Χ σε κάθε καπάκι, τα βοηθά να πάρουν ομοιόμορφο σχήμα.

Συστατικά

1 κιλό μεγάλα μανιτάρια (12-14)

2 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο θυμάρι

½ κουταλάκι του γλυκού σκόνη σκόρδου

¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

¼ κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο πιπέρι

1 κουταλιά της σούπας ξίδι βαλσάμικο

¼ φλιτζάνι τριμμένη παρμεζάνα

Εκτέλεση

Τοποθετήστε τις σχάρες στο επάνω και το κάτω τρίτο του φούρνου: προθερμάνετε στους 220.

Σκουπίστε τα μανιτάρια και κόψτε τα στελέχη από τα καπάκια. Χαράξτε ένα Χ στο καπάκι κάθε μανιταριού. Τοποθετήστε τα μανιτάρια σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέστε λάδι, θυμάρι, σκόνη σκόρδου, αλάτι και πιπέρι κι ανακατέψτε μέχρι να απορροφηθεί το λάδι. Τοποθετήστε τα μανιτάρια, με το στέλεχος προς τα κάτω, σε ένα μεγάλο ταψί με στεφάνι. Ψήνετε στην κάτω σχάρα μέχρι να ροδίσουν και να μαλακώσουν, για 18 με 20 λεπτά.

Όταν τελειώσουν το ψήσιμο των μανιταριών, τα βγάζετε από το φούρνο και δυναμώνετε το γκριλ. Γυρίστε τα μανιτάρια με το στέλεχος προς τα πάνω και χρησιμοποιήστε τον πάτο ενός βάζου ή γιάλας για να πατικώσετε κάθε μανιτάρι. Περιχύστε με ξύδι και πασπαλίστε με παρμεζάνα. Ψήνετε στην επάνω σχάρα μέχρι να γίνουν τραγανά τα μανιτάρια στις άκρες και να λιώσει το τυρί, για 2 με 4 λεπτά.

Στοιχεία για τη διατροφή

Μέγεθος μερίδας: περίπου 3 μανιτάρια

Ανά μερίδα: 115 θερμίδες, πρωτεΐνη 5 γρ., υδατάνθρακες 6 γρ. φυτικές ίνες 1 γρ., σάκχαρα 3 γρ., λιπαρά 9 γρ., κορεσμένα λιπαρά 2 γρ., μονοακόρεστα λιπαρά 6 γρ., πολυακόρεστα λιπαρά 1 γρ.,  χοληστερόλη 4 mg; βιταμίνη α iu 59IU βιταμίνη β3 νιασίνη 4 γρ., βιταμίνη C 3mg, βιταμίνη d iu 9IU, βιταμίνη e iu 1IU, φυλλικό οξύ 21 mg, βιταμίνη k 5mg, νάτριο 243 mg, ασβέστιο 53 mg, σίδηρος 1mg, μαγνήσιο 14 mg, φώσφορο 132 mg, κάλιο 383 mg, ψευδάργυρος 1mg, ωμέγα 6 λιπαρά οξέα 1g, ισοδύναμα νιασίνης 5mg, σελήνιο 12 mcg.

Total
1
Shares
Σχετικά άρθρα