Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι η έκθεση σε τεχνητό φως εξωτερικού χώρου τη νύχτα σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη

Μια νέα μελέτη διαπιστώνει ότι ο υπαίθριος τεχνητός φωτισμός τη νύχτα (LAN) σχετίζεται με μειωμένο έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα και αυξημένο κίνδυνο διαβήτη
Μια νέα μελέτη διαπιστώνει ότι ο υπαίθριος τεχνητός φωτισμός τη νύχτα (LAN) σχετίζεται με μειωμένο έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα και αυξημένο κίνδυνο διαβήτη

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Diabetologia (την επιθεώρηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μελέτη του Διαβήτη [EASD]) διαπιστώνει ότι το τεχνητό φως εξωτερικού χώρου (LAN) τη νύχτα σχετίζεται με μειωμένο έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα και αυξημένο κίνδυνο διαβήτη, με περισσότερα από 9 εκατομμύρια περιπτώσεις της νόσου σε ενήλικες Κινέζους που αποδίδονται σε έκθεση σε LAN. Η μελέτη είναι από τον Δρ Yu Xu και τους συνεργάτες του στο Ινστιτούτο Ενδοκρινών και Μεταβολικών Νοσημάτων της Σαγκάης, στο Νοσοκομείο Ruijin, στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Σαγκάης Jiaotong, Σαγκάη, Κίνα.

Η έκθεση σε τεχνητό LAN τη νύχτα είναι ένας πανταχού παρών περιβαλλοντικός παράγοντας κινδύνου στις σύγχρονες κοινωνίες. Η ένταση της αστικής φωτορύπανσης έχει αυξηθεί σε σημείο που δεν επηρεάζει μόνο τους κατοίκους των μεγαλουπόλεων, αλλά και εκείνους σε απομακρυσμένες περιοχές όπως τα προάστια και τα δασικά πάρκα που μπορεί να απέχουν εκατοντάδες χιλιόμετρα από την πηγή φωτός. Οι συγγραφείς σημειώνουν: «Παρόλο που πάνω από το 80% του παγκόσμιου πληθυσμού εκτίθεται στη φωτορύπανση τη νύχτα, αυτό το πρόβλημα έχει κερδίσει περιορισμένη προσοχή από τους επιστήμονες μέχρι τα τελευταία χρόνια».

Ο 24ωρος κύκλος ημέρας-νύχτας της Γης είχε ως αποτέλεσμα οι περισσότεροι οργανισμοί, συμπεριλαμβανομένων των θηλαστικών, να έχουν ένα ενσωματωμένο κιρκαδικό (περίπου 24ωρο) σύστημα χρονισμού που είναι προσαρμοσμένο στη φυσική ακολουθία των περιόδων φωτός και σκότους. Έχει βρεθεί ότι η φωτορύπανση μεταβάλλει τον κιρκάδιο ρυθμό των εντόμων, των πτηνών και άλλων ζώων, με αποτέλεσμα πρόωρο θάνατο και απώλεια της βιοποικιλότητας.

Το τεχνητό LAN έχει επίσης ενοχοποιηθεί ως πιθανή αιτία μεταβολικής απορρύθμισης μέσω της αλλαγής του χρόνου λήψης τροφής. Οι αρουραίοι που εκτέθηκαν σε τεχνητό LAN ανέπτυξαν δυσανεξία στη γλυκόζη, παρουσιάζοντας αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και ινσουλίνη. Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι τα ποντίκια που εκτέθηκαν σε νυχτερινό αμυδρό λευκό φως ελάχιστης φωτεινότητας για 4 εβδομάδες είχαν αυξημένη μάζα σώματος και μειωμένη ανοχή στη γλυκόζη σε σύγκριση με ζώα των οποίων το περιβάλλον ήταν εντελώς σκοτεινό τη νύχτα, παρά το γεγονός ότι είχαν περίπου ισοδύναμη κατανάλωση και δαπάνη ενέργειας.

Έχουν επίσης βρεθεί συσχετισμοί μεταξύ τεχνητού LAN και προβλημάτων υγείας στον άνθρωπο. Μια μελέτη σε εργαζόμενους σε νυχτερινές βάρδιες διαπίστωσε ότι όσοι εκτέθηκαν σε φωτεινότερο LAN ήταν πιο πιθανό να έχουν διαταράξει τους κιρκάδιους ρυθμούς, καθώς και μεγαλύτερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου. Άλλες έρευνες διαπίστωσαν ότι η υψηλότερη έκθεση σε LAN συσχετίστηκε με 13% και 22% αύξηση στην πιθανότητα υπέρβαρων και παχύσαρκων, αντίστοιχα, ενώ η έκθεση σε LAN στην κρεβατοκάμαρα αναφέρθηκε ότι συσχετίστηκε θετικά με την ανάπτυξη διαβήτη σε ηλικιωμένους.

Ο πιθανός αντίκτυπος του υπαίθριου τεχνητού LAN αποκαλύφθηκε από μια μελέτη στη Νότια Ινδία, η οποία χρησιμοποίησε δορυφορικές εικόνες για να χαρτογραφήσει τη φωτορύπανση και το συνέκρινε με δεδομένα για γενικούς δείκτες υγείας μεταξύ ενηλίκων σε όλη την περιοχή. Με την αύξηση της έντασης του LAN, υπήρξαν αντίστοιχες αυξήσεις στον μέσο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ), στη συστολική αρτηριακή πίεση και στα επίπεδα της «κακής» (LDL) χοληστερόλης στον εκτεθειμένο πληθυσμό.

Ο διαβήτης είναι ένα κρίσιμο πρόβλημα δημόσιας υγείας στην Κίνα και η εμφάνιση και η εξέλιξη της νόσου διέπεται σε μεγάλο βαθμό από συμπεριφορικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες κινδύνου. Η ταχεία αστικοποίηση και η οικονομική ανάπτυξη του έθνους έχουν οδηγήσει σε δραματική αύξηση του αστικού φωτισμού και του αριθμού των ανθρώπων που εκτίθενται σε αυτόν. Όσοι ζουν σε πόλεις είναι επιρρεπείς στο να μετακινηθούν μακριά από έναν φυσικό κύκλο ημέρας-νύχτας 24 ωρών, σε έναν κύκλο 24ωρης εργασίας και ελεύθερου χρόνου, συχνά μένουν έξω μέχρι αργά και εκτίθενται σε τεχνητό LAN.

Η μελέτη χρησιμοποίησε δεδομένα από τη μελέτη επιτήρησης μη μεταδοτικών ασθενειών στην Κίνα, ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα του γενικού πληθυσμού στην Κίνα που λήφθηκε το 2010 σε 162 τοποθεσίες σε ολόκληρη τη χώρα. Συνολικά συμμετείχαν 98.658 ενήλικες, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε συνεντεύξεις για τη συλλογή δημογραφικών, ιατρικών, οικογενειακών πληροφοριών, τρόπου ζωής, εκπαίδευσης και οικογενειακού ιστορικού. Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν 42,7 έτη και περίπου οι μισές ήταν γυναίκες.

Το σωματικό βάρος και το ύψος των συμμετεχόντων μετρήθηκαν για τον υπολογισμό του ΔΜΣ και λήφθηκαν δείγματα αίματος για να ληφθούν επίπεδα γλυκόζης ορού νηστείας και μεταγευματικής (μετά το γεύμα), καθώς και γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c). Αυτή είναι μια μορφή γλυκόζης που συνδέεται με την αιμοσφαιρίνη στα ερυθρά αιμοσφαίρια, η οποία λειτουργεί ως κινούμενος μέσος όρος του σακχάρου στο αίμα τις προηγούμενες 8 έως 12 εβδομάδες.

Οι συμμετέχοντες σε κάθε τοποθεσία μελέτης έλαβαν ένα μέσο επίπεδο έκθεσης σε τεχνητό εξωτερικό LAN για τη συγκεκριμένη τοποθεσία χρησιμοποιώντας δεδομένα εικόνων χαμηλού φωτισμού τη νύχτα της επιφάνειας της Γης από το Αμυντικό Μετεωρολογικό Δορυφορικό Πρόγραμμα των ΗΠΑ (DMSP). Τα επίπεδα έκθεσης ταξινομήθηκαν από το χαμηλότερο προς το υψηλότερο και ομαδοποιήθηκαν σε πέντε πεμπτημόρια.

Η ένταση του υπαίθριου LAN διέφερε σημαντικά σε όλη την Κίνα, με τις περισσότερες περιοχές να εκτίθενται σε φως χαμηλής έντασης, ενώ υψηλότερες εντάσεις συνέκλιναν στις ανατολικές παράκτιες πόλεις. Οι συμμετέχοντες που ζούσαν σε περιοχές στα υψηλότερα πεμπτημόρια υπαίθριου LAN ήταν πιο πιθανό να είναι παχύτεροι, να έχουν υψηλότερο ΔΜΣ και υψηλότερο οικογενειακό εισόδημα και να ζουν σε αστική περιοχή. Αντίθετα, όσοι βρίσκονταν στις περιοχές του κατώτερου πεντημορίου ανέφεραν υψηλότερα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας αλλά λιγότερα χρόνια εκπαίδευσης.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι το υψηλότερο πεμπτημόριο έκθεσης σε LAN συσχετίστηκε με σχετική αύξηση 28% στον επιπολασμό του διαβήτη από ό,τι στις περιοχές με το χαμηλότερο πεμπτημόριο. Η χρόνια έκθεση σε οικιακό εξωτερικό LAN συσχετίστηκε θετικά με τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, την αντίσταση στην ινσουλίνη και τον επιπολασμό του διαβήτη και αντιστρόφως συσχετίστηκε με τη λειτουργία των βήτα κυττάρων, ακόμη και μετά την προσαρμογή για πολλούς σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για διαβήτη. Κατά μέσο όρο, για κάθε 42 άτομα που ζουν σε περιοχές με το υψηλότερο πεμπτημόριο έκθεσης σε LAN, υπάρχει ένας ακόμη παράγοντας εμφάνισης διαβήτη που δεν θα είχε εμφανιστεί εάν τα άτομα αυτά ζούσαν σε περιοχές στο χαμηλότερο πεμπτημόριο. Ενώ η συσχέτιση μεταξύ της έκθεσης σε LAN και του διαβήτη μπορεί να μην είναι τόσο ισχυρή όσο με τους πιο γνωστούς παράγοντες κινδύνου, η πανταχού παρουσία του τεχνητού φωτός εξωτερικού χώρου σημαίνει ότι η κλίμακα της έκθεσης του πληθυσμού είναι τεράστια.

Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι περισσότερες από 9 εκατομμύρια περιπτώσεις διαβήτη σε ενήλικες Κινέζους ηλικίας έως 18 ετών θα μπορούσαν να αποδοθούν σε έκθεση σε εξωτερικό LAN – αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί με την επιτάχυνση της αστικοποίησης και τον αυξανόμενο αριθμό ανθρώπων που μεταναστεύουν από την ύπαιθρο της Κίνας στις πόλεις της. Η παγκόσμια φύση και η κλίμακα αυτού του προβλήματος καταδεικνύεται από το γεγονός ότι εκτιμάται ότι το 83% του παγκόσμιου πληθυσμού και περισσότερο από το 99% αυτών στις ΗΠΑ και την Ευρώπη ζουν κάτω από φωτορυπασμένους ουρανούς.

Αυτά τα ευρήματα συμβάλλουν σε ένα αυξανόμενο σύνολο στοιχείων που υποδηλώνουν ότι το LAN είναι επιβλαβές για την υγεία και καταδεικνύουν ότι μπορεί να είναι ένας πιθανός νέος παράγοντας κινδύνου για διαβήτη. Οι συγγραφείς καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι «απαιτούνται περαιτέρω μελέτες που περιλαμβάνουν την άμεση μέτρηση της ατομικής έκθεσης στο LAN για να επιβεβαιωθεί εάν η σχέση του με τον διαβήτη είναι αιτιολογική».

New study reveals that exposure to outdoor artificial light at night is associated with an increased risk of diabetes — ScienceDaily

Total
6
Shares
Σχετικά άρθρα