Επιστολή της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ προς την Διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ, με θέμα: «Αδικαιολόγητη απόρριψη έγκρισης γνωματεύσεων αναλωσίμων της αντλίας patch Omnipod Dash σε χρήστες στους οποίους εγκρίθηκε η τοποθέτησή της»

Ανακοίνωση από ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ: «Αδικαιολόγητη απόρριψη έγκρισης γνωματεύσεων αναλωσίμων της αντλίας patch Omnipod Dash σε χρήστες στους οποίους εγκρίθηκε η τοποθέτησή της»

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ), η οποία είναι μέλος της Εθνικής Συνομοσπονδίας των Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη (IDF), εκπροσωπεί τη συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη στη χώρα μας, έχοντας κάτω από την ομπρέλα της, πανελλαδικά, 27 πρωτοβάθμια σωματεία/συλλόγους.

Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, με περισσότερα από 25 χρόνια αδιάλειπτης και συνεχούς παρουσίας στη χώρα μας, έχει ως κύριους στόχους της αφενός την ενημέρωση, πρόληψη και εκπαίδευση των ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη, αλλά και του γενικότερου πληθυσμού και αφετέρου την προστασία και διεκδίκηση των αυτονόητων και νόμιμων δικαιωμάτων των ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη.

Με την παρούσα επιστολή μας θα θέλαμε να σας μεταφέρουμε τις διαμαρτυρίες πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 και γονέων παιδιών με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 οι οποίες αφορούν την ξαφνική και αδικαιολόγητη απόρριψη έγκρισης και εκτέλεσης των γνωματεύσεων/ συνταγών των αναλωσίμων της αντλίας patch Omnipod Dash, τη στιγμή κατά την οποία γνωματεύσεις αναλωσίμων της συγκεκριμένης αντλίας είχαν ήδη εγκριθεί και εκτελεστεί τους προηγούμενους μήνες κανονικά από τον Οργανισμό, χωρίς κανένα πρόβλημα.

Ειδικότερα, τις τελευταίες τρεις εβδομάδες η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ έγινε αποδέκτης καταγγελιών από πάσχοντες ή γονείς παιδιών με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 που χρησιμοποιούν την αντλία patch Omnipod Dash. Αιτία των προαναφερθεισών καταγγελιών αποτελεί το γεγονός ότι, ενώ οι συγκεκριμένοι πάσχοντες ελάμβαναν τους τελευταίους μήνες κανονικά τα αναλώσιμά τους, ξαφνικά προ μερικών εβδομάδων, οι γνωματεύσεις/ συνταγές αναλώσιμών τους απορρίπτονται. Στο σημείο αυτό, είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι οι πάσχοντες παρ’ ότι βρίσκονται εντός 5ετίας από την αποζημίωση αντλίας συμβατού τύπου από τον ΕΟΠΥΥ, εντούτοις το ΑΥΣ ενέκρινε το αίτημά τους για χρήση της αντλίας patch. Έκτοτε, κάθε μήνα κατέθεταν δικαιολογητικά στο ΑΥΣ (ύστερα από ενημέρωση από τον ίδιο τον φορέα) και δινόταν έγκριση για την εκτέλεση των γνωματεύσεων/ συνταγών. 

Να σημειώσουμε επιπλέον ότι στις καταγγελίες τους οι πάσχοντες αναφέρουν σημαντική βελτίωση της γλυκαιμικής τους ρύθμισης καθώς και της ποιότητας της ζωής τους. 

Η παραπάνω απόφαση, η οποία δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στους χρήστες της αντλίας, οι οποίοι αίφνης δεν μπορούν να έχουν τα αναλώσιμά της για τη διαχείριση του Διαβήτη, είναι παράδοξη και δε γίνεται κατανοητή από εμάς αφού το ίδιο το προϊόν, η αντλία patch Omnipod Dash, έχει την έγκριση του ίδιου του φορέα, του ΕΟΠΥΥ.

Βρισκόμαστε, όπως αντιλαμβάνεστε, μπροστά σε δυο αντιφατικές αποφάσεις του ΕΟΠΥΥ, που φέρνουν τους χρήστες της αντλίας σε αδιέξοδη θέση, ανατρέπουν τη ρύθμιση και την καθημερινότητά τους με τον Σακχαρώδη Διαβήτη και θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία τους! 

Αξιότιμη κυρία Διοικήτρια,

Η έγκριση τοποθέτησης νέας αντλίας έγχυσης ινσουλίνης σε έναν πάσχοντα προ της παρέλευσης της 5ετίας και η απόρριψη των σχετικών γνωματεύσεων αναλωσίμων μετά από 5 μήνες δημιουργούν μια κατάσταση απαράδεκτη και περίπλοκη.

Όλοι οι χρήστες της αντλίας, ανάμεσα στους οποίους συγκαταλέγονται και μικρά παιδιά, χωρίς προφανείς λόγους, βρίσκονται ξαφνικά έκθετοι στον Διαβήτη και στις συνέπειες που μπορεί να επιφέρει η κακή του ρύθμιση χωρίς τα αναλώσιμα που προϋποθέτουν τη χρήση της αντλίας και όλη αυτή η κατάσταση χρήζει άμεσης παρέμβασης και λύσης!

Αναμένουμε από εσάς να ανταποκριθείτε άμεσα στο αίτημά μας που αφορά την αναίρεση της απόφασης της μη έγκρισης αναλωσίμων της αντλίας patch Omnipod Dash και να προβείτε στη συνέχιση της χορήγησής τους στους πάσχοντες, οι οποίοι έχουν ήδη την έγκριση από τον Οργανισμό για την τοποθέτηση της αντλίας, προκειμένου να μπορέσουν να συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν και να διαχειρίζονται τον Διαβήτη τους με τη συγκεκριμένη επιλογή.

Στη διάθεσή σας θα τεθούν, εφόσον ζητηθούν, οι διαμαρτυρίες των πασχόντων ή των γονέων παιδιών με Σακχαρώδη Διαβήτη που λάβαμε στα γραφεία μας.

Σας ευχαριστούμε θερμά εκ των προτέρων και παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία ή διευκρίνιση.

Total
5
Shares
Σχετικά άρθρα
Περισσότερα

Δώρον άδωρον η ενεργοποίηση του φαρμακείου Ρέντη του ΕΟΠΥΥ για τα αναλώσιμα του διαβήτη – Η πιο πολυπληθής ομάδα ασθενών, οι διαβητικοί, δεν κατοικούν όλοι δίπλα στου Ρέντη…

Δεν πέρασε πολύ ώρα, χθες, από την στιγμή κατά την οποίαν η διοίκηση του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών…