Τι θα σας ανακουφίσει από τη γρίπη αν έχετε και διαβήτη

Τι να τρώτε και να πίνετε για τη γρίπη όταν έχετε διαβήτη
Τι να τρώτε και να πίνετε για τη γρίπη όταν έχετε διαβήτη

Υπάρχουν πολλοί οδηγοί εκεί έξω για το τι να φάτε με τη γρίπη, αλλά αυτό το άρθρο θα επικεντρωθεί αποκλειστικά στις εμπειρίες των ατόμων με διαβήτη.

Ο διαβήτης έχει μια ενοχλητική συνήθεια να κάνει τις συνήθεις ασθένειες ιδιαίτερα ενοχλητικές. Ο διαβήτης μπορεί να μας κάνει πιο επιρρεπείς σε κοινές αρρώστιες όπως η γρίπη, και μπορεί επίσης να κάνει αυτές τις ασθένειες να εμφανιστούν με πιο σφοδρό τρόπο. Οι ειδικοί μας λένε ότι τα άτομα με διαβήτη έχουν τρεις έως τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να υποστούν σοβαρή έκβαση, όπως νοσηλεία, από τη γρίπη. Ο καλός έλεγχος του σακχάρου στο αίμα μειώνει, αλλά δεν εξαλείφει, τον κίνδυνο.

Και μετά υπάρχει το θέμα του ελέγχου του σακχάρου στο αίμα κατά τη διάρκεια της ασθένειας, το οποίο είναι ιδιαίτερα δύσκολο για όσους από εμάς χρειαζόμαστε ινσουλίνη για να διαχειριστούμε τις καταστάσεις μας. Όταν αρρωσταίνουμε, το σώμα απελευθερώνει ορμόνες του στρες, μερικές από τις οποίες προκαλούν αύξηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, προκαλούν αντίσταση στην ινσουλίνη ή απλώς κάνουν το σάκχαρο στο αίμα μας πιο απρόβλεπτο.

Εδώ είναι μερικές τροφές που μπορεί να σας βοηθήσουν να παραμείνετε υγιείς κατά τη διάρκεια μιας περιόδου με τη γρίπη:

Νερό νερό νερό!

Θα ξεκινήσουμε απλά: Το νερό πρέπει να είναι το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να καταναλώνετε όταν έχετε γρίπη. Η ενυδάτωση είναι εξαιρετικά σημαντική για τα άτομα με διαβήτη και για όλους όσους έχουν γρίπη. Τίποτα δεν ενυδατώνει καλύτερα από το κανονικό σκέτο νερό.

Η γρίπη μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη όταν δρα ως αφυδατωτική ασθένεια. Η αφυδάτωση παίζει θεμελιώδη ρόλο στη διαβητική κετοξέωση (DKA). Η DKA προκαλείται τελικά από μια κρίσιμη έλλειψη ινσουλίνης, η οποία προκαλεί τόσο υπεργλυκαιμία όσο και κάθε είδους ανισορροπία ορμονών και ηλεκτρολυτών. Αυτά τα διάφορα προβλήματα προκαλούν αφυδάτωση και επιταχύνονται από την αφυδάτωση, ένα δηλητηριώδες κοκτέιλ που είναι θανατηφόρο χωρίς επείγουσα θεραπεία. Μια ασθένεια είναι ο μοναδικός πιο κοινός παράγοντας που προκαλεί την εμφάνιση DKA, κυρίως επειδή μπορεί να βυθίσει γρήγορα έναν ασθενή σε τόσο σοβαρή αφυδάτωση.

Είναι επομένως ασφαλές να πούμε ότι το νερό είναι πιο σημαντικό από τις υπόλοιπες επιλογές σε αυτήν τη λίστα.

Σούπα κοτόπουλου / Ζωμός από κόκαλα

Πείτε το κοτόσουπα, πείτε το κονσομέ, πείτε το ζωμό από κόκαλα, όλα είναι σχεδόν το ίδιο πράγμα. Αν και πιθανότατα δεν θα ενισχύσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα θα πρέπει να υπάρχει λόγος που τόσες πολλές κουλτούρες συμφωνούν ότι ένας καλός ζωμός είναι τόσο θρεπτικός. Ο ζωμός είναι στην πραγματικότητα γεμάτος ηλεκτρολύτες: νάτριο από το αλάτι και ασβέστιο, κάλιο και μαγνήσιο από τα οστά.

Χυμοί φρούτων χωρίς προσθήκη ζάχαρης

Ένα ποτήρι με χυμό ή σμούθι είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να πάρετε μερικά πολύτιμα διατροφικά στοιχεία ενώ καταπραΰνετε τον πονόλαιμο, αλλά παρακαλούμε αποφύγετε την πρόσθετη ζάχαρη, κάτι που θα κάνει τη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα πιο δύσκολη.

Φυλλώδη πράσινα λαχανικά

Όλοι γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει πρακτικά τίποτα πιο υγιεινό από τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και δεν υπάρχει διαφορά όταν είσαι άρρωστος. Αυτά τα λαχανικά (συμπεριλαμβανομένου του λάχανου, του σπανακιού και του νεροκάρδαμου) τείνουν να είναι γεμάτα μαγνήσιο, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην ανάρρωση της γρίπης. Χαμηλοί υδατάνθρακες, υψηλή θρεπτική αξία.

Λαχανικά χαμηλών υδατανθράκων με βιταμίνη C

Πολλές αρχές υποστηρίζουν ότι η βιταμίνη C μπορεί να καταπολεμήσει (ή ακόμα και να αποτρέψει) τις λοιμώξεις. Μερικοί άνθρωποι με διαβήτη χαίρονται να πίνουν μεγάλες ποσότητες φρούτων, αλλά μερικοί από εμάς –ειδικά εκείνοι από εμάς με διαβήτη τύπου 1– θέλουμε να αποφύγουμε τις αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα που μερικές φορές ακολουθούν. Αν ψάχνετε για βιταμίνη C, αξίζει να γνωρίζετε ότι υπάρχουν πολλές εκπληκτικές πηγές στην οικογένεια των λαχανικών. Δεν είναι μόνο πικάντικα ζουμερά φρούτα όπως τα πορτοκάλια. Οι πιπεριές και το μπρόκολο έχουν ακόμη περισσότερη βιταμίνη C από τα περισσότερα φρούτα, είτε το πιστεύετε είτε όχι.

Τσάι βοτάνων

Οι ειδικοί μας λένε να αποφεύγουμε τα μαύρα τσάγια, τα οποία περιέχουν καφεΐνη και μπορεί να συμβάλλουν στην αφυδάτωση. Αλλά τα αφεψήματα από βότανα προσφέρουν έναν καταπληκτικό τρόπο για να καταπραΰνουν το σώμα ενώ ενισχύουν την ενυδάτωση.

Άπαχη πρωτεΐνη

Μην ξεχνάτε την πρωτεΐνη σας. Όταν είστε άρρωστοι, το φαγητό μπορεί να μοιάζει με αγγαρεία, αλλά είναι σημαντικό να συνεχίσετε να προσφέρετε ενέργεια στο σώμα σας. Η άπαχη πρωτεΐνη –σκεφτείτε το στήθος κοτόπουλου ή τον τόνο– είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να γεμίσετε βασικά θρεπτικά συστατικά με πολύ ικανοποιητικό τρόπο.

Total
37
Shares
Σχετικά άρθρα