Το διατροφικό προφίλ του λωτού και τα οφέλη που προσφέρει  

Γιατί να βάλεις τον λωτό στην καθημερινή σου διατροφή
Γιατί να βάλεις τον λωτό στην καθημερινή σου διατροφή

Υπάρχει λόγος που ο λωτός (Διόσπυρος) καταναλώνεται εδώ και πολλά χρόνια από πολλούς διαφορετικούς πολιτισμούς. Χάρη στα πολύτιμα συστατικά που περιέχει, υποστηρίζει την υγεία του οργανισμού και προστατεύει από πολλές ασθένειες. Ο λωτός είναι ένα μοναδικό φρούτο εποχής, πλούσιο σε οφέλη για τον οργανισμό μας και με γλυκιά γεύση που μπορεί να το καταστήσει στο τέλειο εναλλακτικό μιας λιχουδιάς με μπόλικη ζάχαρη και λιπαρά. Στην αγορά μπορείτε να βρείτε τον κλασικό ελληνικό λωτό, που είναι πιο μικρόκαρπος και είναι γλυκός όταν είναι πολύ ώριμος και μαλακός, αλλά και τον εισαγόμενο λωτό Fuyu, που είναι σκληρός ακόµη και όταν είναι ώριµος, διαθέτει  γλυκιά γεύση και η υφή του ακροβατεί ανάµεσα σε µήλο και αχλαδόµηλο.

Ενέργεια: 118 kcal

Νερό: 130 γρ

Πρωτεΐνη: 1 γρ

Λιπαρά: 0,3 γρ

Υδατάνθρακες: 31 γρ

Φυτικές ίνες: 6 γρ

Ζάχαρα: 21 γρ

Ασβέστιο: 13 mg

Φώσφορος: 29 mg

Κάλιο: 270 mg

Χαλκός: 0,2 mg

Μαγγάνιο: 0,6 mg

Βιταμίνη Α: 136 mcg

Βιταμίνη C: 12,6 mg

Λυκοπένιο: 267 mcg

Λουτεΐνη & Ζεαξανθίνη: 1400 mcg

Ειδικότερα, είναι ευεργετικό για την υγεία των ματιών και την όραση, γεγονός που οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητά του σε βιταμίνη Α και σε αντιοξειδωτικά φυτοχημικά συστατικά (π.χ. λουτεΐνη).

Επιπλέον, προλαμβάνει την εμφάνιση διαφόρων ασθενειών, μέσω της προστασίας που παρέχει έναντι της οξειδωτικής βλάβης (αντιοξειδωτική δράση). Έχει αποδειχθεί, μάλιστα, ότι η κατανάλωσή του συμβάλλει στην υγεία της καρδιάς και στην προστασία από νευροεκφυλιστικές ασθένειες (π.χ. Αλτσχάιμερ).

Επιπλέον, υποστηρίζει την άμυνα του οργανισμού (ανοσοποιητικό ενισχυτικό) και προστατεύει από τις φλεγμονές (αντιφλεγμονώδη δράση), ενώ συμβάλλει έμμεσα στον έλεγχο του βάρους, καθώς περιέχει λίγες θερμίδες, οδηγεί γρήγορα σε κορεσμό και δρα κατά της δυσκοιλιότητας.

Τέλος, ο λωτός μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερόλης και στη διατήρηση υγιούς αρτηριακής πίεσης, ενώ προστατεύει από τον διαβήτη και την αθηροσκλήρωση.

Ο λωτός είναι επίσης πολύ θρεπτικός και χρησιμοποιείται από τα αρχαία χρόνια στην παραδοσιακή ιατρική (Αγιουρβέδα, κινέζικη ιατρική κ.λπ.). Σύμφωνα με έρευνα – αν και χρειάζονται περισσότερα ανθρώπινα δεδομένα – ο λωτός έχει τις ακόλουθες ιδιότητες:

Αντιοξειδωτικό

Αντιφλεγμονώδες

Αντιβακτηριδιακό

Αντιμυκητιακό

Αντιδιαβητικός

Αντιπυρετικός

Αντιδιαρροϊκό

Αποχρεμπτικό

Τα διατροφικά οφέλη του λωτού

Ο λωτός διαθέτει υψηλά επίπεδα βιταµίνης Α, που συµβάλλει στην καλή όραση και τη συνολική υγεία των ματιών, ενώ διαθέτει και 6 γραµµ. φυτικές ίνες ανά καρπό, γεγονός που βοηθά στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου.

Ως καρπός θεωρείται επίσης εξαιρετική πηγή:

Φλαβονοειδών που είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά, αλλά και B-καροτενίου και λυκοπενίου, ουσίες με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση ενάντια στις ελεύθερες ρίζες.

Επιπλέον, ο λωτός είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και δίνει λάμψη στο δέρμα.

Ταυτόχρονα, ως καρπός περιέχει διάφορες βιταμίνες της ομάδας Β (κυρίως θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, πυριδοξίνη και φολικό οξύ, ενώ στο ίδιο φρούτο συναντάμε ιχνοστοιχεία όπως το κάλιο, το μαγνήσιο και τη χολίνη.

Κάθε 100 γρ φρέσκου λωτού παρέχουν 70 θερμίδες στον οργανισμό μας, γεγονός που τον καθιστά σε μια εξαιρετική επιλογή για σνακ μέσα στην ημέρα.

Πώς συντηρούμε τους λωτούς

Φύλαξε τους λωτούς σε θερµοκρασία δωµατίου µέχρι να ωριµάσουν και µετά τοποθετήστε τους στο ψυγείο µέχρι να την κατανάλωσή τους. Συνήθως διατηρούνται για αρκετές εβδοµάδες και συνδυάζονται τέλεια με γιαούρτι.

Total
101
Shares
Σχετικά άρθρα