Τα επίπεδα βιταμίνης D στον εγκέφαλο συνδέονται με λιγότερη γνωστική έκπτωση

Διαβάστε μια νέα πρωτοποριακή μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Alzheimer’s & Dementia

Τα υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D στον εγκέφαλο συνδέονται με καλύτερη γνωστική λειτουργία σε ηλικιωμένους ενήλικες που αντιμετωπίζουν γνωστική έκπτωση, σύμφωνα με μια νέα πρωτοποριακή μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Alzheimer’s & Dementia.

Οι επιπτώσεις στην υγεία των επιπέδων βιταμίνης D στο αίμα έχουν αποτελέσει αντικείμενο πολλών προηγούμενων μελετών, οι οποίες έχουν τονίσει τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει αυτή η βιταμίνη στον διαβήτη και τις σχετικές παθήσεις. Η λήψη συμπληρώματος βιταμίνης D μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη του διαβήτη τύπου 1 όταν λαμβάνεται νωρίς και η λήψη τόσο ιχθυελαίου όσο και βιταμίνης D μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για αυτοάνοσα νοσήματα σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας. Η λήψη βιταμίνης D συνδέεται επίσης με χαμηλότερα επίπεδα A1C (ένα μέτρο μακροπρόθεσμου ελέγχου της γλυκόζης στο αίμα) σε άτομα με διαβήτη τύπου 2 και τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο για επώδυνη διαβητική νευροπάθεια. Η υψηλότερη πρόσληψη βιταμίνης D μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου, αν και η υψηλή πρόσληψη βιταμίνης D συνδέθηκε με κανένα πρόσθετο καρδιαγγειακό ή καρκινικό όφελος σε μια μελέτη – παρόλο που η ανεπάρκεια βιταμίνης D είναι γνωστό ότι αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις.

Η νέα μελέτη είναι μοναδική στο ότι εξέτασε τα επίπεδα βιταμίνης D στον εγκέφαλο ανθρώπων που πέθαναν ενώ συμμετείχαν στη μελέτη – όλοι οι ηλικιωμένοι που αξιολογούσαν περιοδικά τη γνωστική τους απόδοση. Αυτοί οι 290 συμμετέχοντες βίωναν όλοι κάποιο βαθμό γνωστικής έκπτωσης, αλλά κάποιοι περισσότερο από άλλους. Τα επίπεδα μιας μορφής βιταμίνης D (γνωστής ως 25-υδροξυβιταμίνη D) μετρήθηκαν σε τέσσερις διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου όταν πέθαναν οι συμμετέχοντες – μαζί με άλλους τύπους ανάλυσης εγκεφαλικού ιστού, όπως φυσικά σημεία της νόσου του Αλτσχάιμερ ή πολύ μικρά εγκεφαλικά επεισόδια.

Τα υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D στον εγκέφαλο συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας

Όπως σημειώθηκε σε ένα δελτίο τύπου για τη μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D στον εγκέφαλο συνδέονται με 25% έως 33% χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας (προχωρημένη γνωστική εξασθένηση) ή ήπιας γνωστικής εξασθένησης κατά τη στιγμή της τελευταίας αξιολόγησης, πριν πεθάνει ένας συμμετέχων. Αλλά τα επίπεδα της βιταμίνης D στον εγκέφαλο δεν συνδέονταν με φυσικά ευρήματα στον εγκέφαλο που μπορεί να αντανακλούν διαδικασίες που σχετίζονται με την άνοια, όπως η συσσώρευση πλάκας αμυλοειδούς ή βλάβη από εγκεφαλικά επεισόδια σε μικρά αιμοφόρα αγγεία. Αυτό σημαίνει, προς το παρόν, ότι δεν είναι σαφές πώς η βιταμίνη D μπορεί να παίζει ρόλο στην καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου.

«Η άνοια είναι πολυπαραγοντική και πολλοί από τους παθολογικούς μηχανισμούς που κρύβονται πίσω της δεν έχουν χαρακτηριστεί επαρκώς», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Kyla Shea, PhD, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Friedman School of Nutrition Science and Policy στο Πανεπιστήμιο Tufts, στο δελτίο τύπου. «Η βιταμίνη D θα μπορούσε να σχετίζεται με αποτελέσματα που δεν εξετάσαμε ακόμη, αλλά σχεδιάζουμε να μελετήσουμε στο μέλλον».

Οι συγγραφείς της μελέτης σημείωσαν ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να μάθουν πώς η πρόσληψη βιταμίνης D ή τα επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα συνδέονται με τα επίπεδα στον εγκέφαλο και εάν οποιεσδήποτε παρεμβάσεις αποδεικνύονται αποτελεσματικές στη μείωση του κινδύνου γνωστικής έκπτωσης. Εν τω μεταξύ, είναι σημαντικό να μη λαμβάνετε περισσότερη βιταμίνη D από αυτή που συνιστά ο γιατρός σας, καθώς οι υψηλές δόσεις έχουν συνδεθεί με ορισμένους κινδύνους για την υγεία και είναι απίθανο να προσφέρουν σημαντικά πρόσθετα οφέλη.

Total
8
Shares
Σχετικά άρθρα
ανοσοποιητικό σύστημα
Περισσότερα

Με αφορμή την Διεθνή Ημέρα Ανοσολογίας, σας παρουσιάζουμε μερικούς τρόπους για να ενδυναμώσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα

Η 29η Απριλίου είναι η Διεθνής Ημέρα Ανοσολογίας.  Η Ανοσολογία είναι ο κλάδος των βιοιατρικών επιστημών που μελετά την ικανότητα του…
Απλές συμβουλές που μπορείς να εφαρμόσεις στην περίπτωση κρυολογήματος, για να ανακουφιστείς γρήγορα από τα δυσάρεστα συμπτώματά του με εντελώς φυσικούς τρόπους
Περισσότερα

Τρεις απλοί φυσικοί τρόποι για να ανακουφιστείς από τα συμπτώματα του κρυολογήματος

Απλές συμβουλές που μπορείς να εφαρμόσεις στην περίπτωση κρυολογήματος, για να ανακουφιστείς γρήγορα από τα δυσάρεστα συμπτώματά του με εντελώς φυσικούς τρόπους