Όλα όσα θες να ξέρεις για την ύφεση διαβήτη τύπου 2

Είναι εφικτή η ύφεση του διαβήτη τύπου 2 και πώς μπορεί να επιτευχθεί
Είναι εφικτή η ύφεση του διαβήτη τύπου 2 και πώς μπορεί να επιτευχθεί

Τόσο ο διαβήτης τύπου 1 όσο και ο διαβήτης τύπου 2 ονομάζονται συχνά χρόνιες ασθένειες, που σημαίνει ότι είναι καταστάσεις που διαρκούν τουλάχιστον ένα χρόνο και «απαιτούν συνεχή ιατρική φροντίδα ή περιορισμένες δραστηριότητες της καθημερινής ζωής ή και τα δύο», λέει το CDC (Κέντρα Ελέγχου Νοσημάτων Πρόληψη). Άλλα παραδείγματα χρόνιων ασθενειών περιλαμβάνουν καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικό επεισόδιο, καρκίνο και αρθρίτιδα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι χρόνιες ασθένειες μπορεί να επιδεινωθούν με την πάροδο του χρόνου. Οι χρόνιες ασθένειες μπορούν να ελεγχθούν ή να αντιμετωπιστούν, αλλά δεν θεραπεύονται.

Διαβήτης τύπου 2

Σε αντίθεση με τον ομόλογό του, τον διαβήτη τύπου 1, ο διαβήτης τύπου 2 προκύπτει από έναν αριθμό παραγόντων –συμπεριλαμβανομένου του υπερβολικού βάρους ή της παχυσαρκίας, ακολουθώντας μια δίαιτα που αποτελείται από επεξεργασμένα τρόφιμα, επεξεργασμένους υδατάνθρακες και ανθυγιεινά λίπη, κάπνισμα, έχοντας υψηλή ποσότητα λίπους γύρω από τη μέση, έλλειψη φυσικής δραστηριότητας και έχοντας υψηλά επίπεδα λιπιδίων στο αίμα (χοληστερόλη και τριγλυκερίδια). Άλλοι παράγοντες κινδύνου είναι το οικογενειακό ιστορικό, η ύπαρξη μιας συγκεκριμένης εθνικής ή φυλετικής ομάδας και η ηλικία προφανώς.

Ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί να προληφθεί χρησιμοποιώντας αποδεδειγμένες εφικτές αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως μια μικρή απώλεια βάρους και τακτική σωματική δραστηριότητα. Τα άτομα που έχουν προδιαβήτη ή διατρέχουν κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 ενθαρρύνονται να συμμετάσχουν σε ένα πρόγραμμα που ονομάζεται Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης Διαβήτη (DPP). Και τα άτομα που έχουν προδιαβήτη μπορούν να αναστρέψουν την κατάστασή τους με τη βοήθεια αλλαγής τρόπου ζωής και συμπεριφοράς.

Αναστροφή, ύφεση και θεραπεία

Οι όροι «θεραπεία», «αναστροφή» και «ύφεση» χρησιμοποιούνται συχνά εναλλακτικά όταν πρόκειται για διαβήτη τύπου 2. Μερικοί άνθρωποι ισχυρίζονται ότι ο διαβήτης τύπου 2 τους έχει πράγματι «θεραπευθεί», αν και τις περισσότερες φορές οι άνθρωποι μιλούν για «αντίστροφη». Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στο τι πραγματικά σημαίνουν αυτοί οι όροι.

Θεραπεία

Τι σημαίνει εάν κάποιος θεραπευθεί από τη χρόνια πάθησή του; Όσον αφορά τον καρκίνο, για παράδειγμα, το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου θεωρεί ότι ο καρκίνος θεραπεύεται όταν «δεν υπάρχουν ίχνη του καρκίνου σας μετά τη θεραπεία και ο καρκίνος δεν θα επανέλθει ποτέ». Προφανώς, ο διαβήτης είναι διαφορετικός από τον καρκίνο, αλλά με μερικές τροποποιήσεις, αυτός ο ορισμός θα μπορούσε να ισχύει για τον διαβήτη τύπου 2. Με άλλα λόγια, ο διαβήτης θα «θεραπευόταν» εάν είχε υποχωρήσει με τη θεραπεία, δεν χρειάζεται άλλη θεραπεία και δεν θα επανέλθει. Δυστυχώς, δεν υπάρχουν εγγυήσεις (προς το παρόν) ότι ο διαβήτης τύπου 2 δεν θα επανέλθει ποτέ. Έτσι, οι περισσότεροι επαγγελματίες υγείας αποφεύγουν να χρησιμοποιούν τον όρο «θεραπεία».

Αναστροφή έναντι ύφεσης

Οι όροι «αναστροφή» και «ύφεση» συχνά χρησιμοποιούνται ελεύθερα εναλλακτικά. Ένα πρόγραμμα, το Virta Health, εστιάζει στο «να βοηθήσει τους ανθρώπους να αντιστρέψουν τον διαβήτη τύπου 2 και άλλες χρόνιες παθήσεις», κάνοντας το με τη χρήση της τεχνολογίας, της επιστήμης της διατροφής και της συνεχούς φροντίδας από γιατρούς και ειδικούς στη συμπεριφορά.

Ωστόσο, η American Diabetes Association, η Endocrine Society, Diabetes UK και η European Association for the Study of Diabetes προτιμούν να χρησιμοποιούν τον όρο «ύφεση». Τον περασμένο μήνα, αυτοί οι οργανισμοί δημοσίευσαν μια κοινή μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε από κοινού στα περιοδικά Diabetes Care, Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, Diabetologia και Diabetic Medicine. Ο ιστότοπος της Αμερικανικής Διαβητολογικής Εταιρείας αναφέρει ότι «Τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 μπορούν να επιτύχουν «ύφεση» διατηρώντας φυσιολογικά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα για τουλάχιστον τρεις μήνες χωρίς να λαμβάνουν φάρμακα για τον διαβήτη». Ακολουθούν ορισμένα από τα κριτήρια που έχουν παραθέσει οι συγγραφείς της μελέτης, όπως περιγράφονται στον ιστότοπο της Αμερικανικής Διαβητολογικής Εταιρείας:

Η ύφεση είναι μια HbA1c (A1C, μέση γλυκόζη αίματος) μικρότερη από 6,5% τουλάχιστον τρεις μήνες μετά τη διακοπή της φαρμακευτικής αγωγής για τον διαβήτη.

Εάν η HbA1c δεν είναι αξιόπιστη, μπορεί να χρησιμοποιηθεί γλυκόζη πλάσματος νηστείας μικρότερη από 126 mg/dl ή εκτιμώμενη HbA1c μικρότερη από 6,5% που υπολογίζεται από τις τιμές CGM.

Ο έλεγχος της HbA1c για την τεκμηρίωση της ύφεσης θα πρέπει να γίνεται πριν από την παρέμβαση και όχι νωρίτερα από τρεις μήνες μετά την έναρξη της παρέμβασης ή τη διακοπή της φαρμακευτικής αγωγής.

Οι επακόλουθες εξετάσεις για τον προσδιορισμό της μακροχρόνιας διατήρησης της ύφεσης θα πρέπει να γίνονται τουλάχιστον ετησίως, μαζί με έλεγχο για πιθανές επιπλοκές του διαβήτη.

Γιατί να μην χρησιμοποιήσετε τον όρο «αντιστροφή», λοιπόν; Η αναστροφή σημαίνει ότι η βελτίωση του γλυκαιμικού ελέγχου είναι μόνιμη και αυτή τη στιγμή, η μονιμότητα δεν αποτελεί εγγύηση.

Φτάνοντας σε ύφεση

Αυτά είναι ενθαρρυντικά νέα, αν και δεν θα μπορούν όλοι με διαβήτη τύπου 2 να είναι σε ύφεση. Ωστόσο, οποιαδήποτε βελτίωση στα επίπεδα σακχάρου και A1C στο αίμα, καθώς και απώλεια βάρους, εάν χρειάζεται, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου μακροχρόνιων επιπλοκών όπως καρδιακές και νεφρικές παθήσεις, προβλήματα στα μάτια και νευρικές βλάβες. Επιπλέον, οι βελτιώσεις στον έλεγχο της γλυκόζης συνήθως σημαίνουν μείωση του αριθμού ή/και της ποσότητας των φαρμάκων για τον διαβήτη που πρέπει να πάρετε (αυτό σημαίνει λιγότερα χρήματα που πρέπει να ξοδέψετε, καθώς και λιγότερες πιθανές παρενέργειες που πρέπει να αντιμετωπίσετε).

Πώς φτάνουν οι άνθρωποι σε ύφεση;

Ένας από τους κύριους παράγοντες είναι η σημαντική απώλεια βάρους. Η κλινική δοκιμή ύφεσης διαβήτη (DiRECT) εξέτασε εάν η εντατική διαχείριση βάρους θα επιτύχει ύφεση του διαβήτη τύπου 2. Αυτή η μελέτη έδειξε ότι το 86% των συμμετεχόντων που έχασαν περισσότερα από 33 κιλά «ανέστρεψαν» τον διαβήτη τους και περισσότεροι από τους μισούς που έχασαν μεταξύ 22 και 33 κιλών παρουσίασαν ύφεση.

Προκειμένου να συμβεί ύφεση, το λίπος μέσα στο ήπαρ και το πάγκρεας πρέπει να επανέλθει σε κανονικές ποσότητες. Άλλοι ερευνητές πιστεύουν ότι η επίτευξη απώλειας βάρους 10% έως 15% βοηθά στην επανενεργοποίηση των βήτα κυττάρων στο πάγκρεας (αυτά είναι τα κύτταρα που παράγουν την ινσουλίνη). Τα δομημένα προγράμματα απώλειας βάρους, τα προγράμματα διατροφής με χαμηλούς υδατάνθρακες και η βαριατρική χειρουργική είναι μερικοί από τους τρόπους που βοηθούν στην επίτευξη απώλειας βάρους.

Δεν μπορούν όλοι να φτάσουν σε ύφεση. Όσο περισσότερο έχετε διαβήτη τύπου 2, τόσο πιο δύσκολο μπορεί να είναι να το κάνετε. Ωστόσο, μιλήστε με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης σχετικά με την επίτευξη ύφεσης και τις δικές σας ατομικές περιστάσεις. Προσπαθήστε να μην αποθαρρυνθείτε εάν δεν συμβεί για εσάς – να θυμάστε ότι οποιαδήποτε απώλεια βάρους μπορεί να αποφέρει τόσα πολλά οφέλη για την υγεία και βελτιώσεις στην ποιότητα ζωής.

Total
1
Shares
Σχετικά άρθρα