10 τρόφιμα για να ρίξεις τη χοληστερόλη με φυσικό τρόπο

Τι να καταναλώσεις άφοβα, φροντίζοντας για την υγεία σου
Τι να καταναλώσεις άφοβα, φροντίζοντας για την υγεία σου

Αν αντιμετωπίζεις κι εσύ πρόβλημα αυξημένης χοληστερόλης, τότε τι καλύτερο από το να συμβάλεις στη μείωσή της μέσα από τη διατροφή σου, επιλέγοντας πεντανόστιμες και υγιεινές τροφές προς αυτή την κατεύθυνση. Να λοιπόν 10 προτάσεις που μπορείς να βάλεις άφοβα στο καθημερινό σου διαιτολόγιο.

Βρόμη

Εάν το πρωινό σου γεύμα περιέχει δύο μερίδες βρόμης, η χοληστερόλη LDL μπορεί να μειωθεί ακόμη και κατά 5,3% σε μόλις 6 εβδομάδες συστηματικής κατανάλωσής της. Το κλειδί για αυτό το είναι η β-γλυκάνη, μια ουσία που αυτή περιέχει και που απορροφά την LDL από το σώμα.

Σολομός και λιπαρά ψάρια

Τα Ω-3 λιπαρά που διαθέτει ο σολομός και λιπαρά ψάρια στο σύνολό τους συμβάλουν στη μείωση της χοληστερόλης. Σύμφωνα με έρευνα, αντικαθιστώντας τα κορεσμένα λίπη με Ω-3 λιπαρά οξέα, όπως εκείνα που βρίσκονται στις σαρδέλες, αυξάνουμε την καλή χοληστερόλη(HDL) έως και 4%.

Ανάλατοι ξηροί καρποί

Καρύδια, αμύγδαλα και κάσιους αποτελούν μια ιδανική επιλογή για τη μείωση της χοληστερόλης, όταν αυτοί καταναλώνονται με μέτρο (προσοχή στις θερμίδες τους) αλλά και ανάλατοι. Η ποσότητά τους δε θα πρέπει να ξεπερνά περίπου ένα σφηνάκι σε ημερήσια βάση.

Αβοκάντο

Το αβοκάντο είναι μια πλούσια πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, ένα είδος λίπους που μπορεί πραγματικά να βοηθήσει στην αύξηση της HDL-χοληστερόλης, όσο παράλληλα μειώνει την LDL. Προσοχή ωστόσο στην ποσότητα και τη συχνότητα κατανάλωσής του.

Φασόλια

Μόλις ½ φλιτζανιού φασόλια μειώνει την ολική χοληστερόλη συμπεριλαμβανομένης και της LDL στον οργανισμό μας έως και 8%. Οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτά επιβραδύνουν το ρυθμό και την ποσότητα της απορρόφησης της χοληστερόλης σε ορισμένα τρόφιμα, γι’ αυτό και είναι θαυματουργές.

Σπανάκι

Το σπανάκι είναι πλούσιο σε λουτεΐνη, μια χρωστική που βοηθά στην προστασία από την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, την κύρια αιτία της τύφλωσης. Η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε λουτεΐνη (1/2 φλιτζάνι) σε καθημερινή βάση προστατεύει από καρδιακή προσβολή, βοηθώντας τα αρτηριακά τοιχώματα να προστατευτούν από εισβολείς χοληστερόλης που προκαλούν απόφραξη.

Σκόρδο

Το σκόρδο βοηθά στην μείωση της χοληστερόλης, στην πρόληψη των θρόμβων στο αίμα, στη μείωση της αρτηριακής πίεσης ενώ συμβάλλει και στην προστασία έναντι των λοιμώξεων. Επιπλέον, βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πλάκας σε πρώιμο στάδιο, εμποδίζοντας τα σωματίδια της χοληστερόλης να προσκολλήσουν στα τοιχώματα των αρτηριών. 

Σοκολάτα

Η σοκολάτα είναι αντιοξειδωτική ενώ βοηθά παράλληλα στην οικοδόμηση των επιπέδων της HDL χοληστερόλης. Η σοκολάτα υγείας με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο είναι φυσικά η καλύτερη επιλογή, καθώς διαθέτει περισσότερες από 3 φορές περισσότερα αντιοξειδωτικά, τα οποία εμποδίζουν τα αιμοπετάλια να κολλήσουν μεταξύ τους.

Μαργαρίνη

Η μαργαρίνη με φυτικές στερόλες, θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερόλης αντί της χρήσης βουτύρου, καθώς μια δίαιτα υψηλότερη σε φυτικές στερόλες είναι σε θέση να μειώσει την ολική χοληστερόλη στον οργανισμό μιας γυναίκας κατά 3,5%.

Ελαιόλαδο

Το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα που μειώνουν τη χοληστερόλη LDL και αποτελεί την καλύτερη λιπαρή ουσία για πλούσια γεύση σε σαλάτες, ψαρινάρες και ψήσιμο κρεατικών. Προτιμάται φυσικά το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο.

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα