Τα μοβ λαχανικά και οι κόνδυλοι έχουν αντιδιαβητικές ιδιότητες

Οι ανθοκυανίνες στα φυτά έχουν ιδιότητες που μειώνουν τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, δείχνει ένα νέο άρθρο ανασκόπησης
Οι ανθοκυανίνες στα φυτά έχουν ιδιότητες που μειώνουν τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, δείχνει ένα νέο άρθρο ανασκόπησης

Οι κόκκινες, μοβ και μπλε χρωστικές στα φρούτα, τα λαχανικά και στους κόνδυλους που ονομάζονται ανθοκυανίνες μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο διαβήτη επηρεάζοντας τον ενεργειακό μεταβολισμό, τη μικροχλωρίδα του εντέρου και τη φλεγμονή. Ένα νέο άρθρο ανασκόπησης που συγκρίνει τα αποτελέσματα της έρευνας στο θέμα δείχνει ότι η ευεργετική επίδραση των ανθοκυανινών στον διαβήτη τύπου 2 αυξάνεται εάν η ανθοκυανίνη ακυλιωθεί, πράγμα που σημαίνει ότι μια ομάδα ακυλίου προστίθεται στα τμήματα σακχάρου της ανθοκυανίνης.

Μεγάλη ποσότητα ακυλιωμένων ανθοκυανινών μπορεί να βρεθεί στις μοβ πατάτες, στις μοβ γλυκοπατάτες, στα ραπανάκια, στα μοβ καρότα και στα κόκκινα λάχανα, ενώ τα μύρτιλλα και οι μουριές περιέχουν κυρίως μη ακυλιωμένες ανθοκυανίνες. Οι ακυλιωμένες ανθοκυανίνες απορροφώνται ελάχιστα στην πέψη, αλλά έχουν προβιοτικές ιδιότητες και μειώνουν τον κίνδυνο διαβήτη πιο αποτελεσματικά από τις μη ακυλιωμένες ανθοκυανίνες.

«Οι μελέτες έχουν δείξει ότι, εκτός από την αλλαγή των φυσικών και χημικών ιδιοτήτων, η ακυλίωση επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο απορροφώνται και μεταβολίζονται οι ανθοκυανίνες», λέει ο μεταδιδακτορικός ερευνητής Kang Chen στη Μονάδα Επιστημών Τροφίμων του Πανεπιστημίου Turku στη Φινλανδία.

Οι ακυλιωμένες ανθοκυανίνες είναι πιο αποτελεσματικά αντιοξειδωτικά από τις μη ακυλιωμένες ανθοκυανίνες και μπορούν επίσης να βελτιώσουν τον εντερικό φραγμό που επιτρέπει την απορρόφηση των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών. Επιπλέον, οι ακυλιωμένες ανθοκυανίνες διατηρούν την ομοιόσταση της μικροχλωρίδας του εντέρου, καταστέλλουν τις προφλεγμονώδεις οδούς και ρυθμίζουν τον μεταβολισμό της γλυκόζης και των λιπιδίων.

«Ο γονότυπος του φυτού καθορίζει το είδος των ανθοκυανινών που παράγουν. Γενικά, τα μοβ λαχανικά περιέχουν πολλές ακυλιωμένες ανθοκυανίνες. Επίσης, οι μοβ πατάτες, ειδικά η φινλανδική ποικιλία που ονομάζεται “Synkeä Sakari”, είναι άφθονη σε ακυλιωμένες ανθοκυανίνες», εξήγησε ο Chen.

Οι ακυλιωμένες ανθοκυανίνες ταξιδεύουν μέσω του σώματός μας από την ανώτερη γαστρεντερική οδό προς το κόλον όπου μεταβολίζονται από τη μικροχλωρίδα του εντέρου. Οι μεταφορείς γλυκόζης εμπλέκονται στην απορρόφηση της ανθοκυανίνης, αλλά διαφορετικοί μεταφορείς γλυκόζης είναι υπεύθυνοι για την απορρόφηση των ακυλιωμένων και μη ακυλιωμένων ανθοκυανινών. Οι ακυλιωμένες και μη ακυλιωμένες ανθοκυανίνες έχουν επίσης διαφορετικές επιπτώσεις στα ένζυμα που εμπλέκονται στο μεταβολισμό.

«Η τελευταία έρευνα έδειξε ότι οι ακυλιωμένες και μη ακυλιωμένες ανθοκυανίνες μπορούν να επηρεάσουν τον διαβήτη τύπου 2 με διαφορετικούς τρόπους», συνοψίζει ο Chen.

Πηγή

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Η -συχνή- κατανάλωση κόκκινου κρέατος συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης Διαβήτη τύπου 2
Περισσότερα

Η -συχνή- κατανάλωση κόκκινου κρέατος συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης Διαβήτη τύπου 2

Η κατανάλωση κόκκινου κρέατος συχνότερα από μία φορά την εβδομάδα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για εμφάνιση Διαβήτη…