Γιατί είναι καλό το χούμους για άτομα με διαβήτη;

Οφέλη κι ιδιότητες που κάνουν το χούμους ιδανικό σνακ για διαβητικούς
Οφέλη κι ιδιότητες που κάνουν το χούμους ιδανικό σνακ για διαβητικούς

Τα άτομα με διαβήτη πρέπει να διατηρούν σταθερά τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Ορισμένα τρόφιμα υποστηρίζουν αυτή τη σταθερότητα, ενώ άλλα προκαλούν γρήγορες αυξήσεις της γλυκόζης στο αίμα. Πριν φάτε ένα συγκεκριμένο φαγητό, είναι σημαντικό να αμφισβητήσετε το θρεπτικό του περιεχόμενο.

Το χούμους είναι ένα διάσημο ντιπ, άλειμμα και αλμυρό ορεκτικό που έχει γίνει εξαιρετικά δημοφιλές σε όλο τον κόσμο. Έχει ένα πλήρες προφίλ μακροθρεπτικών συστατικών, με υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και υγιή λίπη. Το ερώτημα είναι: είναι ένα ασφαλές στοίχημα για άτομα με διαβήτη;

Είναι το χούμους καλό για τον διαβήτη;

Ναι, το χούμους είναι ένα υπέροχο σνακ για άτομα με διαβήτη. Έχει εξαιρετικά χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη που δεν θα προκαλέσει αιχμές στη γλυκόζη του αίματος. Το χούμους αφομοιώνεται πιο αργά από άλλους υδατάνθρακες, προκαλώντας σταδιακή αύξηση της περιεκτικότητας σε σάκχαρο στο αίμα. Είναι φορτωμένο με σημαντικά θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων των μονοακόρεστων λιπαρών που είναι υγιεινά για την καρδιά που συνιστά η ADA για άτομα με διαβήτη.

Το χούμους είναι μια τέλεια πηγή φυτικής πρωτεΐνης. Μια φυτική διατροφή μπορεί να ωφελήσει τα άτομα με διαβήτη, καθώς μπορεί να βελτιώσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη και να προωθήσει την απώλεια βάρους. Η περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες ενθαρρύνει επίσης τη διατήρηση του βάρους και τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα

Το χούμους αυξάνει το σάκχαρο στο αίμα;

Όχι, η κατανάλωση χούμους δεν θα αυξήσει το σάκχαρο στο αίμα σας. Στην πραγματικότητα, μπορεί να υποστηρίξει υγιή επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Τα ρεβίθια και άλλα όσπρια θεωρούνται τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Καθώς το χούμους παρασκευάζεται κυρίως από ρεβίθια, έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (GI). Τα τρόφιμα με χαμηλό GI δεν προκαλούν αιχμές στη γλυκόζη του αίματος.

Τι είναι το χούμους;

Το χούμους είναι ένα νόστιμο ντιπ που φτιάχνεται από πολτοποιημένα ρεβίθια, ελαιόλαδο, ταχίνι, σκόρδο, χυμό λεμονιού και άλλα μπαχαρικά. Είναι ένα πιάτο της Μέσης Ανατολής που τρώγεται παραδοσιακά με πίτα, αλλά είναι απίστευτα ευέλικτο. Πολλοί άνθρωποι τρώνε χούμους με λαχανικά, πατατάκια και κράκερ ολικής αλέσεως. Λειτουργεί επίσης ως σάλτσα ή dressing σε πιάτα ζυμαρικών και σαλάτες.

Το χούμους είναι μια απλή και υγιεινή προσθήκη στη διατροφή σας καθώς είναι γεμάτο βιταμίνες και μέταλλα. Είναι μια εξαιρετική πηγή φυτικής πρωτεΐνης και είναι απαλλαγμένο από κοινά αλλεργιογόνα τροφίμων, καθιστώντας το χούμους μια εξαιρετική επιλογή για τους περισσότερους ανθρώπους.

Διατροφική αξία του χούμους

Το χούμους είναι γεμάτο με απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Παρέχει μια θαυμάσια πηγή διαιτητικών ινών, υγιεινών λιπών και πρωτεΐνης. Αν και ένα σνακ πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, το χούμους είναι μια τροφή με πολλές θερμίδες. Είναι εύκολο να γυαλίσετε από μια μπανιέρα, γι’ αυτό προσέξτε το μέγεθος της μερίδας σας για να παρακολουθείτε τις θερμίδες σας.

Παρακάτω είναι η διατροφική αξία μιας μερίδας 100g χούμους.

Καθαροί υδατάνθρακες 9,5 γρ

Συνολικοί Υδατάνθρακες 15 γρ

Λίπη 17,8 γρ

Πρωτεΐνη 7,78 γρ

Θερμίδες 237

Ίνες 5,5 γρ

Ζάχαρη 0,62 γρ

Γλυκαιμικός δείκτης 6

Αξίζει να σημειωθεί ότι το χούμους παρέχει επίσης πολλές άλλες βιταμίνες και μέταλλα, όπως μαγγάνιο, χαλκό, φυλλικό οξύ, ασβέστιο, μαγνήσιο και φώσφορο.

Γλυκαιμικός δείκτης χούμους

Ο γλυκαιμικός δείκτης του χούμους είναι 6, καθιστώντας το χούμους μια τροφή πολύ χαμηλού GI. Το χούμους δεν ανεβάζει το σάκχαρο στο αίμα σας όπως άλλες τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες παρά τη σχετικά υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες.

Χάρη στα ρεβίθια, το χούμους περιέχει αρκετές φυτικές ίνες και πρωτεΐνες που βοηθούν στην εξισορρόπηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα σας.

Τα οφέλη του χούμους για τον διαβήτη

Υπάρχουν πολλά οφέλη για την υγεία του χούμους για τα άτομα με διαβήτη. Εάν δεν είναι ήδη στη λίστα με τα ψώνια σας, εδώ είναι 3 λόγοι για να συμπεριλάβετε το χούμους ως μέρος του διαβητικού σας προγράμματος γευμάτων.

Βοηθά στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα

Η κατανάλωση χούμους βελτιώνει την όρεξη, τον κορεσμό και τον γλυκαιμικό έλεγχο. Η ενσωμάτωση του χούμους και των συστατικών του στην αμερικανική διατροφή μπορεί να βελτιώσει τη συνολική ποιότητα της διατροφής όταν αντικαθιστά τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λίπη.

Τα άτομα με διαβήτη μπορούν να απολαμβάνουν με ασφάλεια το χούμους χωρίς να ανησυχούν για τα σάκχαρα στο αίμα τους. Ο συνδυασμός χούμους με λαχανικά φιλικά προς τον διαβήτη αποτελεί ένα ιδανικό σνακ με χαμηλούς υδατάνθρακες.

Υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες

Μια μερίδα χούμους 100 γραμμαρίων έχει 5,5 γραμμάρια φυτικών ινών. Οι διαιτητικές ίνες είναι απαραίτητες για την υγεία του εντέρου. Υποστηρίζει την πέψη, αποτρέπει τη δυσκοιλιότητα, σας κρατά τακτικούς και τροφοδοτεί τα υγιή βακτήρια στο έντερο σας.

Για τα άτομα με διαβήτη, μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες είναι εξαιρετική γιατί βοηθά στον έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα και στη διαχείριση βάρους – δύο ζωτικά στοιχεία για τον έλεγχο του διαβήτη. Εάν θέλετε να χάσετε βάρος, οι φυτικές ίνες σας κρατούν χορτάτους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα καθώς ταξιδεύουν αργά μέσα από το στομάχι.

Προστατεύει από καρδιακές παθήσεις

Το χούμους είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά υγιεινά για την καρδιά. Αυτά τα λίπη είναι γνωστά ως καλά λιπαρά επειδή βοηθούν στην προστασία της καρδιάς μειώνοντας τα επίπεδα της LDL (κακής) χοληστερόλης και διατηρώντας σταθερά τα επίπεδα της HDL (καλής) χοληστερόλης.

Τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης LDL, γνωστά ως υπερχοληστερολαιμία, αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικών επεισοδίων και καρδιαγγειακών επεισοδίων. Η αντικατάσταση των κορεσμένων με ακόρεστα λίπη μπορεί να υποστηρίξει την υγεία της καρδιάς και να μειώσει τους κοινούς παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με τις καρδιακές παθήσεις.

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Διατροφολόγος με Διαβήτη τύπου 1 μοιράζεται τις 5 διατροφικές επιλογές
Περισσότερα

Διατροφολόγος με Διαβήτη τύπου 1 μοιράζεται τις 5 κορυφαίες διατροφικές επιλογές της για σωστή ρύθμιση του σακχάρου

«Εδώ είναι τα τρόφιμα που τρώω -και τα τρόφιμα που προσπαθώ να περιορίσω- για να βοηθήσουν στη διαχείριση…