Πρώιμες καρδιαγγειακές παθήσεις συνδέονται με ταχύτερη γνωστική παρακμή

Η πρόωρη ανάπτυξη καρδιαγγειακής νόσου συνδέεται με προηγούμενα σημάδια γνωστικής έκπτωσης, σύμφωνα με μια νέα ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Neurology

Μια σειρά από μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα με διαβήτη διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για γνωστική έκπτωση και άνοια (προχωρημένη γνωστική εξασθένηση). Ωστόσο, η έρευνα έχει επίσης επισημάνει τρόπους με τους οποίους τα άτομα με διαβήτη μπορεί να είναι σε θέση να βοηθήσουν στην πρόληψη ή την καθυστέρηση της γνωστικής εξασθένησης, ξεκινώντας με τον καλό έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα. Ένας αριθμός παραγόντων του τρόπου ζωής μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για άνοια, συμπεριλαμβανομένης της αρκετής σωματικής δραστηριότητας, της αποφυγής υπερεπεξεργασμένων τροφών, της μεσογειακής διατροφής και της κατανάλωσης τροφών πλούσιων σε αντιοξειδωτικά. Ορισμένα φάρμακα για τον διαβήτη τύπου 2 έχουν επίσης συνδεθεί με υψηλότερο ή χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας.

Για την τελευταία ανάλυση, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από μια μελέτη που ονομάζεται Ανάπτυξη Κινδύνου Στεφανιαίας Αρτηρίας σε Νέους Ενήλικες, της οποίας οι συμμετέχοντες ήταν ηλικίας 18 έως 30 ετών όταν συμμετείχαν στη μελέτη το 1985-1986. Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν για έως και 30 χρόνια και δόθηκαν πολλά διαφορετικά είδη γνωστικών τεστ στο τέλος της περιόδου παρακολούθησης. Από τους 3.146 συμμετέχοντες, μια μικρότερη ομάδα 656 υποβλήθηκε επίσης σε μαγνητική τομογραφία του εγκεφάλου τους για να αναζητήσει σημάδια αλλαγών στη λευκή ουσία, που μπορεί να υποδηλώνουν μεγαλύτερο γνωστικό κίνδυνο. Οι ερευνητές όρισαν την πρόωρη καρδιαγγειακή νόσο ως το ιατρικό αρχείο που δείχνει στεφανιαία νόσο (CAD), νόσο της καρωτίδας, συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, περιφερική αρτηριακή νόσο ή εγκεφαλικό επεισόδιο πριν από την ηλικία των 60 ετών.

Η πρόωρη καρδιαγγειακή νόσος συνδέεται με χειρότερη γνωστική λειτουργία

Κατά τη στιγμή της γνωστικής αξιολόγησης παρακολούθησης, η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν 55 και 147 (5%) είχαν αναπτύξει πρόωρη καρδιαγγειακή νόσο. Μετά από προσαρμογή για διάφορους παράγοντες που θα μπορούσαν ενδεχομένως να επηρεάσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου –συμπεριλαμβανομένης της ηλικίας, του φύλου, του επιπέδου εκπαίδευσης, του εισοδήματος, των καταθλιπτικών συμπτωμάτων και της φυσικής δραστηριότητας– οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η πρόωρη καρδιαγγειακή νόσος συνδέθηκε με χειρότερη γνωστική λειτουργία σε τέσσερις στις πέντε περιοχές. Αυτοί οι συμμετέχοντες είχαν σημαντικά χειρότερα αποτελέσματα στους τομείς της παγκόσμιας γνώσης, της λεκτικής μνήμης, της ταχύτητας επεξεργασίας και της εκτελεστικής λειτουργίας.

Μεταξύ των 2.722 συμμετεχόντων που υποβλήθηκαν σε γνωστική αξιολόγηση μετά από 25 και 30 χρόνια, το ποσοστό γνωστικής έκπτωσης ήταν 13% μεταξύ εκείνων με πρόωρη καρδιαγγειακή νόσο, σε σύγκριση με 5% μεταξύ εκείνων χωρίς πρόωρη καρδιαγγειακή νόσο, όπως σημειώνεται σε άρθρο για τη μελέτη σε διάστημα πέντε ετών, η πρόωρη καρδιαγγειακή νόσος συνδέθηκε με 3,07 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο για γνωστική έκπτωση.

Στη μικρότερη ομάδα συμμετεχόντων που υποβλήθηκαν σε σαρώσεις εγκεφάλου, η πρόωρη καρδιαγγειακή νόσος συνδέθηκε με μεγαλύτερη υπερένταση λευκής ουσίας (βλάβες στη λευκή ουσία του εγκεφάλου) και υψηλότερη μέση διάχυση λευκής ουσίας (ένα μέτρο απώλειας δομικής ακεραιότητας). Αυτές οι μετρήσεις σάρωσης εγκεφάλου παρέμειναν σημαντικές ακόμη και αφού οι ερευνητές προσάρμοσαν τους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου και απέκλεισαν συμμετέχοντες με ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου, το οποίο μπορεί να επηρεάσει άμεσα τη λειτουργία και τη δομή του εγκεφάλου.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η πρόωρη καρδιαγγειακή νόσος συνδέεται με χειρότερη γνωστική υγεία στη μέση ηλικία, ακόμη και όταν το εγκεφαλικό αποκλείεται ως παράγοντας και μετά από προσαρμογή για ορισμένους παράγοντες που είναι γνωστό ότι συμβάλλουν στην καρδιαγγειακή νόσο. «Η πρόληψη [καρδιαγγειακών παθήσεων] στην πρώιμη ενήλικη ζωή μπορεί να καθυστερήσει την έναρξη της γνωστικής έκπτωσης και να προάγει την υγεία του εγκεφάλου κατά τη διάρκεια της ζωής», τόνισαν.

Earlier Cardiovascular Disease Linked to Faster Cognitive Decline – DSM (diabetesselfmanagement.com)

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα