Η συμπεριφορική παρέμβαση βελτιώνει τον ύπνο σε ενήλικες με διαβήτη τύπου 1, σύμφωνα με μια νέα μελέτη

Mια παρέμβαση συμπεριφοράς προσανατολισμένη στον ύπνο είχε βελτιωμένα αποτελέσματα ύπνου και λιγότερη μεταβλητότητα της γλυκόζης στο αίμα
Mια παρέμβαση συμπεριφοράς προσανατολισμένη στον ύπνο είχε βελτιωμένα αποτελέσματα ύπνου και λιγότερη μεταβλητότητα της γλυκόζης στο αίμα

Οι ενήλικες με διαβήτη τύπου 1 που συμμετείχαν σε μια παρέμβαση συμπεριφοράς προσανατολισμένη στον ύπνο είχαν βελτιωμένα αποτελέσματα ύπνου και λιγότερη μεταβλητότητα της γλυκόζης στο αίμα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό The Science of Diabetes Self-Management and Care.

Η σημασία του καλού ύπνου σε μια σειρά από διαφορετικά αποτελέσματα υγείας έχει γίνει ολοένα και πιο ξεκάθαρη τα τελευταία χρόνια – τόσο πολύ που η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία πρόσθεσε τον ύπνο ως μια σημαντική κατηγορία τρόπου ζωής που οι άνθρωποι πρέπει να προσέχουν. Ο λιγότερος ύπνος συνδέεται με μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης πολλαπλών χρόνιων ασθενειών. Η κακή ποιότητα ύπνου συνδέεται με μεγαλύτερη δυσφορία σε νεαρούς ενήλικες με διαβήτη τύπου 1 και η διάρκεια του ύπνου έχει συνδεθεί με τον κίνδυνο θανάτου σε ενήλικες με διαβήτη τύπου 2. Η μεγαλύτερη διάρκεια ύπνου συνδέεται επίσης με χαμηλότερη κατανάλωση θερμίδων, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη και μπορεί να μειώσει τη γλυκόζη του αίματος σε άτομα με διαβήτη.

Για την τελευταία μελέτη, 14 ενήλικες με διαβήτη τύπου 1 χωρίστηκαν τυχαία είτε σε μια ομάδα παρέμβασης στον ύπνο είτε σε μια ομάδα σύγκρισης που έλαβε γενικές συμβουλές σχετικά με την υγιεινή ζωή. Το πρόγραμμα παρέμβασης στον ύπνο διήρκεσε οκτώ εβδομάδες και αποτελούνταν από ψηφιακά μαθήματα σχετικά με τις συμπεριφορές ύπνου και συμμετοχή σε εβδομαδιαίες τηλεφωνικές κλήσεις με εκπαιδευμένο προπονητή ύπνου. Οι συμμετέχοντες και στις δύο ομάδες φορούσαν συσκευή παρακολούθησης ύπνου και σύστημα συνεχούς παρακολούθησης γλυκόζης (CGM) και συμπλήρωσαν ερωτήσεις έρευνας σχετικά με την εμπειρία ύπνου, την κούραση, τη διαβήτη και τη διάθεσή τους.

Η παρέμβαση στον ύπνο συνδέεται με αυξημένο χρόνο ύπνου, χαμηλότερη μεταβλητότητα γλυκόζης

Μεταξύ των συμμετεχόντων που ξεκίνησαν με σύντομο ή ακανόνιστο ύπνο, η συμμετοχή στην παρέμβαση ύπνου αύξησε τον μέσο χρόνο νυχτερινού ύπνου τους κατά 25 λεπτά. Επίσης, μείωσε τη διακύμανση της γλυκόζης στο αίμα κατά μέσο όρο κατά 3,2% και αύξησε το χρόνο στο εύρος γλυκόζης στόχου κατά μέσο όρο 6,9%, σε σύγκριση με παρόμοια μέλη της ομάδας σύγκρισης. Όσον αφορά τις ερωτήσεις της έρευνας, οι αναφορές κούρασης και καταθλιπτικής διάθεσης βελτιώθηκαν μόνο στην ομάδα παρέμβασης στον ύπνο.

Σε ένα άρθρο για τη μελέτη στο Healio, οι ερευνητές σημείωσαν ότι ενώ η διαταραχή του ύπνου είναι συχνή σε ενήλικες με διαβήτη τύπου 1, δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία που να υποστηρίζουν παρεμβάσεις που βελτιώνουν τα αποτελέσματα του ύπνου. Εκτός από τη βελτίωση των αποτελεσμάτων ύπνου, η πιο πρόσφατη παρέμβαση βαθμολογήθηκε θετικά από τους συμμετέχοντες — λαμβάνοντας μέσο όρο βαθμολογίας 6,2 στα 7 για τη χρηστικότητα και 6,1 στα 7 για το περιεχόμενο και τη δομή.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η κυρίως ψηφιακή και τηλεφωνική παρέμβαση ύπνου που χρησιμοποιήθηκε στη μελέτη είναι «εφικτή, αποδεκτή και πολλά υποσχόμενη για περαιτέρω αξιολόγηση ως μέσο βελτίωσης της διάρκειας ή της κανονικότητας του ύπνου στον πληθυσμό των ατόμων με διαβήτη τύπου 1».

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Γιάννης Βίδρας: Ένας μπαμπάς που… έγινε Ironman και τρέχει για την κόρη του που πάσχει από Διαβήτη τύπου 1
Περισσότερα

Γιάννης Βίδρας: Ένας μπαμπάς που… έγινε Ironman και τρέχει για την κόρη του που πάσχει από Διαβήτη τύπου 1

Ο Γιάννης Βίδρας ήταν υπέρβαρος, όμως όταν η κόρη του σε ηλικία 9 μηνών διαγνώστηκε με Διαβήτη Τύπου…
Περισσότερα

Με μια απλή φόρμα, πλέον πιο κοντά από ποτέ στην απόκτηση του δικού σας συστήματος συνεχούς καταγραφής γλυκόζης

Μάθετε για τα πλεονεκτήματα του συστήματος συνεχούς καταγραφής γλυκόζης και αποκτήστε το δικό σας starter kit