Πολλές γυναίκες με διαβήτη κύησης δεν λαμβάνουν επακόλουθη φροντίδα μετά τον τοκετό

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA Network Open

Περίπου οι μισές γυναίκες που ανέπτυξαν διαβήτη κύησης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν παρακολούθησαν την πρωτοβάθμια περίθαλψη κατά τη διάρκεια του έτους μετά τον τοκετό, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA Network Open.

Ο διαβήτης κύησης είναι μια μορφή διαβήτη που αναπτύσσεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και συνήθως υποχωρεί από μόνος του μετά τον τοκετό. Αλλά ακόμα και όταν ο διαβήτης κύησης υποχωρεί, οι γυναίκες με ιστορικό της πάθησης διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 αργότερα – έναν  κίνδυνο που πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν. Η θεραπεία για τον διαβήτη κύησης συχνά περιλαμβάνει μεγαλύτερη προσοχή στον προγραμματισμό γευμάτων και τη σωματική δραστηριότητα, αλλά ανάλογα με το πόσο υψηλή είναι η γλυκόζη στο αίμα σας, μπορεί επίσης να ωφεληθείτε από τη λήψη ινσουλίνης ή μετφορμίνης.

Ο διαβήτης κύησης αυξάνεται τα τελευταία χρόνια και σημειώθηκε ιδιαίτερα μεγάλη άνοδος κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19. Το διατροφικό σας πρότυπο κατά τη σύλληψη και στην αρχή της εγκυμοσύνης έχει συνδεθεί με τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη κύησης. Εάν έχετε ιστορικό διαβήτη κύησης, μια σειρά μέτρων για τον τρόπο ζωής μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Αυτά τα μέτρα μπορεί να περιλαμβάνουν την κατανάλωση καφέ και την κατανάλωση αλκοόλ με μέτρο. Η λήψη μετφορμίνης μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2.

Για την τελευταία μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν τα πρότυπα πρόσβασης στην πρωτοβάθμια περίθαλψη μετά την εγκυμοσύνη σε μια ομάδα 280.131 γυναικών. Οι ερευνητές σημείωσαν ότι ενώ οι κατευθυντήριες γραμμές συνιστούν σε όλες τις γυναίκες με ιστορικό διαβήτη κύησης να λαμβάνουν παρακολούθηση για να μειώσουν τον μελλοντικό κίνδυνο διαβήτη, δεν είναι σαφές –ή ήταν πριν από αυτή τη μελέτη– πόσες γυναίκες σε αυτή τη θέση λαμβάνουν πραγματικά αυτήν τη φροντίδα. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη κυμαίνονταν σε ηλικία από 15 έως 51 ετών (η μέση ηλικία ήταν 31) όταν γέννησαν μεταξύ 2015 και 2018 και παρακολουθήθηκαν από 180 ημέρες πριν από τον τοκετό έως 366 ημέρες μετά τον τοκετό.

Πολλές γυναίκες με διαβήτη κύησης δεν λαμβάνουν παρακολούθηση παρακολούθησης

Η μελέτη συμπεριέλαβε 12.242 γυναίκες (4,4% των συμμετεχόντων) που είχαν διαβήτη τύπου 2 πριν από την εγκυμοσύνη τους και 18.432 (6,6% των συμμετεχόντων) που ανέπτυξαν διαβήτη κύησης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ενώ το 67,2% των συμμετεχόντων που είχαν διαβήτη τύπου 2 έλαβαν παρακολούθηση πρωτοβάθμιας φροντίδας κατά τη διάρκεια του έτους μετά τον τοκετό, μόνο το 50,9% αυτών με διαβήτη κύησης είχαν ραντεβού πρωτοβάθμιας φροντίδας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Μεταξύ εκείνων με διαβήτη τύπου 2 πριν από την εγκυμοσύνη, το 56,9% έλαβε φροντίδα με επίκεντρο τον διαβήτη κατά τη διάρκεια αυτού του έτους, σε σύγκριση με μόνο το 36,2% εκείνων που ανέπτυξαν διαβήτη κύησης. Και μόνο το 36,0% των ατόμων με διαβήτη κύησης υποβλήθηκαν σε έλεγχο γλυκόζης αίματος 12 εβδομάδες μετά τον τοκετό σύμφωνα με τις κλινικές οδηγίες.

Οι ερευνητές έγραψαν ότι αυτό το χαμηλό ποσοστό συνιστώμενης φροντίδας παρακολούθησης «απεικονίζει μια χαμένη ευκαιρία για έγκαιρη παρέμβαση στην επιτήρηση και πρόληψη του διαβήτη και καταδεικνύει την ανάγκη ανάπτυξης μιας διεπιστημονικής προσέγγισης για την παρακολούθηση μετά τον τοκετό». Οι πολλά υποσχόμενες προσεγγίσεις για την αύξηση της μετέπειτα φροντίδας, σημείωσαν, μπορεί να περιλαμβάνουν το συνδυασμό επισκέψεων φροντίδας για τις νέες μητέρες και τα παιδιά τους ή τη διατήρηση επαφής ενός εκπαιδευτή υγείας με γυναίκες με ιστορικό διαβήτη κύησης.

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Διαβήτης Κυήσεως
Περισσότερα

Ο διαβήτης της κυήσεως οδηγεί στο σάκχαρο το παιδί

Τα παιδιά που γεννιούνται από μητέρες οι οποίες εκδηλώνουν διαβήτη της κυήσεως μπορεί να έχουν αυξημένες πιθανότητες να εκδηλώσουν και τα ίδια πρόβλημα σακχάρου, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Ποια επιπλοκή ταλαιπωρεί 1 στις 2 γυναίκες με Διαβήτη (και τι να κάνετε γι’ αυτό)
Περισσότερα

Ποια επιπλοκή ταλαιπωρεί 1 στις 2 γυναίκες με Διαβήτη (και τι να κάνετε γι’ αυτό)

Είναι πραγματικότητα: Οι γυναίκες με Διαβήτη έχουν (πολλά) περισσότερα να διαχειριστούν. Πώς όμως διαφέρει ο Διαβήτης (και ότι…