Τα δεδομένα διεθνώς

Diabetes1-600
Diabetes1-600

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ο Σακχαρώδης Διαβήτης αποτελεί παγκοσμίως μια από τις κυριότερες συνιστώσες αυξημένης νοσηρότητας και πρόωρης θνητότητας.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, για όλες τις ηλικίες, εκτιμάται ότι τουλάχιστον 1 στους 20 θανάτους αποδίδεται άμεσα ή έμμεσα στη νόσο, ενώ στους ενήλικους ηλικίας 35 ως 64 ετών η αναλογία είναι τουλάχιστον 1 στους 10 θανάτους.
· Περισσότερα από 285 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο, πάσχουν από διαβήτη.
Το 2005, υπολογίζεται ότι 1,1 εκατομμύριο άνθρωποι πέθαναν εξαιτίας του διαβήτη.
Σημείωση: Ο πραγματικός αριθμός ενδέχεται να είναι πολύ μεγαλύτερος, διότι παρά το γεγονός ότι τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη, μπορούν να ζήσουν για πολλά χρόνια με το διαβήτη, αιτία θανάτου αναφέρεται συχνά ότι είναι οι καρδιακές παθήσεις ή η νεφρική ανεπάρκεια-επιπλοκές που σχετίζονται με το διαβήτη.
Σχεδόν το 80% των θανάτων από διαβήτη εμφανίζονται σε υπανάπτυκτες και αναπτυσσόμενες χώρες
Σχεδόν τα μισά από τα θύματα του διαβήτη είναι άτομα κάτω των 70 ετών, ενώ το 55% είναι γυναίκες.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, εκτιμά ότι οι θάνατοι από το διαβήτη θα διπλασιαστούν μέχρι το 2030
· Τα άτομα με Διαβήτη θα αποτελούν το 8% του πληθυσμού παγκοσμίως έως το 2030.
· Κάθε 10 δευτερόλεπτα, 2 άνθρωποι νοσούν από Διαβήτη.
· Κάθε 10 δευτερόλεπτα, 1 άνθρωπος πεθαίνει από αίτιο σχετικό με τον Διαβήτη.
· Είναι η 4η αιτία θανάτου παγκοσμίως.
· 7 εκατομμύρια νέα περιστατικά Διαβήτη κάθε χρόνο.
· 40 – 59 ετών είναι οι ηλικίες που πλήττονται περισσότερο από τον Διαβήτη.
· 878 δολάρια ήταν το μέσο κόστος του Διαβήτη ανά ασθενή για το 2010 παγκοσμίως.
· 2.5% – 15% των Δαπανών Υγείας κάθε χώρας σχετίζονται με τον Διαβήτη.
· 1 στους 20 θανάτους ατόμων κάθε ηλικίας οφείλεται άμεσα ή έμμεσα στον Διαβήτη – στις ηλικίες 35 έως 64, η αναλογία διπλασιάζεται στο 1 προς 10.
• Στο σύνολό του ο αριθμός των ατόμων που κινδυνεύουν να πεθάνουν από διαβήτη είναι τουλάχιστον διπλάσιος σε σχέση με τους συνομηλίκους τους που δεν πάσχουν από διαβήτη.
Η υγιεινή διατροφή, η τακτική σωματική άσκηση, η διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους σώματος και η αποφυγή του καπνίσματος μπορούν να προλάβουν ή να καθυστερήσουν την εκδήλωση του διαβήτη.
Στην Ευρώπη…
· Περισσότεροι από 25.000.000 Ευρωπαίοι πάσχουν από διαβήτη
· Στα 60.000.000 άτομα αναμένεται να φτάσει ο αριθμός την επόμενη δεκαετία.
· Σύμφωνα μάλιστα με τις εκτιμήσεις, την προσεχή εικοσαετία, ο αριθμός των διαβητικών αναμένεται να αυξηθεί κατά 40% και σε ορισμένες χώρες οι διαβητικοί θα αποτελούν το 12% του γενικού πληθυσμού.
· Σύμφωνα με υπολογισμούς, το μέσο ετήσιο κόστος ανά διαβητικό στην E.E. ξεπερνά τα 2.800 ευρώ. Tο ποσό αυτό αφορά κυρίως τη νοσοκομειακή περίθαλψη, καθώς η μέση διάρκεια νοσηλείας ανέρχεται σε 23 μέρες το χρόνο, ενώ η φαρμακευτική δαπάνη αφορά το 7% του συνολικού κόστους.
Οι οικονομικές επιπτώσεις του διαβήτη
Ο διαβήτης και οι επιπλοκές του έχουν σημαντικό οικονομικό αντίκτυπο στα άτομα, τις οικογένειες, τα συστήματα υγείας και τα κράτη. Για παράδειγμα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι κατά την περίοδο 2006-2015, η Κίνα θα χάσει 558 δισεκατομμύρια δολάρια από το εθνικό της εισόδημα, εξαιτίας ασθενειών όπως η καρδιακή νόσος, τα εγκεφαλικά επεισόδια και ο διαβήτης.
Επιπλοκές
Με το πέρασμα του χρόνου, ο διαβήτης μπορεί να βλάψει την καρδιά, τα αιμοφόρα αγγεία, τα μάτια, τους νεφρούς και τα νεύρα.
• Ο διαβήτης αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου. Το 50% των ατόμων με διαβήτη πεθαίνουν από καρδιαγγειακή νόσο (κατά κύριο λόγο από καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια).
• Σε συνδυασμό με τη μειωμένη ροή του αίματος, η νευροπάθεια στα πόδια αυξάνει την πιθανότητα του έλκους στις πατούσες με πιθανή κατάληξη τον ακρωτηριασμό των κάτω άκρων.
• Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια είναι μια σημαντική αιτία τύφλωσης, και εμφανίζεται ως αποτέλεσμα της μακροπρόθεσμης συσσωρευμένης βλάβης των τριχοειδών αιμοφόρων αγγείων στον αμφιβληστροειδή. Μετά από 15 χρόνια διαβήτη, περίπου το 2% των ατόμων τυφλώνονται, και περίπου το 10% αναπτύσσουν κάποια σοβαρή αναπηρία στους οφθαλμούς.
• Ο διαβήτης είναι μία από τις κύριες αιτίες της νεφρικής ανεπάρκειας. Το 10-20% των ατόμων με διαβήτη πεθαίνουν από νεφρική ανεπάρκεια.
Διαβητική νευροπάθεια είναι η βλάβη στα νεύρα, ως αποτέλεσμα του διαβήτη, και επηρεάζει έως και το 50% των ατόμων με διαβήτη.

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα