Απώλεια βάρους: Τα πέντε βασικά οφέλη που προσφέρει στα άτομα με Διαβήτη

Απώλεια βάρους: Τα πέντε βασικά οφέλη για τα άτομα με Διαβήτη

Η απώλεια βάρους μπορεί να αποτρέψει πολλές σοβαρές επιπλοκές στα άτομα με Διαβήτη ή ακόμη και να αναστρέψει τη ίδια τη νόσο σε ορισμένες περιπτώσεις.

Ο Διαβήτης και οι πολλές επιπλοκές του μπορούν να επηρεάσουν το σώμα με διάφορους τρόπους, καθιστώντας κάποιον ευάλωτο σε νεφρικά προβλήματα, νευρικά προβλήματα, καρδιακές παθήσεις και στοματικά προβλήματα μεταξύ πολλών άλλων. Η διαχείριση της νόσου με φάρμακα και αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορεί να αποτρέψει κάποιον από αυτές τις επιπλοκές. Η απώλεια ακόμη και του 5% του σωματικού βάρους μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων χοληστερόλης. Έτσι μπορεί να αποτρέψει την ανάπτυξη πολλών άλλων σοβαρών ασθενειών.

Το 60% των ατόμων με Διαβήτη τύπου 1 και περίπου το 85% των ατόμων με Διαβήτη τύπου 2 είναι παχύσαρκα.

Σύμφωνα με το DiabetesUK, το 60% των ατόμων με Διαβήτη τύπου 1 και περίπου το 85% των ατόμων με τύπου 2 έχουν επιπλέον βάρος ή είναι παχύσαρκα. Έτσι, η απώλεια βάρους μπορεί να είναι εξαιρετικά ευεργετική για την υγεία τους.

Επιπλέον, η απώλεια βάρους μπορεί επίσης να βοηθήσει κάποιον να νιώσει καλύτερα, να έχει περισσότερη ενέργεια και να κοιμηθεί καλύτερα.

«Η απώλεια βάρους μπορεί να ωφελήσει πάρα πολύ τα άτομα με Διαβήτη. Η επίτευξη υγιούς βάρους έχει τη δυνατότητα να θεραπεύσει τον Διαβήτη τύπου 2 για πολλούς ανθρώπους, αν και όχι πάντα. Η απώλεια βάρους μπορεί να επιτρέψει στα άτομα με Διαβήτη να λαμβάνουν λιγότερα φάρμακα, ακόμα κι αν δεν “εξαφανίσει” πλήρως τη νόσο. Επιπλέον, βοηθά συχνά στη διαχείριση ή την πρόληψη πολλών επιπλοκών που σχετίζονται με τον Διαβήτη. Η διατήρηση ενός ιδανικού σωματικού βάρους σημαίνει ότι πρέπει να διατηρείτε δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) μικρότερο από 25», λέει ο Δρ V. Mohan – Πρόεδρος και Επικεφαλής Διαβητολόγος – Κέντρο Ειδικοτήτων Διαβήτη Dr. Mohan.

Υπάρχουν πολλές αιτίες για την ανάπτυξη Διαβήτη τύπου 2. Ωστόσο, το υπερβολικό βάρος είναι ένας κρίσιμος παράγοντας κινδύνου. Εάν κάποιος είναι υπέρβαρος, το σώμα του χρειάζεται έως και δύο έως τρεις φορές περισσότερη ινσουλίνη για να διατηρήσει τα φυσιολογικά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα από ό,τι αν το βάρος ήταν φυσιολογικό.

«Τα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη αρχίζουν να πεθαίνουν μόλις το πάγκρεας επιχειρήσει να παράγει τόση ινσουλίνη. Αυτό επιδεινώνει τα πράγματα επειδή το πάγκρεας έχει τότε σημαντικά λιγότερα κύτταρα με τα οποία μπορεί να παράγει ινσουλίνη. Το γεγονός ότι τα παχύσαρκα άτομα έχουν περισσότερο λίπος στην κοιλιά επηρεάζει στην πραγματικότητα την παγκρέας. Ο Διαβήτης και πολλές από τις επιπλοκές του μπορούν να προληφθούν αν χάσετε βάρος» προσθέτει ο Δρ Mohan.

Ο Δρ Mohan εξηγεί τα οφέλη για την υγεία από την απώλεια βάρους με Διαβήτη:

  1. Το πάγκρεας βρίσκεται σε καλύτερη θέση για να καλύψει τις ανάγκες του σώματος για ινσουλίνη.
  2. Κατά καιρούς, η μείωση του βάρους είναι αρκετή για να επιστρέψει η γλυκόζη του αίματος στα φυσιολογικά επίπεδα.
  3. Ακόμα κι αν δεν αποκαθιστά πλήρως τα φυσιολογικά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, μπορεί να μειώσει την ανάγκη για ινσουλίνη ή άλλα φάρμακα.
  4. Επιπλέον, μειώνει τον κίνδυνο για άλλες σοβαρές επιπλοκές του Διαβήτη, όπως καρδιακές παθήσεις, νεφρική νόσο και νευρική βλάβη.
  5. Ο κίνδυνος εμφάνισης Διαβήτη μειώνεται για όσους διατηρούν έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Ο έλεγχος του βάρους είναι πολύ σημαντικός για άτομα που έχουν Διαβήτη στην οικογένειά τους. Η παραμονή στο ιδανικό σωματικό βάρος μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης Διαβήτη κατά περίπου 30 έως 60 τοις εκατό.

Διαβάστε επίσης: 5 υγιεινές τροφές που μπορεί να «κρύβουν» ζάχαρη

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα