Όχι καλά νέα: Για πρώτη φορά βρέθηκε ότι ο Διαβήτης επηρεάζει και τους πνεύμονες

Όχι καλά νέα: Για πρώτη φορά βρέθηκε ότι μια από τις άμεσες επιπλοκές του Διαβήτη αφορά και στους πνεύμονες

Οι ερευνητές ανακάλυψαν, για πρώτη φορά, ότι ο Διαβήτης μπορεί να προκαλέσει άμεσα επιπλοκές στους πνεύμονες.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι πνευμονικές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένης της ίνωσης και της πνευμονίας, είναι πιο συχνές σε άτομα με Διαβήτη τύπου 2. Αυτό που δεν γνωρίζαμε όμως είναι εάν ο ίδιος ο Διαβήτης προκαλεί άμεσα βλάβη στους πνεύμονες ή εάν άλλοι παράγοντες, κοινοί και στις δύο καταστάσεις, ευθύνονται.

Η καθηγήτρια Inga Prokopenko ηγήθηκε μιας ομάδας για τη διεξαγωγή της μεγαλύτερης γενετικής μελέτης που διερευνά τον τρόπο με τον οποίο τα γονίδια επηρεάζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και τα αποτελέσματα της υγείας.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 17 μεγάλες μελέτες και σχεδόν 500.000 ανθρώπους. Χρησιμοποίησαν μια στατιστική τεχνική για να καταλάβουν εάν τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα συνδέονται με διαταραχή της πνευμονικής λειτουργίας και αν το ένα προκαλεί το άλλο. Η πνευμονική λειτουργία μετρήθηκε χρησιμοποιώντας δύο κοινές δοκιμασίες σπιρομέτρησης, οι οποίες χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση παθήσεων των πνευμόνων.

Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου μείωσαν άμεσα τη λειτουργία των πνευμόνων

Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε άτομα με Διαβήτη τύπου 2 μείωσαν άμεσα τη λειτουργία των πνευμόνων. Για παράδειγμα, έδειξαν ότι η αύξηση των μέσων επιπέδων σακχάρου στο αίμα από 4 mmol/L σε 12 mmol/L, θα μπορούσε να οδηγήσει σε πτώση της ικανότητας και της λειτουργίας των πνευμόνων κατά 20%.

Η καθηγήτρια Inga Prokopenko, στο Πανεπιστήμιο του Surrey δήλωσε: «Ελπίζουμε ότι η ανακάλυψή μας ότι δηλαδή η εξασθενημένη πνευμονική λειτουργία είναι μια επιπλοκή του Διαβήτη τύπου 2 είναι το πρώτο βήμα προς την αύξηση της ευαισθητοποίησης των επαγγελματιών υγείας, οδηγώντας σε έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία των παθήσεων των πνευμόνων. Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία των πνευμονικών διαταραχών θα μπορούσε ενδεχομένως να σώσει ζωές χιλιάδων ανθρώπων με Διαβήτη τύπου 2. Και αυτά τα ευρήματα είναι ένα ζωτικό βήμα προς αυτό. Αυτή η σημαντική έρευνα απαντά σε ένα μακροχρόνιο ερώτημα, αποκαλύπτοντας για πρώτη φορά ότι οι διαταραχές των πνευμόνων μπορεί να είναι μια από τις άμεσες επιπλοκές του Διαβήτη τύπου 2» ενώ συνέχισε: «Αυτά τα αποτελέσματα είναι μια υπενθύμιση της σοβαρότητας της πάθησης και της σημασίας της υποστήριξης των ατόμων να διαχειριστούν καλύτερα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, ώστε να μπορούν να ζήσουν καλά με την πάθηση και να αποφύγουν μελλοντικές επιπλοκές. Είναι σημαντικό οι επαγγελματίες υγείας να γνωρίζουν τον αντίκτυπο των υψηλών επιπέδων σακχάρου στο αίμα στην υγεία των πνευμόνων. Η έρευνα πρέπει τώρα να διερευνήσει τον καλύτερο τρόπο πρόληψης, παρακολούθησης και θεραπείας των πνευμονικών διαταραχών σε άτομα με Διαβήτη τύπου 2».

Από το diabetes.org.uk

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Περισσότερα

Οι Νεαροί Ασθενείς με Διαβήτη Τύπου 2 Πρέπει να Βλέπουν Οφθαλμίατρο Αμέσως, ενώ με Τύπου 1 σε 5 Χρόνια

Αρκετοί νέοι με διαβήτη δεν κάνουν τις απαραίτητες οφθαλμολογικές εξετάσεις σύμφωνα με τις συστάσεις των ειδικών, αποκαλύπτει νέα…