10 επιπλοκές Διαβήτη: Τι συμβαίνει στο σώμα όταν τα επίπεδα σακχάρου αυξάνονται

10 επιπλοκές του Διαβήτη: Τι συμβαίνει μέσα στο σώμα όταν τα επίπεδα σακχάρου αυξάνονται

Όταν ο Διαβήτης αφεθεί ανεξέλεγκτος ή μη σωστά ρυθμισμένος, μπορεί να προκαλέσει αρκετές επιπλοκές σε διάφορα μέρη του σώματος.

Ο Διαβήτης είναι μια από εκείνες τις καταστάσεις υγείας, που είναι μη αναστρέψιμη καθώς δεν υπάρχει θεραπεία –ακόμα τουλάχιστον. Αυτή η χρόνια κατάσταση επηρεάζει την ικανότητα του σώματος να ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Όταν ο Διαβήτης αφεθεί ανεξέλεγκτος ή μη σωστά ρυθμισμένος, μπορεί να προκαλέσει αρκετές επιβλαβείς παρενέργειες σε διάφορα μέρη του σώματος.

Οι πρώτες ενδείξεις – συμπτώματα:

-Αυξημένη δίψα
-Ανεξήγητη απώλεια βάρους
-Συχνή παρόρμηση για ούρηση
-Θολή όραση
-Αυξημένη όρεξη
-Πολύ ξηρό δέρμα
-Αίσθημα μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στα πόδια

Τα προαναφερθέντα είναι απλώς τα συμπτώματα που σχετίζονται με τον Διαβήτη. Η συγκεκριμένη πάθηση μπορεί να προκαλέσει όλεθρο στο σώμα εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία.

10 Ανησυχητικές Επιπλοκές του Διαβήτη

Ρίξτε μια ματιά σε αυτά τα 10 προβλήματα που τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορούν να κάνουν στο σώμα όταν δεν υπάρχει σωστή ρύθμιση.

Καρδιαγγειακές Επιπλοκές

Όταν πάσχετε από Διαβήτη, έχετε αυξημένες πιθανότητες να αναπτύξετε σοβαρές καρδιαγγειακές παθήσεις όπως καρδιακές προσβολές, εγκεφαλικά επεισόδια και παθήσεις της περιφερικής αρτηρίας. Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορούν να βλάψουν τα αιμοφόρα αγγεία και να συμβάλουν στο σχηματισμό πλάκας, αυτό οδηγεί σε στένωση των αρτηριών και έτσι διαταράσσεται η συνήθης ροή του αίματος.

Νευροπάθεια

Η νευρολογική βλάβη ή η νευροπάθεια είναι μια άλλη ανησυχητική επίδραση του Διαβήτη. Μελέτες έχουν δείξει πως η παρατεταμένη έκθεση σε υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορεί να βλάψει τα νεύρα στο σώμα του πάσχοντα. Αυτή η νευρική βλάβη μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση συμπτωμάτων όπως μούδιασμα, μυρμήγκιασμα και πόνο, συνήθως στα χέρια και τα πόδια. Αυτή η κατάσταση είναι γνωστή ως Διαβητική Νευροπάθεια.

Νεφροπάθεια

Η νεφροπάθεια είναι μια άλλη επιπλοκή του Διαβήτη. Το ανεξέλεγκτο υψηλό σάκχαρο στο αίμα μπορεί να προκαλέσει νεφρικές παθήσεις. Σύμφωνα με μελέτες, όταν αφεθούν χωρίς θεραπεία, τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορούν να βλάψουν τα αιμοφόρα αγγεία στο εσωτερικό των νεφρών, μειώνοντας την ικανότητά τους να φιλτράρουν τα απόβλητα και το υπερβολικό υγρό από το σώμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση χρόνιας νεφρικής νόσου.

Διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια

Οι οφθαλμικές επιπλοκές ή η αμφιβληστροειδοπάθεια είναι μια άλλη παρενέργεια του Διαβήτη. Τα μη ρυθμισμένα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορούν να επηρεάσουν τα αιμοφόρα αγγεία μέσα στον αμφιβληστροειδή, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στα μάτια γνωστά ως Διαβητική Αμφιβληστροειδοπάθεια. Αυτή η κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα όρασης και, αν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί επίσης να οδηγήσει σε σοβαρή απώλεια όρασης ή ακόμα και τύφλωση.

Προβλήματα στα πόδια – Διαβητικό πόδι

Το Διαβητικό πόδι είναι μια κατάσταση που προκαλείται από κακή κυκλοφορία και βλάβη στα νεύρα στα πόδια. Αυτό μπορεί να κάνει τον πάσχοντα ευάλωτο σε έλκη ποδιών και λοιμώξεις, και επίσης μπορεί να επιβραδύνει την ικανότητα επούλωσης των πληγών. Σε ορισμένες σοβαρές περιπτώσεις, η θεραπεία του Διαβητικού Ποδιού μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ακρωτηριασμό μέρους του ποδιού ή ολόκληρου του ποδιού.

Δερματικές Παθήσεις

Το υψηλό σάκχαρο στο αίμα μπορεί να δώσει το απαιτούμενο περιβάλλον για την ανάπτυξη των βακτηρίων και των μυκήτων, οδηγώντας έτσι σε δερματικά προβλήματα. Μερικά από τα δερματικά προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσει ένας διαβητικός περιλαμβάνουν ξηροδερμία, μυκητιασικές και βακτηριακές λοιμώξεις, κνησμό και αργή επούλωση πληγών.

Αυξημένος κίνδυνος λοιμώξεων

Ο Διαβήτης μπορεί να αποδυναμώσει την ανοσία ενός ατόμου και να κάνει το σώμα του επιρρεπές σε λοιμώξεις όπως λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, δερματικές λοιμώξεις και επαναλαμβανόμενες μολύνσεις ζύμης.

Κακή στοματική υγεία – Περιοδοντίτιδα

Το υψηλό σάκχαρο στο αίμα μπορεί να συμβάλει σε σοβαρή ανάπτυξη βακτηρίων μέσα στο στόμα του πάσχοντα. Μειώνει την ικανότητα του οργανισμού να καταπολεμά τις στοματικές λοιμώξεις.

Θέματα Ψυχικής Υγείας

Ναι, το διάβασες σωστά. Η κακή διαχείριση του Διαβήτη μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαταραχών ψυχικής υγείας. Τέτοιες είναι η κατάθλιψη και το άγχος.

Πώς να διαχειριστείτε τον Διαβήτη στο σπίτι;

Η διαχείριση μιας χρόνιας κατάστασης υγείας, όπως ο Διαβήτης μπορεί να είναι δύσκολη τόσο διανοητικά όσο και σωματικά. Απαιτείται σωστή καθοδήγηση από τους ειδικούς για να διατηρηθούν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα υπό έλεγχο. Ωστόσο, δεδομένου ότι δεν υπάρχει θεραπεία για τον Διαβήτη και μόνο οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να βοηθήσουν τον πάσχοντα να αντιμετωπίσει τις επιπλοκές που τον συνοδεύουν, ακολουθούν ορισμένες συμβουλές διαχείρισης του Διαβήτη που πρέπει να ακολουθείτε:

-Ασκήσου τακτικά
-Τρώτε υγιεινά και ελαφριά
-Απαλλαγείτε από το επιπλέον σωματικό βάρος (λίπος)
-Παρακολουθήστε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας
-Πίνετε αρκετό νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας
-Συμπεριλάβετε στη διατροφή σας τροφές που είναι λιγότερες σε θερμίδες, κορεσμένα λιπαρά, τρανς λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι.

Σημαντικό: Οι παραπάνω συμβουλές για τη διαχείριση του Διαβήτη είναι μόνο προτάσεις και ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ δεν πρέπει να λαμβάνονται ως ιατρική θεραπεία.

Με πληροφορίες από το cdc.gov και το thehealthsite.com

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα