Διαβήτης: Τρεις ομάδες τροφίμων που πρέπει να αποφύγετε, σύμφωνα με τους ειδικούς

Διαβήτης: Τρεις ομάδες τροφίμων που πρέπει να αποφύγετε, σύμφωνα με τους ειδικούς

Από τα σουβλάκια μέχρι τα μπισκότα, ορισμένες τροφές θα μπορούσαν να σας κάνουν επιρρεπείς στην εμφάνιση Διαβήτη, σύμφωνα με τους ειδικούς

Οι κακές επιλογές διατροφής και τρόπου ζωής μπορούν να θέσουν τις βάσεις για τον Διαβήτη τύπου 2, ο οποίος χαρακτηρίζεται από υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας.

Η Claire Lynch, ειδικός στον Διαβήτη από την Plant Based Health Professionals αναφέρει: «Όταν εξετάζουμε ποιες τροφές «βοηθούν» τον Διαβήτη, αξίζει επίσης να αναφέρουμε τις τροφές που καλύτερα να αποφεύγονται, λόγω της βλάβης που προκαλούν σε σχέση με την ανάπτυξη και την εξέλιξή του».

Η υπερβολική κατανάλωση ορισμένων τροφών μπορεί να οδηγήσει σε αντίσταση στην ινσουλίνη, η οποία θα μπορούσε να είναι ένα σκαλοπάτι πιο κοντά στην πάθηση.

Η Lynch συμπληρώνει: «Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο Διαβήτης τύπου 2 αναπτύσσεται ως αποτέλεσμα της αντίστασης στην ινσουλίνη, όπου το σώμα δεν μπορεί πλέον να ανταποκριθεί στα αυξανόμενα επίπεδα και η οποία με τη σειρά της προκαλεί αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα».

Έχοντας αυτό υπόψη, η ειδικός περιέγραψε τις τροφές που πρέπει είτε να «περιορίσετε» ή να «αποφύγετε» για να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο να συμβεί κάτι τέτοιο.

Κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας

Ενώ τα σουβλάκια και τα burgers είναι ιδιαίτερα αγαπητά, σίγουρα δεν θεωρούνται «σύμμαχοι» για την υγεία.

«Υπάρχει μια σειρά από ενώσεις που υπάρχουν στο κρέας, που γνωρίζουμε ότι είναι επιβλαβείς για το σώμα και εμπλέκονται στην ανάπτυξη Διαβήτη» είπε η Lynch.

Από νιτρικά άλατα μέχρι κορεσμένα λιπαρά, το κόκκινο και το επεξεργασμένο κρέας περιέχουν ενώσεις που δεν βοηθούν την υγεία και μεγαλώνουν το κίνδυνο εμφάνισης Διαβήτη.

Η ειδικός πρόσθεσε: «Όλες αυτές οι ενώσεις ή τα τελικά προϊόντα τους, έχουν συσχετιστεί με την πρόκληση είτε οξειδωτικού στρες, φλεγμονής ή άμεσης κυτταρικής βλάβης ή συνδυασμό αυτών, που οδηγεί στην ανάπτυξη αντίστασης στην ινσουλίνη».

Επεξεργασμένα και τηγανητά φαγητά

«Είτε πρόκειται για πατατάκια είτε για κοτομπουκιές, τα τηγανητά τρόφιμα είναι πλούσια σε λιπαρά και περιέχουν ορισμένες «βλαβερές ουσίες», όπως τα τελικά προϊόντα προηγμένης γλυκοζυλίωσης (AGEs) που σχηματίζονται σε υψηλά επίπεδα κατά το μαγείρεμα των ζωικών τροφών» ανέφερε η ειδικός και συμπλήρωσε: «Στα ραφιναρισμένα τρόφιμα όπως κέικ, μπισκότα, αρτοσκευάσματα, δημητριακά με ζάχαρη και ποτά με ζάχαρη, έχουν αφαιρέσει τις περισσότερες από τις υγιεινές ίνες και μικροθρεπτικά συστατικά και έχουν προστεθεί επιβλαβείς τεχνητές χημικές ουσίες, όπως αρωματικές ύλες, συντηρητικά, γλυκαντικά και γαλακτωματοποιητές. Ορισμένες από αυτές τις προστιθέμενες ενώσεις είναι επιβλαβείς για τα βακτήρια του εντέρου σας, τα οποία παίζουν σημαντικό ρόλο στα σήματα πείνας, στη ρύθμιση της γλυκόζης και στην ευαισθησία στην ινσουλίνη.

Τεχνητή φρουκτόζη

«Ένα θρεπτικό συστατικό που αξίζει να σημειωθεί είναι η φρουκτόζη, η οποία όταν προστίθεται σε τρόφιμα με τη μορφή επιτραπέζιας ζάχαρης ή σιροπιού καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη, εμπλέκεται στην αντίσταση στην ινσουλίνη που προκαλείται από τη διατροφή. Έτσι, εάν καταναλωθεί σε περίσσεια, μετατρέπεται σε ένα είδος λίπους που ονομάζεται τριγλυκερίδιο, το οποίο αποθηκεύεται στο συκώτι, συμβάλλοντας στο λιπώδες ήπαρ και στην αντίσταση στην ινσουλίνη».

Αντίθετα, η φυσική φρουκτόζη που μπορεί να βρεθεί στα φρούτα συνοδεύεται επίσης από φυτικές ίνες και άλλες «υγιεινές» φυτικές χημικές ουσίες που μπορούν να ωφελήσουν τόσο την υγεία του εντέρου όσο και την ευαισθησία στην ινσουλίνη.

Η ειδικός προσθέτει: «Για να βοηθήσουμε στη βελτίωση του Διαβήτη μας, πρέπει να σκεφτούμε τι μπορεί να θέλουμε να τρώμε μαζί με αυτό που ίσως θέλουμε να αποφύγουμε. Το να λαμβάνετε υπόψη τις ανταλλαγές παρά τον «παραγκωνισμό» ορισμένων τροφίμων είναι πιο θετικός τρόπος για να σκεφτείτε τις διατροφικές σας αλλαγές».

Από το express.co.uk

Διαβάστε επίσης: Διατροφολόγος με Διαβήτη τύπου 1 μοιράζεται τις 5 κορυφαίες διατροφικές επιλογές της για σωστή ρύθμιση του σακχάρου

5 υγιεινές τροφές που μπορεί να «κρύβουν» ζάχαρη

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Περισσότερα

Συσκευή Νέας Τεχνολογίας Αναμένεται να Αλλάξει το Τοπίο στην Αντιμετώπιση του Διαβήτη Τύπου 2 στο Τέλος του 2017

Η Intarcia είναι μια αναπτυσσόμενη βιοφαρμακευτική εταιρεία που επικεντρώνεται στην πρόληψη και αντιμετώπιση χρόνιων νόσων. Πρόσφατα, ανακοίνωσε πως…