Κλείνει το μοναδικό Διαβητολογικό Κέντρο στην Κρήτη

Κλείνει το μοναδικό Διαβητολογικό Κέντρο στην Κρήτη

Κλείνει το μοναδικό στην Κρήτη Διαβητολογικό Κέντρο, το οποίο λειτουργεί στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση να μπει «λουκέτο» πάρθηκε χωρίς εμφανή αίτια.

Ο Παγκρήτιος Σύλλογος για το Νεανικό Διαβήτη (ΠΑΣΥΝΕΔ) με ιδιαίτερη έκπληξη, προβληματισμό και αγανάκτηση πληροφορήθηκε για την έκδοση του ΦΕΚ 3029 (8.5.2023), σύμφωνα με το οποίο το Διαβητολογικό Κέντρο του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου, το μοναδικό Κέντρο εκπαίδευσης των ιατρών στο γνωστικό αντικείμενο του Σακχαρώδη Διαβήτη στην Κρήτη, καταργείται από Κέντρο μετεκπαίδευσης και εξειδίκευσης των ιατρών, ειδικά τώρα που διαφαίνονταν μια βελτίωση της υφιστάμενης κατάστασης, με την θεσμοθέτηση της εξειδίκευσης των ιατρών στο Σακχαρώδη Διαβήτη.

Ταυτόχρονα, ο τεράστιος επιπολασμός της πάθησης στην χώρα μας (εκτιμάται πάνω από 1 εκ. άτομα με Διαβήτη), οι διαχρονικές και πολυπαραγοντικές ανάγκες των ατόμων με Διαβήτη, η εξέλιξη των νέων τεχνολογιών και η ενσωμάτωσή τους στην καθημερινή κλινική πρακτική και η ολιστική διαχείριση των παραγόντων κινδύνου και των επιπλοκών της πάθησης, χρήζουν και απαιτούν την διαχείριση όλων αυτών από εξειδικευμένο και κατάλληλα εκπαιδευμένο ιατρικό προσωπικό, το οποίο προ της έκδοσης του εν λόγω ΦΕΚ, είχε τη δυνατότητα να εκπαιδευτεί στο Διαβητολογικό Κέντρο του Βενιζελείου.

Το Διαβητολογικό Κέντρο παράλληλα, στη μακροχρόνια ιστορία του, έχει προσφέρει τα μέγιστα στα άτομα με Διαβήτη, τόσο με την διαρκή και συνεχή υποστήριξη του, τη διαρκή βελτίωση των εξειδικευμένων υπηρεσιών υγείας που προσφέρει στα άτομα με Διαβήτη, αλλά και με την εκπαίδευση που παρέχει σε ειδικευόμενους γιατρούς, γενικούς γιατρούς και Παθολόγους, οι οποίοι με τη σειρά τους εφαρμόζουν τις γνώσεις και τις βέλτιστες αυτές πρακτικές, στις οποίες εκπαιδεύτηκαν, στην καθημερινή κλινική τους πρακτική, κάτι που έχει ως τελικό αποδέκτη το άτομο με Διαβήτη, το οποίο τυγχάνει των βέλτιστων υπηρεσιών υγείας.

Αντί λοιπόν να ενισχυθεί το Διαβητολογικό Κέντρο με προσωπικό, που επιθυμεί να μετεκπαιδευτεί, το Υπουργείο επέλεξε να το καταργήσει, αφήνοντας ολόκληρη την γεωγραφική περιοχή της Κρήτης χωρίς κέντρο εκπαίδευσης, αναγκάζοντας όποιον γιατρό επιθυμεί να βελτιώσει τις γνώσεις του να αναγκάζεται πλέον να απευθύνεται σε κάποιο Διαβητολογικό Κέντρο της Αθήνας, γεγονός που εκ των πραγμάτων είναι ιδιαίτερα δύσκολο να υλοποιηθεί και αλυσιδωτά θα έχει επιπτώσεις στις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τα άτομα με Διαβήτη, ειδικά σε όσα διαβιούν σε πιο απομακρυσμένες περιοχές.

Τι ζητούν τα άτομα με Διαβήτη της Κρήτης σχετικά με το Διαβητολογικό Κέντρο

Τα άτομα με Διαβήτη της Κρήτης, καλούν το Υπουργείο Υγείας να αποσύρει άμεσα το εν λόγω ΦΕΚ και να προβεί σε ορθή επανάληψη, διατηρώντας το Διαβητολογικό Κέντρο του Βενιζελείου σε ισχύ, δίνοντας τη δυνατότητα στο ιατρικό προσωπικό να μετεκπαιδευτεί για να μπορεί στη συνέχεια να καλύψει τις πολυπαραγοντικές ανάγκες.

Παράλληλα, ζητούν επιτακτικά τη δημιουργία αντίστοιχου Παιδο-διαβητολογικού κέντρου, στελεχωμένου και εξοπλισμένου, στο ΠΑΓΝΗ για την εξυπηρέτηση των παιδιών με Διαβήτη τύπου 1, ο αριθμός των οποίων αυξάνεται χρόνο με το χρόνο, έχοντας προσεγγίσει τις 25 νέες διαγνώσεις κάθε έτος, ώστε να εξυπηρετούνται όλοι οι ασθενείς της Κρήτης μικροί και μεγάλοι και να μην αναγκάζονται να ταξιδεύουν στην Αθήνα, με ότι αυτό σημαίνει σε κόστος, δυνατότητες και πραγματικές συνθήκες παρακολούθησης.

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Περισσότερα

Μέχρι 5 Σεπτεμβρίου η υποβολή Μηχανογραφικού για εισαγωγή στα Πανεπιστήμια υποψήφιων με σοβαρές παθήσεις

Εκδόθηκε από το υπουργείο Παιδείας η εγκύκλιος για την υποβολή ηλεκτρονικού Μηχανογραφικού Δελτίου για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια…