Γλυκαιμικός Δείκτης (ΓΔ) – Γλυκαιμικό φορτίο (ΓΦ)

Τι είναι ο γλυκαιμικός δείκτης, γιατί μας ενδιαφέρει και ποιοι είναι οι κυριότεροι παράγοντες που τον επηρεάζουν
glisemik-indeks
glisemik-indeks

Ο γλυκαιμικός δείκτης (GI) είναι μια έννοια που μας δείχνει πόσο αυξάνουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, 2 με 3 ώρες μετά την κατανάλωση ενός τροφίμου που περιέχει 50 γραμμάρια υδατάνθρακες, σε σύγκριση με ένα τρόφιμο αναφοράς (γλυκόζη ή λευκό ψωμί). O ΓΔ παρέχει μέτρο της ποιότητας των υδατανθράκων ,σε μια κλίμακα από 0 έως 100 και δεν αναφέρεται στην ποσότητα. Δηλαδή ο ΓΔ παραμένει ίδιος είτε μιλάμε για κατανάλωση 10 γραμμαρίων υδατάνθρακα είτε για 100.
Μια ακόμη σημαντική έννοια που πρέπει να διευκρινιστεί είναι αυτή του γλυκαιμικού φορτίου( ΓΦ) η οποία αναφέρεται στην ποσότητα των υδατανθράκων που καταναλώνει ένα άτομο σε συνδυασμό με τον γλυκαιμικό δείκτη. Το γλυκαιμικό φορτίο των τροφίμων προκύπτει εάν πολλαπλασιάσουμε τον γλυκαιμικό δείκτη της τροφής επί την περιεκτικότητά της σε υδατάνθρακες και διαιρέσουμε με το εκατό.
ΓΦ = (ΓΔ / 100) Χ περιεκτικότητα τροφίμου σε υδατάνθρακες
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι τρόφιμο με χαμηλό ΓΔ αν καταναλωθεί σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να έχει υψηλό γλυκαιμικό φορτίο ενώ αντίστοιχα τρόφιμο με μέτριο ή υψηλό ΓΔ αν καταναλωθεί σε μικρή ποσότητα θα έχει χαμηλό γλυκαιμικό φορτίο.
Γιατί μας ενδιαφέρει ο ΓΔ ;
Τα τρόφιμα με υψηλό ΓΔ προκαλούν άμεση αντίδραση της ινσουλίνης με αποτέλεσμα την απότομη και μεγάλη αύξηση του σακχάρου στο αίμα. Αντίθετα τα τρόφιμα χαμηλού ΓΔ λόγω της αργής πέψης και απορρόφηση τους, αυξάνουν σταδιακά τα επίπεδα ινσουλίνης και το σάκχαρο στο αίμα, και έτσι συμβάλουν σε καλύτερο γλυκαιμικό έλεγχο στους διαβητικούς. Εχει φανεί ότι έχουν αποδεδειγμένα οφέλη για την υγεία καθώ συμβάλουν σε μείωση των λιπιδίων του ορού σε ασθένειες με υπερλιπιδαιμία, έχουν συνδεθεί με υψηλότερα επίπεδα συγκεντρώσεων HDL-χοληστερόλης και μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη και καρδιαγγειακών παθήσεων. Τέλος συντελούν θετικά στη μείωση του βάρους, καθώς βοηθούν στον έλεγχο της όρεξης και επιβραδύνουν την πείνα.
Κυριότεροι παράγοντες που επηρεάζουν το γλυκαιμικό δείκτη
• Ωρίμανση του τροφίμου
Όσο πιο ώριμα είναι τα φρούτα και τα λαχανικά, τόσο πιο υψηλό ΓΔ έχουν. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της μπανάνας. Η άγουρη έχει ΓΔ: 43 ενώ η γινωμένη 74. Αυτός είναι ο λόγος που συστήνεται στους διαβητικούς να αποφεύγουν την κατανάλωση ώριμων φρούτων.
• Παρουσία φυτικών ινών
Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα φυτικών ινών έχουν χαμηλότερες τιμές γλυκαιμικού δείκτη. Αυτό συμβαίνει γιατί οι φυτικές είναι επιβραδύνουν την απορρόφηση των υδατανθράκων.
• Τρόπος και χρόνος μαγειρέματος
Το βράσιμο και το ψήσιμο αυξάνουν το ΓΔ καθώς είτε μαλακώνουν τις φυτικές ίνες του τροφίμου είτε κάνουν τους υδατάνθρακες τους πιο εύπεπτους. Επίσης όσο περισσότερο χρόνο μαγειρεύονται τα τρόφιμα τόσο περισσότερο αυξάνεται ο ΓΔ.
• Επεξεργασία που έχει υποστεί το τρόφιμο
Όσο μικρότερη κατεργασία έχει υποστεί το τρόφιμο, τόσο μικρότερο ΓΔ έχει. Πχ τα προϊόντα ολικής αλέσεως έχουν μικρότερο ΓΔ σε σχέση με τα λευκά καθώς αυξάνουν λιγότερο το σάκχαρο του αίματος.
• Σύσταση του γεύματος
Το λίπος και οι πρωτεΐνες επηρεάζουν την γλυκαιμική αντίδραση του τροφίμου. Το λίπος επιβραδύνει την κένωση του στομάχου, ενώ οι πρωτεΐνες διεγείρουν την έκκριση ινσουλίνης. Συνεπώς η παρουσία λίπους στο γεύμα χαμηλώνει το ΓΔ .
Κατάταξη τροφίμων ανάλογα ΓΔ- ΓΦ

Κατάταξη τροφίμου Γλυκαιμικός Δείκτης (ΓΔ)
Χαμηλού ΓΔ

≤55

Μετρίου ΓΔ

56-69

Υψηλού ΓΔ

≥70

Κατάταξη τροφίμου Γλυκαιμικό Φορτίο(ΓΦ)

Χαμηλού ΓΦ ≤10
Μετρίου ΓΦ 11-19
Υψηλού ΓΦ ≥20

Υψηλού ΓΔ
• Ψωμί άσπρο
• Επεξεργασμένα δημητριακά πρωινού
• Πατάτα
• Απλά μπισκότα ή κράκερ
• Κέικ και μάφινς
• φρούτα, όπως μπανάνα (ειδικά ώριμη), καρπούζι, πεπόνι
• Μέλι
• Ζάχαρη
• Μαλακές καραμέλες
• Βάφλες
Χαμηλού ΓΔ
• Πολύσπορα ψωμιά
• Δημητριακά ολικής άλεσης
• Βρώμη,μούσλι, κουάκερ, All Bran
• Μπισκότα βρώμης
• Λαχανικά
• Γιαούρτι
• Ρύζι αναποφλοίωτο ( πχ Basmati)
• Φρούτα όπως μήλα, αχλάδια, κεράσια, πορτοκάλια, σταφύλια
• Φιστίκια
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
1. Glycemic index: overview of implications in health and disease Jenkins DJ et al. Am J Clin Nutr. 1981;34:362-6
2. Glycemic Index, Glycemic Load, and Glycemic Response Are Not the Same Diabetes Care July 2005 vol. 28 no. 7 1839-1840
3. Measuring the glycemic index of foods: interlaboratory study Am J Clin Nutr January 2008 vol. 87 no. 1 247S-257S
4. Low–Glycemic Index Diets in the Management of Diabetes Diabetes Care August 2003vol. 26 no. 8 2261-2267

Total
1
Shares
Σχετικά άρθρα