Χρόνιος πόνος στα χέρια: Επιδεινώνεται με τη συνύπαρξη ΣΔ…

Hand-Wrist-Pain-600
Hand-Wrist-Pain-600

Ο σακχαρώδης διαβήτης (ΣΔ) φαίνεται να προκαλεί μεγαλύτερο πόνο σε ασθενείς με ακτινολογικά διαβρωτική οστεοαρθρίτιδα (ΟΑ) άκρων χειρών και όχι σε ασθενείς με μη διαβρωτική ΟΑ. Αυτή η συσχέτιση χρήζει διερεύνησης, όπως υποστηρίζουν ερευνητές από τη Νορβηγία, σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στο τεύχος Φεβρουαρίου του περιοδικού Arthritis Care and Research.
Τα σημαντικότερα σημεία του άρθρου μας επισημαίνει η Ρευματολόγος Σταυρούλα Δικαίου. Για τη μελέτη ερωτήθηκαν 12155 άτομα με ερωτηματολόγια για την ΟΑ. Από τους 1049 που απάντησαν ότι πάσχουν από ΟΑ, οι 630 εξετάσθηκαν κλινικά στο νοσοκομείο και έγιναν ακτινογραφίες και υπερηχογραφήματα ισχίων, γονάτων και χεριών. Από αυτούς έλαβαν μέρος στη μελέτη οι 530 που είχαν ακτινολογικά ΟΑ άκρων χειρών (δηλ. >1 άρθρωση με score Kellgren-Laurence >2). Το 71% ήταν γυναίκες και ο μέσος όρος ηλικίας ήταν 65 έτη (40-79).
Ο πόνος στις αρθρώσεις των άκρων χειρών εκτιμήθηκε σύμφωνα με την κλίμακα πόνου Australian/Canadian Hand Osteoarthritis Index (AUSCAN) και ο αριθμός των επώδυνων αρθρώσεων με την ευαισθησία στη ψηλάφηση NTJ (number tenderness joints).
Μετά την ανάλυση των περιστατικών προέκυψε ισχυρή συσχέτιση με την κλίμακα πόνου AUSCAN και τον NTJ μόνο στη διαβρωτική νόσο.
Η παρούσα μελέτη κατά τους συγγραφείς αποτελεί μία βάση για μελλοντικές μελέτες, οι οποίες θα μπορούσαν να δείξουν ενδεχομένως ότι, η θεραπευτική παρέμβαση στον ΣΔ μπορεί να ελαττώσει το κίνδυνο ΟΑ άκρων χειρών ή να ελαττώσει τη σοβαρότητα του πόνου στις άκρες χείρες.
Οι λόγοι για τους οποίους υπάρχει αυτή η συσχέτιση μεταξύ ΣΔ και πόνου άκρων χειρών είναι ασαφείς. Ο μη ρυθμιζόμενος ΣΔ είναι ένας παράγοντας κινδύνου για ανάπτυξη νευροπάθειας που μπορεί να προκαλέσει πόνο. Επίσης ο ΣΔ μπορεί να προκαλέσει ήπια συστηματική φλεγμονή που και αυτή προκαλεί πόνο, μία υπόθεση που υποστηρίζεται από τη παρατήρηση ότι άτομα με ΣΔ είχαν μεγάλο αριθμό αρθρώσεων με υμενίτιδα.
Τέλος οι ερευνητές συστήνουν περαιτέρω μελέτες για εκτίμηση του ρόλου του ΣΔ στην παθογένεια της ΟΑ, όπως και τη συσχέτιση του με τον πόνο στην διαβρωτική ΟΑ άκρων χειρών, πριν υπάρξουν συστάσεις για έλεγχο πιθανού ΣΔ σε όλους τους ασθενείς με ΟΑ άκρων χειρών και πόνο.
Πηγή: sofokleousin.gr

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα