Ο ανεξάρτητος γερουσιαστής των ΗΠΑ, Μπέρνι Σάντερς, στην τελευταία του επίθεση κατά των φαρμακοβιομηχανιών, ζήτησε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου να ερευνήσουν τρείς κατασκευαστές ινσουλίνης, προσάπτοντάς τους την κατηγορία της συνομωσίας σχετικά με τις τιμές της ινσουλίνης στην αγορά.
Με επιστολή του, ο Μπέρνι Σάντερς αναφέρεται σε μια πατέντα σχετικά με την άνοδο στην τιμή της ινσουλίνης την οποία χρησιμοποιούν τρεις από τις γνωστότερες εταιρείες το διάστημα των τελευταίων ετών. Η κατηγορία λέει ουσιαστικά, πως υπάρχει συνεννόηση μεταξύ των εταιρειών, ώστε η τιμή της ινσουλίνης να ανεβαίνει συνεχώς.
Η επιστολή συνοδευόταν από μια πρόσφατη ανάλυση που έδειξε πως το κόστος της ινσουλίνης τριπλασιάστηκε τα τελευταία χρόνια και από 231 δολάρια που χρειαζόταν ο κάθε ασθενής για το φάρμακο ετησίως, πήγε στα 736 δολάρια. Ο τριπλασιασμός αυτός συνέβη μεταξύ 2002 και 2013.
«Η αυθεντική πατέντα της ινσουλίνης έληξε πριν από 75 χρόνια. Αντί να πέφτουν οι τιμές, όπως θα περίμενε κανείς μετά από δεκαετίες ανταγωνισμού, οι κατασκευαστές που φτιάχνουν διαφορετικές εκδοχές ινσουλίνης συνεχίζουν να τις ανεβάζουν» αναφέρουν οι δικηγόροι.
Οι ίδιοι οι κατασκευαστές, όπως ήταν αναμενόμενο, διαφώνησαν με τις κατηγορίες του Σάντερς:
«Διαφωνούμε με τις κατηγορίες που υπάρχουν στην επιστολή. Η αγορά ινσουλίνης στις ΗΠΑ είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστική».
«Τιμολογούμε αυτά τα φάρμακα που σώζουν ζωές ανεξάρτητα και έπειτα διαπραγματευόμαστε για να εξασφαλίσουμε πως οι ασθενείς μπορούν να τα προμηθευτούν».
Όπως αναφέρει το Bloomberg News, η επιστολή έχει σταλεί στις ομοσπονδίες και το Υπουργείο Δικαιοσύνης θα διεξάγει μια μεγάλη έρευνα για να εξακριβώσει αν υπάρχει συνεννόηση μεταξύ των κατασκευαστικών εταιρειών ινσουλίνης σχετικά με την τιμή.
Ο Μπέρνι Σάντερς προκάλεσε μια αρκετή μεγάλη αναταραχή στις φαρμακοβιομηχανίες και στους επενδυτές τις τελευταίες εβδομάδες. Την επιστολή του ακολούθησαν μια σειρά tweets όπου ο Σάντερς άσκησε κριτική σε διαφορετικές εταιρίες για την τιμή της ινσουλίνης και τις κατηγόρησε πως ενδιαφέρονται περισσότερο για τα κέρδη τους παρά για τους ασθενείς.
Μάλιστα, μετά τα tweets, παρατηρήθηκε πτώση των τιμών σε κάποιες εταιρείες, πράγμα που είχε να συμβεί αρκετούς μήνες. Αναμένουμε τα αποτελέσματα της έρευνας.
GlykouliGr