Κι όμως, δεν γεννούν μόνο οι γυναίκες…

τοκετός, θεά, γέννηση, βιβλίο,συγγραφέας

διαβήτης είναι μια πολύ σοβαρή και περίπλοκη υπόθεση που απαιτεί προσοχή σε καθημερινή βάση. Από την άλλη ο τοκετός είναι μια επίσης πολύ σοβαρή υπόθεση και οι γυναίκες που περνάνε από αυτή τη διαδικασία, έρχονται αντιμέτωπες με μια διττή μάχη.

Το βιβλίο H Θεά σε δράση: Τοκετός της Ευτυχίας Λεοντίδου μιλάει για τον διφορούμενη ερμηνεία της γέννησης, το πως γυναίκες αλλά και άντρες γεννούν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο από παιδιά μέχρι ιδέεςκαλλιτεχνικά δημιουργήματα, επιστημονικές εφευρέσεις, κ.ο.κΓια κάθε άνθρωπο η διαδικασία της δημιουργίας ισοδυναμεί με τη γέννηση ενός δικού του “βρέφους” όπου με κόπο και αγωνία το δημιούργημα βγαίνει από το σκοτάδι της ιδέας στο φως της υλοποίησης, αποκτώντας οντότητα. Κάτω από αυτό το σκεπτικό λοιπόν, ο τοκετός είναι μια διαδικασία που η δομή της (οφείλει να) είναι κατανοητή όχι μόνο στις γυναίκες που κυοφορούν.

Η Ευτυχία Λεοντίδου είναι μαιευτήρας-γυναικολόγος, διδάκτορας του Πανεπιστημίου της Αθήνας. Έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα και μεταφράσεις σε επιστημονικά και φεμινιστικά έντυπα, στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει συνεργαστεί με τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκου (ΕΟΦ) και υπήρξε συνερευνήτρια-μέλος της ομάδας ΙΑΤΡΟΤΕΚ της Εταιρείας Ιατρικών Σπουδών. Πρόσφατα έγραψε το βιβλίο: “Θεά σε Δράση: Τοκετός”, στο οποίο ενημερώνει τις γυναίκες για το σώμα τους και τις λειτουργίες του, εισάγοντας στον ιατρικό λόγο μια φεμινιστική ματιά και εμπλουτίζοντας το με τις διεκδικήσεις του γυναικείου κινήματος σχετικά με το θέμα του τοκετού. Η Ευτυχία έχει συμμετάσχει σε δεκάδες ιατρικά συνέδρια αναδεικνύοντας το θέμα Η ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ.

Η Αλεξάνδρα Μακρή, μαιευτήρας γυναικολόγος, φεμινίστρια και μέλος του Μωβ είπε για την κα Λεοντίδου: Γνωρίζω την Ευτυχία πολλά πολλά χρόνια, δεκαετίες θα έλεγα, από τότε μου είχε κάνει εξαιρετική εντύπωση ο σταθερός ήρεμος αλλά και ρηξικέλευθος τρόπος της στην αντιμετώπιση των ζητημάτων. Με γνώμονα πρώτον την επιστημονική γνώση του θέματος, δεύτερον την προσήλωση στον στόχο της προώθησης της γνώσης των νέων γυναικών για το σώμα και τις λειτουργίες του και τρίτον, άμεσα για την συμμετοχή της στους γυναικείες διεκδικήσεις ανά τον κόσμο για ίσα δικαιώματα και ελευθερίες

Ο τοκετός, ενώ είναι φυσικό πανανθρώπινο γεγονός, μετατράπηκε σε ιατρικό γεγονός, σε ιατρική πράξη. Αυτό, μέσα στους τελευταίους αιώνες, ιδιαίτερα στις τελευταίες δεκαετίες, είχε δύο αποτελέσματα. Αφ ενός την ελαχιστοποίηση των επιπλοκών της κύησης και του τοκετού, αφετέρου η ιατρικοποίηση του τοκετού. Η νοσηρότητα και θνησιμότητα μητέρας και παιδιού μειώθηκαν δραματικά.”

“Η έρευνα προχωράει όλο και περισσότερο για να μην αφήσουμε ει δυνατόν την παραμικρή πιθανότητα κάτι να ξεφύγει, κάτι να μην πάει καλά όσον αφορά στην υγεία της γυναίκας και του μελλοντικού παιδιού, όχι μόνον στη γέννησή του αλλά και στην μετέπειτα διάρκεια της ζωής του.”

“Οι πληροφορίες και οι συμβουλές της Ευτυχίας απευθύνονται και στις γυναίκες σαν μέλλουσες μαμάδες αλλά και στους μαιευτήρες – στις μαίες και στους φορείς υγείας για να βελτιωθεί η παρουσία τους και η συμπαράστασή τους ώστε εκτός από τον αβλαβή τοκετό η δράση τους να βοηθά τις γυναίκες να τον βιώσουν και να δημιουργήσουν μαζί τους τη νέα ζωή με τον πιο ευχάριστο ακόμα και ηδονικό τρόπο.”

Η Πέπη Ρηγοπούλου, στην πολύτιμη ομιλία της που δημοσιεύθηκε στην “Αυγή” είπε: Το βιβλίο της Ευτυχίας ομολογώ ότι το διάβασα αμέσως μόλις μου το εμπιστεύτηκε. Το ρούφηξα. Και με συγκίνησε βαθιά. Μέχρι δακρύων. Αυτά τα απελευθερωτικά δάκρυα που μας καθαρίζουν από την σκόνη του χρόνου.”

“Μιλά για τον εν τω καλώ τόκο, για έναν τοκετό δηλαδή μέσα στην ομορφιά. Που δεν τον αγγίζουν τα ερειπωμένα πεζοδρόμια μιας ακόμα ανάθεσης στο όνομα αυτής της αγαπημένης και απροσάρμοστης πόλης. Που δεν σταματά να μυρίζει την άνοιξη μέσα στον βαρύ χειμώνα των διαρθρωτικών αλλαγών που έχουν αποδιαρθρώσει τις ζωές μας. Που δεν βλέπει την γυναίκα απέναντι στον άνδρα, αυτόν τον φορέα μιας εξουσιαστικής κληρονομιάς, που μέσα στο σημερινό περιβάλλον χάνει τον ρόλο του και ψάχνει να βρει τη νέα του ταυτότητα.”

“Το ίδιο το βιβλίο που συνοψίζει την δουλειά 40 χρόνων της συγγραφέως ως μαιευτήρος – γυναικολόγου, γεννήθηκε, όπως μας λέει στον πρόλογο της, ένα καλοκαίρι, σε ένα όμορφο περιβάλλον κοντά στην φύση, τις στιγμές αυτές που ψάχνουμε να βρούμε το στίγμα της σύντομης ύπαρξης μας μέσα στην απεραντοσύνη.”

“Η σύνδεση που κάνει η Ευτυχία, του ατομικού με το συμπαντικό, μας οδηγεί να δούμε τον μικρόκοσμο της μήτρας ως το ισοδύναμο της μεγάλης μήτρας από την οποία γεννήθηκε ο κόσμος μας με την μεγάλη έκρηξη. Αυτή η αίσθηση της περιστροφής που καταγράφεται στην μαρτυρία μιας γυναίκας την ώρα που γεννά, (σελ. 116), αλλά και στην παρατήρηση των κινήσεων του βρέφους προς την έξοδο από την μήτρα και τον κόλπο, παραλληλίζονται με την περιστροφή του σύμπαντος την ώρα της γέννησής του.”

Η συγγραφέας, ανάμεσα στα βιβλία της, μιλάει για το έργο της:

Το βιβλίο αυτό φιλοδοξεί να «παντρέψει» διάφορες οπτικές γωνίες: να ενημερώσει τις γυναίκες για το σώμα τους και τις λειτουργίες του, εισάγοντας στον ιατρικό λόγο μια φεμινιστική ματιά και εμπλουτίζοντας την πληροφορία με τις διεκδικήσεις του γυναικείου κινήματος σχετικά με το θέμα του τοκετού  να παρουσιάσει αφηγήσεις των γυναικών για την εμπειρία τους, πώς οι ίδιες έχουν βιώσει αυτή τη στιγμή καμπής που, άλλωστε, έχει υπάρξει καθοριστική και για τη συνολική κοινωνική τους παρουσία και δραστηριότητα  παράλληλα να δώσει και μια πιο εσωτερική ματιά, μέσα από το πρίσμα της πνευματικότητας. Η ματιά αυτή αγγίζει τη φιλοσοφία, τον συμβολισμό, την αναλογία μικρόκοσμου μακρόκοσμου, και την περιπέτεια των γυναικών στο Σύμπαν μέσα από τη σωματική εμπειρία.”

“Έτσι το βιολογικό κομμάτι θεωρείται εξίσου σημαντικό με το κοινωνικό και το πνευματικό. Πιστεύω ότι στη σημερινή εποχή έχει έρθει η ώρα η επιστήμη να συνεργαστεί με την πνευματικότητα και όχι να αντιστρατεύονται η μια την άλλη.”

“Το βιβλίο περιλαμβάνει τρεις ενότητες: τη φεμινιστική, την ιατρική-βιολογική και την πνευματική-φιλοσοφική.

“Όλα αυτά τα κομμάτια διανθίζονται με αφηγήσεις εμπειριών γυναικών. Τα κείμενα προέρχονται από εκμυστηρεύσεις ασθενών μου, ανταλλαγή εμπειριών γυναικών σε ομάδες, και περιγραφή από συγκεκριμένες γυναίκες- φίλες, που αφιέρωσαν τον πολύτιμο χρόνο τους για να ξαναθυμηθούν αυτή τη δυνατή στιγμή της ζωής τους.”

“Τέλος το βιβλίο περιέχει και 60 εικόνες που παρουσιάζουν τη διαδικασία του τοκετού, φωτογραφίες από τοκετούς και παραστάσεις θεαινών που γεννούν, από διάφορες χώρες και πολιτισμούς.”

“Έτσι, το βιβλίο αυτό απευθύνεται: στις γυναίκες, αποσκοπώντας να τις ενημερώσει για τη διαδικασία που ακολουθεί το σώμα τους, και για τα δικαιώματα που έχουν αν και συχνά δεν τα ασκούν∙ στους γιατρούς, που μέσα στο φορτωμένο τους πρόγραμμα δεν έχουν πάντα χρόνο να ακούσουνε τη φωνή των γυναικών, αν και θα το ήθελαν∙ στις μαίες που, μέσα στο μόχθο τους και το φόρτο εργασίας, μπορεί κάποιες φορές να παρασύρονται από τη ρουτίνα∙ στις βοηθούς τοκετού που είναι ακόμα λιγοστές και ο ρόλος τους δεν έχει γίνει ευρύτερα γνωστός∙ αλλά και σε όσους/ες, γυναίκες και άντρες, ερευνούν και ασχολούνται με το Μυστήριο και την έκφρασή του, όχι μόνο μέσα σε ένα γυναικείο σώμα, αλλά σε κάθε τοκετό ενός έργου, είτε αυτό είναι υλικό, είτε καλλιτεχνικό, επιστημονικό ή πνευματικό.”

Η Ευτυχία Λεοντίδου θα παρουσιάσει το βιβλίο της “Η Θεά σε δράση: Τοκετός” στην εκδήλωση “ΓΥΝΑΙΚΕΣ & ΔΙΑΒΗΤΗΣ” στο Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων, την Παρασκευή 24/11 στις 18:00 . Είσοδος ελεύθερη!

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Εθνικό Πρόγραμμα για τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία
Περισσότερα

Εθνικό πρόγραμμα για την εφαρμογή της σύμβασης για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους, κατέθεσε η ΕΣΑΜΕΑ στον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη

Ολοκληρωμένο Εθνικό Πρόγραμμα, για την εφαρμογή της Σύμβασης για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και…