Τα καρότα, το ζάχαρο και ο διαβήτης

Λαμβάνοντας υπόψη ότι το γλυκαιμικό φορτίο των καρότων είναι χαμηλό, απορρίπτεται η θέση ότι τα καρότα πρέπει να αποφεύγονται λόγω αύξησης ζαχάρεως στο αίμα. Αντίθετα τα καρότα αποτελούν μια εξαιρετική επιλογή υγιεινής διατροφής. Ο συνδυασμός τους στο πιάτο μας με άλλα λαχανικά, προσφέρει ποικιλία και ευρύ φάσμα πολύτιμων φυτοχημικών ουσιών
karotoo
karotoo

Τα καρότα είναι νόστιμα, εύγεστα λαχανικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν με πολλούς τρόπους στη διατροφή μας.
Τα καρότα είναι πολύ πλούσια σε φυτικές ίνες και σε βήτα καροτίνη που μετατρέπεται σε βιταμίνη Α στον ανθρώπινο οργανισμό. Η βήτα καροτίνη είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό στοιχείο, που είναι αποτελεσματικό στην καταπολέμηση ορισμένων καρκίνων, όπως ο καρκίνος του πνεύμονα.
Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι η βήτα καροτίνη, είναι αποτελεσματική στην καταπολέμηση της αποπληξίας (εγκεφαλικά επεισόδια) και των καρδιακών παθήσεων. Επιπλέον τεκμηριώνεται ότι είναι η βήτα καροτίνη των λαχανικών και όχι αυτή που λαμβάνεται ως συμπλήρωμα που έχει τις ευεργετικές για την υγεία δράσεις.
Είναι καλό να ξέρετε ότι μία μερίδα μαγειρεμένων καρότων (80 περίπου γραμμάρια) προσφέρουν 2 έως 3 φορές τη συστηνόμενη ημερησία ποσότητα βιταμίνης Α, υπό μορφή βήτα καροτίνης.
Τα καρότα είναι επίσης καλή πηγή βιταμίνης C, βιταμίνης Κ, φολικού οξέως (βιταμίνη Β9) και μαγγανίου. Είναι φτωχά σε θερμίδες και χωρίς λίπη. Περιέχουν μόνο πολύ λίγη ποσότητα ζαχάρων.
Τα καρότα καταναλώνονται ωμά ή μαγειρεμένα. Φαίνεται ότι είναι όταν καταναλώνονται ωμά, που προσφέρουν τα περισσότερα ωφελήματα για την υγεία μας.
Περίπου μισό κιλό βρασμένων καρότων περιέχουν μόνο τρία κουταλάκια του τσαγιού ζάχαρου. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι τα ζάχαρα που περιέχουν είναι λίγα, απορροφώνται γρήγορα από το πεπτικό σύστημα και περνούν στο αίμα.
Η ταχύτητα με την οποία οι υδατάνθρακες (ζάχαρα, άμυλο) διασπώνται από την πέψη και είναι διαθέσιμοι για απορρόφηση με εισδοχή στην κυκλοφορία του αίματος, ονομάζεται γλυκαιμικός δείκτης. Τα καρότα έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, λόγω της γρήγορης πέψης τους και απορρόφησης των ζαχάρων τους.
Ενώ ο γλυκαιμικός δείκτης των καρότων είναι υψηλός, αντίθετα το γλυκαιμικό τους φορτίο είναι χαμηλό. Το γλυκαιμικό φορτίο σχετίζεται όχι μόνο με την ταχύτητα απορρόφησης των ζαχάρων ενός τροφίμου αλλά και με την ποσότητα που το τρόφιμο έχει.
Όταν κάποιος καταναλώνει σ’ ένα γεύμα μια συνήθη ποσότητα καρότων, η ποσότητα ζαχάρου που προσλαμβάνει δεν είναι σημαντική. Έτσι λοιπόν, παρά το γεγονός ότι τα ζάχαρα από τα καρότα εισέρχονται γρήγορα στην κυκλοφορία του αίματος, η ποσότητα τους δεν είναι τέτοια που να δημιουργεί πρόβλημα, ακόμη και σε διαβητικούς ασθενείς.
Το γεγονός ότι τα ζάχαρα των καρότων είναι άμεσα διαθέσιμα για το μεταβολισμό, οδήγησε στη δημιουργία της άποψης ότι τα καρότα είναι πλούσια σε ζάχαρο και ότι καλύτερα είναι να αποφεύγονται, ιδιαίτερα από τους ασθενείς με ζαχαρώδη διαβήτη.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι το γλυκαιμικό φορτίο των καρότων είναι χαμηλό, απορρίπτεται η θέση ότι τα καρότα πρέπει να αποφεύγονται λόγω αύξησης ζαχάρεως στο αίμα.
Αντίθετα τα καρότα αποτελούν μια εξαιρετική επιλογή υγιεινής διατροφής. Ο συνδυασμός τους στο πιάτο μας με άλλα λαχανικά, προσφέρει ποικιλία και ευρύ φάσμα πολύτιμων φυτοχημικών ουσιών.

Total
16
Shares
Σχετικά άρθρα