Diabetes Dance Dare: πώς ο χορός για 23 δευτερόλεπτα βοηθά στο διαβήτη!

χορός

Πρόσφατα, η American Diabetes Association (ADA) εγκαινίασε μια νέα καμπάνια για την καταπολέμηση του διαβήτη που έχει κατακλύσει τα αμερικανικά social media. Πρόκειται για το Diabetes Dance Dare (http://www.diabetes.org/diabetes-dance-dare/), όπου celebrities και όχι μόνο καλούνται να φτιάξουν ένα χορευτικό βιντεάκι και να δωρίσουν χρήματα υπέρ της οργάνωσης!
Καθώς κάθε 23 δευτερόλεπτα γίνεται μια διάγνωση ανθρώπου με διαβήτη στις ΗΠΑ, η ADA μας ζητά λοιπόν το βιντεάκι να έχει διάρκεια 23 δευτερολέπτων…
Εμείς, από την άλλη, θα λέγαμε να χορέψετε και λίγο παραπάνω!
Σας παρουσιάζουμε, λοιπόν, έναν από τους πιο ευχάριστους τρόπους άσκησης για το διαβήτη μας: το χορό!

Χορός και Διαβήτης

Όλοι γνωρίζουμε το σημαντικό ρόλο που παίζει η άσκηση στη διαχείριση του διαβήτη μας.
Αν δεν είστε ο τύπος ανθρώπου που του αρέσει να σηκώνει βάρη στο γυμναστήριο, ή να πηγαίνει για το πρωινό του τρεξιματάκι, υπάρχουν πάντα και άλλες εναλλακτικές! Μία από τις ωραιότερες, κατά τη γνώμη μας: ο χορός!

Οφέλη του χορού

Οι περισσότεροι που χορεύουν υποστηρίζουν πως είναι η αγαπημένη τους μορφή άσκησης. Πέρα από το ότι είναι άκρως διασκεδαστικός, ο χορός έχει και σημαντικά οφέλη στην φυσική, ψυχική και συναισθηματική μας υγεία! Αν και τα αποτελέσματα μιας τακτικής χορευτικής δραστηριότητας στις διάφορες ασθένειες δεν έχουν αναλυθεί, ως μια μορφή φυσικής δραστηριότητας ο χορός θεωρείται πως λειτουργεί θετικά στις μακροχρόνιες ασθένειες, σαν τον διαβήτη ή τη δυσλιπιδαιμία. Αναλυτικά:

Καρδιαγγειακή υγεία

Χορέψτε ένα βαλς για την ενδυνάμωση της καρδιάς σας. Χορεύοντας επί 20 λεπτά για 3 φορές την εβδομάδα, βελτιώνετε την υγεία της καρδιάς, και μειώνετε τους κινδύνους για καρδιοαγγειακές παθήσεις.

Λιγότερο στρες

Ο χορός βελτιώνει τη φυσική και συναισθηματική σας δύναμη. Οι ειδικοί συμφωνούν πως οι άνθρωποι που χορεύουν τακτικά βιώνουν λιγότερο στρες, και πολλές μελέτες το επαληθεύουν.

Καλύτερη Μνήμη

Ο χορός αυξάνει την υγεία του μυαλού μας, βελτιώνει τη μνήμη μας και μειώνει τον κίνδυνο άνοιας. Το να απομνημονεύετε και να επαναφέρετε στο μυαλό σας τις χορευτικές κινήσεις και τα βήματα σε τακτική βάση βοηθά και στο να διατηρείτε το μυαλό σας σε εγρήγορση!

Αντοχή

Όπως και οι άλλες ασκήσεις όπου συμμετέχει πολύ η καρδιά, ο χορός αυξάνει τη φυσική αντοχή μας.

Ενδυνάμωση των οστών

Ο χορός αυξάνει την οστική πυκνότητα και προλαμβάνει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης. Επιπλέον, έρευνες δείχνουν τα οφέλη του χορού και σε άτομα της μέσης ηλικίας ή ηλικιωμένα με μυοσκελετικά προβλήματα, σαν την αρθρίτιδα ή την οστεοπόρωση.

χορόςστιγμιότυπο από την ταινία Dirty Dancing

Καίει τις θερμίδες, αυξάνει το μεταβολισμό

Ψάχνετε ευχάριστους τρόπους να ξεφορτωθείτε τα έξτρα κιλάκια; Ο χορός προσφέρει μια ιδανική λύση! Τα περισσότερα χορευτικά είδη, όταν ακολουθούνται σε τακτική βάση, θα σας βοηθήσουν να κάψετε τις ίδιες θερμίδες όπως αν πηγαίνατε για τζόγκινκ!
Ανάλογα το είδος και την ένταση, σε ένα συνηθισμένο μάθημα χορού ο μέσος άνθρωπος θα κάψει 300-500 θερμίδες. Δεν είναι κι άσχημα!
Επιπλέον, η τακτική χορευτική δραστηριότητα αυξάνει το ρυθμό του μεταβολισμού μας, ειδικά κάπου μετά την ηλικία των 28-30 ετών.

Ισορροπία

Χάρη στα γρήγορα, πολλές φορές βήματα, τις στροφές και τα πηδηματάκια, ο χορός βελτιώνει την ισορροπία μας -που είναι ιδιαίτερα σημαντική, ειδικά όσο μεγαλώνουμε.

Αυτοπεποίθηση

Ο χορός αυξάνει την αυτοπεποίθησή μας και μας βοηθά να αποκτήσουμε καλύτερη στάση σώματος και μια επιθυμητή εικόνα σώματος.

Κοινωνικοποίηση

Τέλος, κάτι εξίσου σημαντικό με την φυσική και ψυχική ευεξία που μας προσφέρει: ένα μάθημα χορού που παρακολουθούμε τακτικά είναι και μιας πρώτης τάξεεως ευκαιρία για να κάνουμε νέους φίλους!

Διαλέξτε το είδος που σας αρέσει!

Υπάρχουν πολλά είδη χορών, και είναι σημαντικό να βρείτε αυτό που σας ταιριάζει. Εξάλλου, αν δεν το ευχαριστιέστε, το πιθανότερο είναι και να το σταματήσετε μετά από λίγο καιρό. Πειραματιστείτε με τα διάφορα είδη, και βρείτε τι είναι αυτό που σας “πάει” καλύτερα!
Αν είστε από τους αρχάριους και δεν έχετε ξαναχορέψει, μπορείτε να ξεκινήσετε με κάτι εύκολο -σαν τη zumba.
Η zumba είναι ένα είδος χορού επηρεασμένο από τα latin, και έχει χαρούμενη μουσική και γρήγορες κινήσεις. Λόγω των ευεργετικών επιδράσεών της στην καρδιά, έχει αρχίσει να γίνεται διαδεδομένη και στην Ελλάδα, και μπορείτε να βρείτε τμήματα και σε κάποια γυμναστήρια.
Για τους προχωρημένους, θα σας προτείναμε να μπείτε σε κάποια πιο δύσκολα είδη, που απαιτούν μεγαλύτερη αντοχή και εμπειρία. Σαν τη σάλσα, για παράδειγμα, που κινητοποιεί όλο το σώμα.

Ποια πρέπει να είναι η ένταση του χορού, ώστε να έχουμε τα περισσότερα οφέλη;

Ο χορός καλό θα ήταν να είναι μια μέτριας έντασης δραστηριότητα. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να ιδρώνουμε, αλλά ήπια (χωρίς ροή ιδρώτα στο σώμα), και να διατηρούμε μια σχετικά καλή αναπνοή, που να μας επιτρέπει, για παράδειγμα, μια απλή συνομιλία. Ακόμα, η καρδιακή συχνότητα (παλμοί) πρέπει να αυξάνεται σταδιακά κατά τη διάρκεια της άσκησης, για να φτάσει το 60-70% της μέγιστης καρδιακής συχνότητας.
Προκειμένου να έχουμε αποτελέσματα, το σημαντικό είναι η συχνότητα: οι ειδικοί συνιστούν το λιγότερο 3 φορές την εβδομάδα, αν όχι και κάθε μέρα, και σε διάρκεια 40 περίπου λεπτών τη φορά!
Και θυμηθείτε πως τα πλεονεκτήματα εξαλείφονται μετά τις 1-2 εβδομάδες διακοπής!

Τι να προσέξετε:

  • Έλεγχος της γλυκόζης πριν και μετά την άσκηση, για να γνωρίζετε τις αντιδράσεις του οργανισμού σας στα διάφορα είδη γυμναστικής. Χορεύοντας με παρέα, επιλέξτε να κοινοποιήσετε τη διαβητική σας κατάσταση στους υπόλοιπους της τάξης σας. Επιπλέον, φροντίστε να έχετε μαζί σας κάποιο τρόφιμο πλούσιο σε υδατάνθρακες, σε περίπτωση ανάγκης.
  • Χρησιμοποιείτε κατάλληλα παπούτσια με σιλικόνη ή αεροσόλες και πάντα διατηρείτε τα πόδια σας στεγνά.
  • Μην παραμελείτε να συμβουλεύεστε το γιατρό σας τακτικά, ώστε να μειώσετε το ενδεχόμενο διαβητικών επιπλοκών. Αν υπάρχουν επιπλοκές στα μάτια, τα νεφρά ή την καρδιά, είναι σημαντικό ο γιατρός σας να καθορίσει τα όρια έντασης της σωματικής σας άσκησης.

Σας ευχόμαστε μια καλή χορευτική αρχή!

χορός
Πηγές:
http://www.diabetes.org/diabetes-dance-dare/
https://diabetes365.org
http://www.pendi.eu
http://guardian.ng

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
γιογκα
Περισσότερα

Η γιόγκα και ο διαλογισμός μπορούν να αντιστρέψουν τις μοριακές αντιδράσεις του DNA που προκαλούν κατάθλιψη;

Δραστηριότητες όπως το Τάι Τσι, η γιόγκα και ο διαλογισμός ίσως να μπορούν να αντιστρέψουν τις μοριακές αντιδράσεις…
Περισσότερα

Ποσότητα ή ποιότητα; Τι έχει αξία στη διατροφή;

Ένα δίλημμα γνωστό σε όσους προσπαθούν να διαχειριστούν το βάρος τους ή απλά να υιοθετήσουν πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες: πού να δώσει κανείς έμφαση στη διατροφή; Στην ποσότητα ή στην ποιότητα;