Πώς να μειώσετε τη ζάχαρη στη διατροφή του παιδιού

ζάχαρη

Πριν σκεφτείτε ότι «το δικό μου παιδί δεν τρώει γλυκά» ή ότι προσέχετε τη διατροφή του, σκεφτείτε διπλά αφού οι παράγοντες που παίζουν ρόλο στην ημερήσια πρόσληψη ζάχαρης του μικρού σας είναι πολλοί και δεν σχετίζονται όλοι με τα μέτρα που έχετε επιστρατεύσει.

Πόση ζάχαρη «επιτρέπεται» να καταναλώνουν τα παιδιά καθημερινά;

Κανείς γονιός δεν μπορεί να εκμηδενίσει τη ζάχαρη που καταναλώνει το παιδί του, όμως μπορεί να την περιορίσει. Σύμφωνα, λοιπόν, με την διαιτολόγο- διατροφολόγο κ. Αλεξάνδρα Δαμβουνέλλη, τα παιδιά από 2 έως 18 ετών δεν πρέπει να καταναλώνουν περισσότερα από 6 κουταλάκια του γλυκού πρόσθετη ζάχαρη την ημέρα, ενώ τα νήπια μέχρι 2 ετών δεν πρέπει να καταναλώνουν καθόλου ζάχαρη.

Πώς θα την περιορίσετε

1. Στο πρωινό

Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι τα παιδιά καταναλώνουν τη μισή συνιστώμενη ποσότητα ζάχαρης ημερησίως ήδη από το πρωινό τους. Τα κακά νέα βρίσκονται στις τροφές που θεωρούνται «υγιεινές», όπως τα δημητριακά, τις μπάρες δημητριακών και τα γιαούρτια με γεύσεις.
Για τα δημητριακά: «Ελέγξτε» πόση ζάχαρη περιέχουν, κοιτώντας τα στοιχεία που περιέχει η συσκευασία τους. Όπως επισημαίνει η διαιτολόγος, 5 γραμμάρια ή λιγότερο ανά μερίδα θεωρείται μια «επιτρεπτή» αναλογία. Για να προσθέσετε γεύση, η καλύτερη επιλογή είναι τα φρέσκα φρούτα ή το μέλι. Αν έχετε τον χρόνο, μπορείτε ακόμα και να φτιάξετε τα δικά σας σπιτικά δημητριακά.
Για τις μπάρες δημητριακών: Καλό θα είναι να τις αποφύγετε. Ωστόσο, αν επιμένετε, προτιμήστε να τις φτιάξετε με τα χεράκια σας, χρησιμοποιώντας καστανή ζάχαρη.
Για το γιαούρτι: Προτιμήστε σκέτα γιαούρτια χωρίς πρόσθετα υλικά και αποφύγετε τα «παιδικά» γιαούρτια. Εμπλουτίστε τα με φρούτα, βρώμη, ωμούς ξηρούς καρπούς ή μέλι, ανάλογα με τις προτιμήσεις του παιδιού.
ζάχαρη

2. Όταν το παιδί πηγαίνει στους παππούδες

Ξέρουμε ότι έχουν τις καλύτερες προθέσεις, αλλά συνήθως «κακομαθαίνουν» τα παιδιά, επιβραβεύοντάς τα με γλυκά, ακόμα και αν «η μαμά δεν μας αφήνει να τα τρώμε».
Συμφωνείστε στην ποσότητα των γλυκών από πριν: Η πιο συνετή λύση είναι να συμφωνήσετε στο ένα γλυκό που θα φάει το παιδί. Ακόμα καλύτερα, μάλιστα, αν το έχετε ήδη προμηθευτεί εσείς και τους το δώσετε.
Πηγαίνετε έτοιμες, υγιεινές λιχουδιές: Ετοιμάστε από πριν τα αγαπημένα υγιεινά σνακ του παιδιού και καθορίστε τις ώρες που θα τα φάει, σε συνεργασία με τους παππούδες. Ελπίζοντας ότι θα εκτιμήσουν τον δικό σας κόπο, είναι πιο πιθανό ότι θα τα δώσουν στο παιδί και θα ξεχάσουν τις σοκολάτες.

3. Για τα γενέθλια και τις γιορτές στο σχολείο

Σε μια τάξη 25 μαθητών, τα περισσότερα παιδιά θα κεράσουν τους συμμαθητές τους γλυκά όταν γιορτάζουν. Αν τα «βάλουμε κάτω»,το άθροισμα της ζάχαρης που παίρνουν από τα κεράσματα, μαζί με την υπόλοιπη ζάχαρη που καταναλώνουν τα παιδιά μέσα στη μέρα, είναι υπερβολικό!
Να δώσετε το «υγιεινό» παράδειγμα: Είναι ίσως δύσκολη περίπτωση για να προτείνουμε κάτι χειροπιαστό, όμως μπορείτε να βάλετε κι εσείς το χεράκι σας. Στην γιορτή του παιδιού, φτιάξτε αλμυρά, υγιεινές μπουκίτσες για να κεράσει το παιδί τους φίλους του. Φροντίστε, επίσης να του δίνετε κάθε μέρα υγιεινό κολατσιό, που θα του κόβει την όρεξη για τους γλυκούς πειρασμούς στο σχολείο.

4. Ξεχάστε τα αναψυκτικά και τους φαινομενικά αθώους χυμούς

Ξέρουμε ότι δεν είναι εύκολο να στύβουμε πάντα φρέσκους χυμούς, όμως αξίζει τον κόπο, αν θέλουμε να προσφέρουμε κάτι τόσο θρεπτικό και χωρίς ζάχαρη στα παιδιά μας. Δείτε εδώ κάποιες γευστικές ιδέες για χυμούς, με πολλές βιταμίνες που τα παιδιά θα λατρέψουν και εδώ τι πρέπει να ξέρετε για την κατανάλωση των χυμών από τα παιδιά, ανάλογα με την ηλικία τους.

5. Φρούτα σε κοινή θέα και λαχανικά έτοιμα προς κατανάλωση

Εκτός από το να βάζετε τα φρούτα και τα λαχανικά σε κοινή θέα, το κόλπο που συνήθως «πιάνει» είναι είτε να τα έχετε έτοιμα προς κατανάλωση στο ψυγείο (κομμένα και ξεφλουδισμένα) είτε να πειραματιστείτε με την εμφάνισή τους, φτιάχνοντας ευφάνταστα σχέδια.
φρούτα

6. Ώρα για επιδόρπιο

Καλό θα είναι να ορίσετε μια ημέρα της εβδομάδας που το παιδί θα μπορεί να απολαύσει το επιδόρπιό του. Επιπλέον, τη θέση του καθημερινού γλυκού στο τραπέζι μπορεί να πάρει ένα «έξυπνο» γλυκό . Μία φέτα ψωμί του τοστ για παράδειγμα, με σπιτική αλοιφή μπανάνα θα γλυκάνει τον ουρανίσκο του παιδιού.

7. Μάθετε να διαβάζετε τις ετικέτες των τροφίμων

Τροφές που δεν «χωράει ο νους μας» περιέχουν ποσότητες ζάχαρης (όπως το επεξεργασμένο κρέας ή τα κονσερβοποιημένα φρούτα και λαχανικά), γι’ αυτό πρέπει πάντα να κοιτάμε τις ετικέτες των προϊόντων πριν τ’ αγοράσουμε. Η κ. Δαμβουνέλλη επισημαίνει ότι, εκτός από τη λέξη «ζάχαρη», θα πρέπει να προσέξετε αν στις ετικέτες των τροφίμων αναγράφονται οι εξής λέξεις: καστανή ζάχαρη, μέλι, μελλάσα, σιρόπι καλαμποκιού, φρουκτόζη, γλυκόζη, σιρόπι γλυκόζης, δεξτρόξη και μαλτόζη. Αν ανήκουν στα 3 πρώτα συστατικά του προϊόντος, καλό θα είναι να το αποφύγετε.

8. Αντικαταστήστε «έξυπνα» τη ζάχαρη

Εξίσου γευστικό με τη σοκολάτα αλλά περισσότερο υγιεινό είναι το κακάο. Το μιλκσέικ μπορεί να γίνει εξίσου νόστιμο με γιαούρτι και χωρίς ίχνος ζάχαρης. Όταν φτιάχνετε γλυκά στο σπίτι, μειώστε τη ζάχαρη και προσθέστε στο μίγμα «γλυκά» μπαχαρικά όπως η κανέλα, το γλυκάνισο, το γαρίφαλο και το μοσχοκάρυδο.

9. Αγοράζετε τις μικρές συσκευασίες γλυκών

Δεδομένου ότι δεν γίνεται να «κόψουμε» εντελώς τη ζάχαρη από τη διατροφή του παιδιού, ας την περιορίσουμε, αγοράζοντας τις μικρές συσκευασίες γλυκών ή μπισκότων με λιγότερη ζάχαρη και γλυκαντικές ουσίες.
από Μαρία Κωνσταντοπούλου
Πηγή: http://www.mama365.gr/

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
η λήψη αντικαταθληπτικών κατά την εγκυμοσύνη αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη κύησης
Περισσότερα

Η λήψη αντικαταθλιπτικών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη κύησης αποκαλύπτει νέα έρευνα

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο BMJ Journal πρόσφατα, η πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη κύησης αυξάνεται με τη λήψη αντικαταθλιπτικών,…