Σαρώνει τα Κρητικόπουλα ο παιδικός διαβήτης

Ο παιδικός διαβήτης κάνει θραύση στην Κρήτη, καθώς τα παιδιά του νησιού έχουν τα υψηλότερα ποσοστά προσβολής από τη συγκεκριμένη ασθένεια σε ολόκληρη την Ελλάδα και από τα υψηλότερα στην Ευρώπη.

Γενικά, ο σακχαρώδης διαβήτης παρουσιάζει αλματώδη αύξηση στη χώρα μας, καθώς κάθε χρόνο 35.000-40.000 άτομα ανακαλύπτουν ότι πάσχουν από τη συγκεκριμένη πάθηση.
Από αυτούς, τα 500 είναι παιδιά κάτω των 16 ετών. Την ίδια ώρα, ωστόσο, η Κρήτη εμφανίζεται ως «πρωταθλήτρια» στην εμφάνιση σακχαρώδους διαβήτη, κάτι που συνδέεται άμεσα με τα αυξημένα ποσοστά παχυσαρκίας.
Ωστόσο, ιδιαίτερα ευάλωτα φαίνεται ότι είναι τα παιδιά της Κρήτης, αφού στο νησί είναι ιδιαίτερα υψηλά τα ποσοστά και της παιδικής παχυσαρκίας.
Η υιοθέτηση του «σύγχρονου» τρόπου ζωής και στο νησί μας και η εγκατάλειψη της κρητικής διατροφής, που ήταν «ασπίδα» απέναντι σε τέτοιες ασθένειες, φαίνεται ότι έχουν καταστήσει τον παιδικό διαβήτη έναν από τους πιο σοβαρούς κινδύνους για τα Κρητικόπουλα και θέτουν τις βάσεις για σοβαρά προβλήματα υγείας και στην ενήλικη ζωή τους.
Στη διάρκεια της εκπομπής «Κρήτη Σήμερα» της «ΚΡΗΤΗ TV», ο παιδίατρος και υπεύθυνος παιδοδιαβητολογικού κέντρου στο ΠΑΓΝΗ Δημήτρης Μαμουλάκης παρουσίασε τους αριθμούς για τον παιδικό διαβήτη στο νησί, που δεν επιτρέπουν σε καμία περίπτωση τον εφησυχασμό.
Ο κ. Μαμουλάκης τόνισε ότι θα πρέπει να γίνει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια απ’ όλους μας όσον αφορά στην ενημέρωση για τα σωστά διατροφικά πρότυπα, κυρίως από τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς που έρχονται σε επαφή με τα παιδιά.

Τα χαρακτηριστικά

Σύμφωνα με τον κ. Μαμουλάκη, ο νεανικός διαβήτης είμαι μια αρκετά εξελισσόμενη νόσος τα τελευταία χρόνια και στις 4 περιφερειακές ενότητες του νησιού μας.
Ο παιδικός διαβήτης είναι ο διαβήτης τύπου 1, ο λεγόμενος ινσουλινοεξαρτώμενος διαβήτης, και εμφανίζεται συνήθως στην ηλικία μεταξύ των 11 και 13 ετών. Είναι αρκετά ασυνήθιστος σε παιδιά κάτω των 5 ετών, αν και έχουν υπάρξει περιπτώσεις σε μωρά που ανέπτυξαν διαβήτη μόνο μερικές μέρες μετά τη γέννησή τους.
«Είναι δύσκολο για ένα παιδί να μπει από μικρό σε αυτή τη διαδικασία, να το εμποδίσεις να τρέξει και να καταναλώσει ενέργεια, καθώς και να διατηρηθεί η ισορροπία μεταξύ των ενέσεων της ινσουλίνης και των γευμάτων του. Βεβαίως, οι γονείς είναι λογικό να ανησυχούν για τις πιθανές συνέπειες που μπορεί να έχει για το παιδί τους ένα υπογλυκαιμικό επεισόδιο. Μόλις το παιδί μεγαλώσει, θα πρέπει οι γονείς να το βάζουν στη διαδικασία να ελέγχει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, τα οποία μπορούν να μειωθούν αρκετά γρήγορα κυρίως όταν τα παιδιά είναι ενεργητικά», επισήμανε ο κ. Μαμουλάκης.

Τα στοιχεία για την Κρήτη

Με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία που παρουσίασε στην εκπομπή «Κρήτη Σήμερα» ο παιδίατρος-διαβητολόγος κ. Δημήτρης Μαμουλάκης, στην Κρήτη έχουμε τις περισσότερες νέες διαγνώσεις σακχαρώδους διαβήτη τύπου 1, ενώ σε τακτική βάση παρακολουθούνται τα περισσότερα περιστατικά, αλλά και κάποιοι νεαροί ενήλικες απ’ όλο το νησί.
Συγκεκριμένα, στο χρονικό διάστημα 1991-2015 σημειώθηκαν 256 νέες διαγνώσεις (142 αγόρια και 114 κορίτσια). Η μέση ηλικία διάγνωσης είναι τα 8 έτη. Η ετήσια επίπτωση στο νησί είναι 9,8/100.000 παιδιά.
Ο παιδικός πληθυσμός της Κρήτης εμφανίζει υψηλή επίπτωση (2006-2010: 10,1/100.000, 2011-2015: 14,6/100.000). Ετήσια αύξηση της επίπτωσης κατά 4,5%. Στην ηλικιακή ομάδα 0-4 ετών φαίνεται να εμφανίζει σταθερή επίπτωση ~8,8/100.000.

Συμπεράσματα

Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1 παρουσιάζει αύξηση της επίπτωσής του περίπου κατά 3-5% ετησίως, παγκοσμίως. Συνεχιζόμενες μελέτες για τον προσδιορισμό παραγόντων κινδύνου, με σκοπό τη στοχευμένη παρέμβαση, βλέπουν διαρκώς το φως της δημοσιότητας.
Σημαντική και συνεχής είναι η πρόοδος στη φροντίδα των παιδιών με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1, με αποτέλεσμα την καλύτερη ρύθμιση και ποιότητα ζωής. Παρά τις προσπάθειες για συνεχή ενημέρωση, σε ένα μεγάλο ποσοστό παιδιών (26-67%) η διάγνωση καθυστερεί και τίθεται με την εμφάνιση διαβητικής κετοξέωσης (ΔΚΟ). Η προσεκτική εκτίμηση της τιμής της HbA1C και της τάσης αύξησής της θα μπορούσε να είναι ένας χρήσιμος νέος διαγνωστικός δείκτης.
Πηγή: http://rethemnosnews.gr/

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
insulin
Περισσότερα

Χωρίς ινσουλίνη κινδυνεύουν να μείνουν 40 εκατομμύρια διαβητικοί μέσα στα επόμενα 12 χρόνια.

Κίνδυνο έλλειψης ινσουλίνης για περίπου 40 εκατομμύρια πάσχοντες μέσα στα επόμενα 12 χρόνια, έδειξε νέα έρευνα που δημοσιεύεται…
Dexcom One: Αποζημιώνεται στην Ελλάδα το Πρωτοποριακό Σύστημα Διαχείρισης Διαβήτη
Περισσότερα

Dexcom One: Αποζημιώνεται στην Ελλάδα το Πρωτοποριακό Σύστημα Διαχείρισης Διαβήτη

Διαθέσιμο μέσω αποζημίωσης του ΕΟΠΥΥ είναι εδώ και λίγο καιρό το Dexcom One, ένα νέο σύστημα παρακολούθησης γλυκόζης…
Περισσότερα

Νέες αναλύσεις επιβεβαιώνουν υψηλότερο κίνδυνο για νέο διαβήτη μετά από κορωνοϊό

Το να νοσήσει κάποιος από κορωνοϊό 19 συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τους επόμενους μήνες, δείχνει μια νέα ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό BMC Medicine