Εγκυμοσύνη και διαβήτης: Πότε πρέπει να ελέγχονται οι γυναίκες

Ο σακχαρώδης διαβήτης κύησης αποτελεί μια διαταραχή του μεταβολισμού της γλυκόζης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Μπορεί να οφείλεται σε αιτίες που προϋπήρχαν της κύησης ( π.χ. σακχαρώδης διαβήτης τύπου Ι) ή σε αιτίες που σχετίζονται με την κύηση π.χ. ορμόνες της κύησης.
Ανεξάρτητα από την αιτία, ο σακχαρώδης διαβήτης είναι επιπλοκή της κύησης που θα πρέπει να διαγνωσθεί και να θεραπευθεί όσο γίνεται πιο σύντομα.
Ο διαβήτης κύησης σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης προεκλαμψίας, μακροσωμίας του εμβρύου και νεογνικής υπογλυκαιμίας.
Επιπλέον, οι γυναίκες με διαβήτη κύησης έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 στο μέλλον (το 15%-60% των γυναικών αυτών θα εμφανίσει διαβήτη 5-15 χρόνια μετά τον τοκετό).
Σύμφωνα με τις τελευταίες οδηγίες της USPSTF (US Preventive Services Task Force), όλες οι έγκυοι θα πρέπει να ελέγχονται για διαβήτη μετά την 24η εβδομάδα κύησης.
Ο έλεγχος για διαβήτη μετά τις 24 εβδομάδες κύησης βοηθά στην πρώιμη διάγνωση της νόσου και στην αντιμετώπισή της με διατροφικές αλλαγές, στην παρακολούθηση του σακχάρου του αίματος και στη χορήγηση ινσουλίνης όταν χρειάζεται, μειώνοντας τις επιπλοκές και τους κινδύνους για τη μητέρα και το έμβρυο.
Πηγή: http://www.onmed.gr/

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Δεν είναι όλοι οι μετρητές σακχάρου αίματος το ίδιο: Κάποιοι προσφέρουν όχι μόνο ακόμη μεγαλύτερη ακρίβεια και αξιοπιστία στα αποτελέσματα μέτρησης αλλά και μια σειρά άλλων λειτουργιών και χαρακτηριστικών που καθιστούν τη διαδικασία παρακολούθησης και κατανόησης του Διαβήτη ευκολότερη και πιο ασφαλή.
Περισσότερα

Μετρητές σακχάρου: Τί κάνει έναν μετρητή σακχάρου αίματος «καλό» – Τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει

Δεν είναι όλοι οι μετρητές σακχάρου αίματος το ίδιο: Κάποιοι προσφέρουν όχι μόνο μεγαλύτερη ακρίβεια και αξιοπιστία στα…
Περισσότερα

Προδιαβήτης: Τι είναι ακριβώς – Ποια είναι η σωστή διατροφή για να μην εξελιχθεί σε διαβήτη

Ο προδιαβήτης χαρακτηρίζεται από ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα (γλυκόζη), τα οποία συνήθως οφείλονται στην δυσλειτουργία του…