Διαβήτης και Κατάθλιψη: Αναγνωρίζοντας τα Συμπτώματα και 5 Πράγματα που Μπορείτε να Κάνετε

Η κατάθλιψη είναι μία από τις συχνότερες ιατρικές καταστάσεις και μπορεί να επηρεάσει τον καθένα. 1 στους 10 του συνολικού πληθυσμού, είναι πιθανόν να βιώσει κατάθλιψη κατά τη διάρκεια της ζωής του. Δυστυχώς, δεν είναι κάτι από το οποίο μπορείτε ξαφνικά να «βγείτε» έτσι απλά – η κατάθλιψη προκαλείται από αλλαγές στη χημεία του εγκεφάλου.

Όταν η κατάθλιψη εγκατασταθεί, μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στη ζωή σας και στους ανθρώπους που βρίσκονται κοντά σας. Δεν είναι ένα συναίσθημα «ανησυχίας» ή θλίψης για μερικές μέρες, είναι μια νόσος που επιμένει και μέχρι να την αντιμετωπίσετε, θα επηρεάζει κάθε πλευρά της ζωής σας – μικρή ή μεγάλη.

Για να την αναγνωρίσετε, διαβάστε κάποια από τα συμπτώματα που μπορεί να προκαλέσει:

– Οι δραστηριότητες που κάποτε απολαμβάνατε πλέον σας φοβίζουν.
– Η δουλειά που αγαπούσατε, σας εξουθενώνει σωματικά.
– Δεν απολαμβάνετε την παρέα των φίλων που κάποτε αγαπούσατε.
– Ο βραδινός ύπνος χωρίς διακοπές είναι μια μακρινή ανάμνηση.
– Γίνεται «κανονικότητα» το να νιώθετε κουρασμένοι να εμπλακείτε σε οποιαδήποτε σωματική δραστηριότητα.
– Έχετε μόνιμο συναίσθημα μοναξιάς, ακόμα και όταν βρίσκεστε με πολύ κόσμο.
– Το να κάτσετε και να χαλαρώσετε διαβάζοντας ένα βιβλίο, ανήκει στο παρελθόν – πλέον δεν μπορείτε να συγκεντρωθείτε σε τίποτα.
– Κάποτε καθόσασταν να απολαύσετε το αγαπημένο σας γεύμα – τώρα τρώτε απλώς για να υπάρχετε.
– Το χαλαρό και προσιτό άτομο που ήσασταν κάποτε δεν υπάρχει πια και στη θέση του υπάρχει κάποιος που είναι απρόσιτος και θυμωμένος.
– Τα συναισθήματα αξίας και σεβασμού προς τον εαυτό σας έχουν αντικατασταθεί με συναισθήματα που σας λένε ότι είστε άχρηστοι.
Αν αναγνωρίζετε κάποια από αυτά τα συμπτώματα στον εαυτό σας, τότε ίσως πάσχετε από κατάθλιψη. Ο διαβήτης χρειάζεται τεράστια πνευματικά και σωματικά αποθέματα για ρυθμιστεί και η κατάθλιψη κρατάει μακριά σας όλα τα χαρακτηριστικά που θα σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε τον διαβήτη σας. Όσο αυτό συμβαίνει, ο διαβήτης σας θα βγαίνει όλο και περισσότερο εκτός ελέγχου κι εσείς με τη σειρά σας θα νιώθετε όλο και χειρότερα. Όσο νιώθετε χειρότερα, η κατάθλιψή σας θα εγκαθίσταται ακόμα περισσότερο και έτσι θα είστε μόνιμα εγκλωβισμένοι σε έναν φαύλο κύκλο.

Τι μπορείτε να κάνετε

Να θυμάστε πως το σημαντικότερο είναι να γίνει η διάγνωση. Μετά από αυτό, υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε τον εαυτό σας:

Δραστηριοποιηθείτε – είναι αποδεδειγμένο ότι η σωματική δραστηριότητα απελευθερώνει ενδορφίνες οι οποίες θα βοηθήσουν ιδιαίτερα την πνευματική σας κατάσταση.
Πάντα να παίρνετε τα φάρμακά σας – είναι πολύ σημαντικό να ακολουθήσετε την φαρμακευτική αγωγή που θα σας δοθεί, ακόμα και αν αρχίσετε να νιώθετε καλύτερα.
Τρώτε υγιεινά – ακούγεται σαν κάτι που δεν θα κάνει μεγάλη διαφορά, αλλά η διατροφή δίνει στο σώμα και στο πνεύμα το καύσιμο που χρειάζεται για να λειτουργήσει καλά.
Επιδιώξτε αρκετό και ποιοτικό ύπνο – οι ώρες που περνάτε όταν κοιμάστε είναι πολύ σημαντικές για την καλή ψυχική σας υγεία. Σκεφτείτε τον ύπνο ως τον χρόνο που χρειάζεται ο εγκέφαλός σας για να «κλείσει» και να «φορτίσει».
Όσο και να προσέχετε τον εαυτό σας εσείς οι ίδιοι, μη φοβάστε και με ντρέπεστε να ζητήσετε επιπλέον βοήθεια – είναι ακριβώς όπως τον διαβήτη σας. Υπάρχουν εκατοντάδες άνθρωποι σας εσάς, βρείτε τους και επικοινωνήστε μαζί τους. Είναι κάτι που πραγματικά βοηθάει.
GlykouliGr

Total
17
Shares
Σχετικά άρθρα
Περισσότερα

«Η διαχείριση του διαβήτη σας δεν είναι επιστήμη, είναι τέχνη» – μερικές φράσεις που θα σου δώσουν έμπνευση να διαχειριστείς τον διαβήτη σου

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, διαλέξαμε μερικές φράσεις ενδυνάμωσης από γυναίκες που έχουν διαβήτη και ξέρουν από «μάχες»