Πνευμονογαστρικό Νεύρο: Το Μέλλον της Ιατρικής Μπορεί να Οδηγήσει σε Νέες Θεραπείες

Έχετε πόνο στο στομάχι; Τάσεις λιποθυμίας; Ακούτε την καρδιά σας να χτυπάει δυνατά χωρίς να ξέρετε γιατί; Τότε ίσως όλα αυτά οφείλονται στο πνευμονογαστρικό σας νεύρο!

Με παρακλάδια σε σχεδόν κάθε όργανο και με απευθείας επικοινωνία με τον εγκέφαλο, το πνευμονογαστρικό νεύρο είναι η κεντρική λεωφόρος του νευρικού συστήματος. Σχεδόν το 80% (ή οι τέσσερις από τους πέντε «παράδρομους») των νευρικών του ινών μεταφέρει πληροφορίες από το σώμα στον εγκέφαλο. Ο πέμπτος παράδρομος κάνει την αντίθετη διαδικασία – μεταφέρει σήματα από τον εγκέφαλο στο σώμα.
Οι γιατροί έχουν από καιρό εκμεταλλευτεί την επίδραση του νεύρου στον εγκέφαλο για να καταπολεμήσουν την επιληψία και την κατάθλιψη. Η ηλεκτρική διέγερση του πνευμονογαστρικού νεύρου μέσω χειρουργικής εμφύτευσης μια συσκευής έχει ήδη εγκριθεί από τον Οργανισμό Ελέγχου Φαρμάκων και Τροφίμων στις ΗΠΑ ως θεραπεία για ασθενείς που δεν μπορούν να βρουν ανακούφιση από τις ήδη υπάρχουσες θεραπείες.
Σήμερα, οι ερευνητές εξετάζουν πιο προσεκτικά το νεύρο για να δουν αν η διέγερση των νευρικών του ινών μπορεί να βελτιώσει τις θεραπείες για την ρευματοειδή αρθρίτιδα, τη συγκοπή, τον διαβήτη – ακόμα και του ατίθασου λόξιγκα!
Υπάρχουν, ωστόσο, πολλά να ανακαλυφθούν ακόμα. Παρόλο που οι ερευνητές συνεχίζουν να το ερευνούν, πολλά πράγματα για το πνευμονογαστρικό νεύρο παραμένουν ένα μυστήριο. Ας δούμε, όμως, ποιες από τις λειτουργίες του είναι γνωστές μέχρι σήμερα.

Το πνευμονογαστρικό νεύρο αποτρέπει την φλεγμονή

Με την συντριπτική πλειοψηφία των νευρικών του ινών να φτάνουν σε όλα τα όργανα, όταν το νεύρο αντιληφθεί ότι υπάρχει φλεγμονή, ειδοποιεί τον εγκέφαλο ο οποίος απελευθερώνει αντιφλεγμονώδεις νευροδιαβιβαστές. Κάποια φλεγμονή μετά από τραυματισμό ή αρρώστια είναι φυσιολογική. Ωστόσο, η υπεραφθονία συνδέεται με πολλές νόσους και παθήσεις, από τη σήψη μέχρι την αυτοάνοση κατάσταση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Βοηθάει στη δημιουργία αναμνήσεων

Μια έρευνα του Πανεπιστημίου της Virginia έδειξε πως υπάρχει ενδυνάμωση της μνήμης σε ποντίκια όταν διεγείρεται τον πνευμονογαστρικό νεύρο. Σχετικές έρευνες έγιναν και σε ανθρώπους, ανοίγοντας την πιθανότητα θεραπείες σε νόσους όπως το Αλτσχάιμερ.

Βοηθάει στην αναπνοή

Ο νευροδιαβιβαστής ακετυλοχολίνη που εξάγεται μέσω του νεύρου, κυριολεκτικά είναι υπεύθυνος για την «ανάσα ζωής», καθώς λέει στους πνεύμονες να αναπνεύσουν. Αυτός, μάλιστα, είναι και ένας από τους λόγους που το μπότοξ είναι επικίνδυνο – γιατί μπορεί να διακόψει την παραγωγή ακετυλοχολίνης.

Είναι στενά συνδεδεμένο με την καρδιά

Το πνευμονογαστρικό νεύρο είναι υπεύθυνο για τον έλεγχο του ρυθμού της καρδιάς μέσω την ηλεκτρικών παλμών. Ο τρόπος που οι γιατροί αποφασίζουν για τον «τόνο» και τη «δύναμη» του πνευμονογαστρικού νεύρου είναι μετρώντας τον χρόνο μεταξύ των ανεξάρτητων χτύπων και φτιάχνοντας ένα διάγραμμα μέσα στον χρόνο.

Είναι υπεύθυνο για την χαλάρωση του σώματος

Όταν το συμπαθητικό νευρικό σύστημα βρίσκεται σε κατάσταση μεγάλου στρες, το πνευμονογαστρικό νεύρο λέει στο σώμα να ηρεμήσει, απελευθερώνοντας ακετυλοχολίνη. Οι άνθρωποι με δυνατή πνευμονογαστρική αντίδραση είναι πιθανό να αναρρώσουν πιο γρήγορα μετά από ένα επεισόδιο στρες, έναν τραυματισμό ή κάποια αρρώστια.

Λειτουργεί ως «μεταφορέας» μεταξύ στομαχιού και εγκεφάλου.

Το στομάχι χρησιμοποιεί το πνευμονογαστρικό νεύρο ως «γουόκι-τόκι» για να μεταφέρει στον εγκέφαλο συναισθήματα μέσω ηλεκτρικών παλμών. Ο «κόμπος» στο στομάχι ή οι «πεταλούδες» είναι πολύ αληθινά συναισθήματα.

Η υπερδιέγερση του πνευμονογαστρικού νεύρου είναι η πιο συχνή αιτία λιποθυμίας

Αν τρέμετε ή ζαλίζεστε στη θέα του αίματος, δεν είστε αδύναμοι – αντιμετωπίζετε μια «πνευμονογαστρική συγκοπή». Το σώμα αντιδρά στο στρες υπερδιεγείροντας το πνευμονογαστρικό νεύρο με αποτέλεσμα η πίεση και ο οι χτύποι της καρδιάς να πέφτουν. Σε έντονες καταστάσεις, η ροή του αίματος στον εγκέφαλο διακόπτεται και η συνείδηση χάνεται.

Η ηλεκτρική διέγερση του πνευμονογαστρικού νεύρου μειώνει την φλεγμονή

Ο νευροχειρουργός Kevin Tracey ήταν ο πρώτος που απέδειξε ότι η διέγερση του νεύρου μειώνει σημαντικά τις φλεγμονές. Τα αποτελέσματα στα ποντίκια ήταν τόσο πετυχημένα που έκανε πειράματα σε ανθρώπους με εξαιρετικά αποτελέσματα.

Η διέγερση του πνευμονογαστρικού νεύρου έχει δημιουργήσει ένα νέο πεδίο στην ιατρική

Ένα νέο πεδίο στην ιατρική έρευνα, που ονομάζεται «βιοηλεκτρονική» είναι ίσως το μέλλον της ιατρικής. Χρησιμοποιώντας εμφυτεύματα που μεταδίδουν ηλεκτρικούς παλμούς σε διάφορα μέρη του σώματος, οι επιστήμονες και οι γιατροί ελπίζουν πως θα βρουν θεραπείες με λιγότερα φάρμακα και λιγότερες παρενέργειες.

Πώς μπορείτε να τονώσετε το πνευμονογαστρικό σας νεύρο

Η αναπνοή και ειδικά η διαφραγματική βοηθάει στην τόνωση του νεύρου. Άλλοι τρόποι είναι να ρίξετε κρύο νερό στο πρόσωπό σας, να τραγουδήσετε και να κάνετε γιόγκα και διαλογισμό. Τα δύο τελευταία είναι ιδιαίτερα χρήσιμα στην τόνωση του πνευμονογαστρικού νεύρου.
 
GlykouliGr
Πηγές:
spectrum.ieee.org
www.sciencenews.org
mentalfloss.com

Total
154
Shares
Σχετικά άρθρα
η λήψη αντικαταθληπτικών κατά την εγκυμοσύνη αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη κύησης
Περισσότερα

Η λήψη αντικαταθλιπτικών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη κύησης αποκαλύπτει νέα έρευνα

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο BMJ Journal πρόσφατα, η πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη κύησης αυξάνεται με τη λήψη αντικαταθλιπτικών,…
Περισσότερα

Μειώνει η χρήση μετφορμίνης τον κίνδυνο νοσηλείας και θνησιμότητας από κορωνοϊό;

Μια πρόσφατη μελέτη εξετάζει αν η χρήση μετφορμίνης σε ασθενείς κορωνοϊού με διαβήτη επηρεάζει την εξέλιξη του κορωνοϊού, τη σοβαρότητα και τη θνησιμότητα