Υπάρχει υγιές πάχος; Τι λένε οι επιστήμονες

πάχος

Επιστήμονες είχαν υποστηρίξει στο παρελθόν ότι αν ένας παχύσαρκος άνθρωπος έχει τα κατάλληλα γονίδια, τότε είναι όντως δυνατό να είναι και υγιής.

Τον μύθο ότι οι παχύσαρκοι μπορούν να είναι μεταβολικά υγιείς, έρχεται να καταρρίψει μια νέα βρετανική έρευνα.
Η μελέτη συμπέρανε ότι οι λεγόμενοι «παχείς αλλά υγιείς» στην πραγματικότητα αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο καρδιαγγειακό κίνδυνο, όπως έμφραγμα ή εγκεφαλικό, σε σχέση με το γενικό πληθυσμό.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Ρίσι Καλεγιατσέτι του Κολεγίου Ιατρικών Επιστημών του βρετανικού Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ, που έκαναν την ανακοίνωση στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μελέτη της Παχυσαρκίας στο Πόρτο της Πορτογαλίας, ανέλυσαν ιατρικά στοιχεία για περίπου 3,5 εκατομμύρια ανθρώπους άνω των 18 ετών.
πάχος
Ως μεταβολικά υγιείς παχύσαρκοι θεωρούνται οι άνθρωποι με δείκτη μάζας σώματος πάνω από 30, οι οποίοι δεν έχουν τα χαρακτηριστικά που συνήθως συνοδεύουν το υπερβολικό βάρος (υψηλή χοληστερίνη και λιπίδια αίματος, αυξημένο σάκχαρο ή διαβήτη, υπέρταση κ.α.).
Η νέα μελέτη διαπίστωσε ότι, σε σχέση με τα άτομα που έχουν φυσιολογικό βάρος και φυσιολογικό μεταβολισμό, οι «μεταβολικά υγιείς παχύσαρκοι» έχουν 50% αυξημένο κίνδυνο για στεφανιαία νόσο, 7% αυξημένο κίνδυνο για εγκεφαλοαγγειακή πάθηση, διπλάσιο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας και 11% μεγαλύτερο κίνδυνο για περιφερική αγγειακή νόσο.
«Η μεταβολικά υγιής παχυσαρκία δεν είναι μια ακίνδυνη κατάσταση και ίσως είναι καλύτερο να μη χρησιμοποιείται αυτός ο όρος για να περιγράψει έναν παχύσαρκο, ανεξάρτητα από το πόσο υγιής είναι ο μεταβολισμός του» δήλωσε ο δρ Καλεγιατσέτι.
Πηγή: http://www.onmed.gr

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Συμμετοχή σε έρευνα με τίτλο «Διερεύνηση της αντίληψης της ποιότητας ζωής και της ψυχολογικής επιβάρυνσης των γονέων παιδιών με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1»
Περισσότερα

Συμμετοχή σε έρευνα με τίτλο «Διερεύνηση της αντίληψης της ποιότητας ζωής και της ψυχολογικής επιβάρυνσης των γονέων παιδιών με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1»

Ο Ανδρέας Μπαλάσκας είναι σχολικός νοσηλευτής, εξειδικευμένος στον διαβήτη. Στα πλαίσια των μεταπτυχιακών του σπουδών στο Ελληνικό Μεσογειακό…
Το πλούσιο σε πρωτεϊνη πρωινό βοηθά στη διαχείριση του διαβήτη τύπου 2 - Glykouli.Gr
Περισσότερα

Πολλά, συχνά και μικρά γεύματα, προλαμβάνουν την παχυσαρκία

Τα παχύσαρκα άτομα τρώνε λιγότερο συχνά από τα άτομα με φυσιολογικό βάρος, αλλά εξακολουθούν να καταναλώνουν περισσότερες θερμίδες και να είναι λιγότερο σωματικά δραστήριοι κατά τη διάρκεια της ημέρας

Recognize-Gluten-Intolerance-600
Περισσότερα

Δυσανεξία στη γλουτένη: πόσο σπάνια είναι τελικά;

Η νόσος της Κοιλιοκάκης ή αλλιώς της Εντεροπάθειας λόγω γλουτένης ή της Δυσανεξίας στη γλουτένη, όπως είναι ίσως πιο γνωστή, είναι μια παθολογική κατάσταση αρκετά διαδεδομένη παγκοσμίως και σίγουρα πιο συχνή από όσο οι περισσότεροι νομίζουν.